Mięso w sosie plus ziemniaki i surówka równa się smaczny domowy obiad :)
Przepis pochodzi z gazety "Życie na gorąco"
Składniki (na 6 porcji)
- 1,5 kg wołowiny np. biodrówki (u mnie ligawa - tzw. ślepa polędwica)
- 2 cebule
- 1 pęczek włoszczyzny
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, mielony pieprz
- 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarenkach
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka (zapomniałam o nich i nie dodałam)
- 5 dag grubo startego chrzanu
- kilka ugotowanych lub usmażonych grzybków, np.prawdziwków (dodałam od siebie)
Mięso oczyścić i umyć. Włoszczyznę i cebule obrać, opłukać, pokroić na duże kawałki. Wołowinę razem z warzywami włożyć do dużego garnka. Dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zalać gorącą wodą. Posolić do smaku. Poczekać, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejszyć płomień i gotować około 2 godziny.
Ugotowane mięso wyjąć, wywar przecedzić. Odmierzyć 3/4 szklanki wywaru. Wołowinę przykryć, żeby nie wystygła.
Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką. Zasmażyć, nie rumieniąc. Zasmażkę połączyć z zimnym wywarem oraz mlekiem. Dodać żółtka. Mieszając gotować aż sos zgęstnieje. Dołożyć chrzan oraz pokrojone i ugotowane wcześniej grzyby. Przyprawić solą i pieprzem.
Mięso pokroić na porcje, polać sosem.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2009/09/25 13:41:12
A ja bym zjadła ten Twój obiadek Edysiu, bardzo apetycznie wygląda !:))
cuda.wianki
2009/09/25 14:06:04
edysiu, uwielbiam sosik chrzanowy. do tej pory serwowalam tylko z pulpetami. u Ciebie wyglada na bardzo apetyczny obiadek. pozdrawiam!
viridianka
2009/09/25 14:19:06
a no jasne ze smaczny, nawet bardzo:)
Gość: gosiab_3, *.dip.t-dialin.net
2009/09/25 16:08:53
ale pycha obiad!!!
Pozdrawiam :)
szarlotek
2009/09/25 16:12:13
Na ligawę to bym się nie zdecydowała, bo to twarde i trzeba niesamowicie długo dusić, ale schab w sosie chrzanowym albo żeberka.... pycha :)
iis111
2009/09/25 19:38:19
do chrzanu to ja meza nie moge przekonac;)
zawszepolka
2009/09/25 20:25:11
Wiesz co Edytka Ty co ugotujesz, to mi się kojarzy z domem Rdziców. Taką sztukę mięsa to moja Mama robi. Identyczną bo dzisiaj przez telefon z Nią sprawdziłam :)
A tak w ogóle to Ty sama niezła sztuka jesteś :DD
:*
edysia79
2009/09/26 09:40:41
Majanko ja też bym go chętnie znowu zjadła ;)
Cudawianko my też lubimy sos chrzanowy :)
Viridianko, Gosiu dziękuję :)
Szarlotku to może spróbujesz z robić ze schabem? ;)
Iwonko szkoda, ale nie każdy musi wszystko lubić, ja na przykład nie zjadłabym owoców morza ;)
Poleczko ja Cię tak do Polski przywołuję ;)
Napisałam przecież że to pyszny domowy obiad, a taki domowy to mi się właśnie z kuchnią mojej mamy kojarzy :)
myniolinka
2009/09/26 19:53:34
chociaż już pora kolacyjna to chętnie bym te Twoje danie wszamała.... a potem miałabym wyrzuty sumienia że jem o tej porze :)
pozdrawiam
Gość: katarynka86, *.ztm.waw.pl
2012/11/06 08:00:29
Dzięki Tobie wyszedł mi obłędny obiad. Szczególnie dziękuję za przepis na sos chrzanowy bo ja robiłam taki, ale zawsze wychodził lekko szarawy a ten wyszedł cudownie kremowy i gęsty. Przyda się w czasie postu, bo lubimy jajka na twardo z sosem chrzanowym plus ziemniaczki.