piątek, 25 września 2009

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym

Mięso w sosie plus ziemniaki i surówka równa się smaczny domowy obiad :)


Przepis pochodzi z gazety "Życie na gorąco"

Składniki
(na 6 porcji)
- 1,5 kg wołowiny np. biodrówki (u mnie ligawa - tzw. ślepa polędwica)
- 2 cebule
- 1 pęczek włoszczyzny
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, mielony pieprz
- 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarenkach
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka (zapomniałam o nich i nie dodałam)
- 5 dag grubo startego chrzanu
- kilka ugotowanych lub usmażonych grzybków, np.prawdziwków (dodałam od siebie)

Mięso oczyścić i umyć. Włoszczyznę i cebule obrać, opłukać, pokroić na duże kawałki. Wołowinę razem z warzywami włożyć do dużego garnka. Dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Zalać gorącą wodą. Posolić do smaku. Poczekać, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejszyć płomień i gotować około 2 godziny.

Ugotowane mięso wyjąć, wywar przecedzić. Odmierzyć 3/4 szklanki wywaru. Wołowinę przykryć, żeby nie wystygła.
Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką. Zasmażyć, nie rumieniąc. Zasmażkę połączyć z zimnym wywarem oraz mlekiem. Dodać żółtka. Mieszając gotować aż sos zgęstnieje. Dołożyć chrzan oraz pokrojone i ugotowane wcześniej grzyby. Przyprawić solą i pieprzem.

Mięso pokroić na porcje, polać sosem.

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2009/09/25 13:41:12
    A ja bym zjadła ten Twój obiadek Edysiu, bardzo apetycznie wygląda !:))
    cuda.wianki
    2009/09/25 14:06:04
    edysiu, uwielbiam sosik chrzanowy. do tej pory serwowalam tylko z pulpetami. u Ciebie wyglada na bardzo apetyczny obiadek. pozdrawiam!
    viridianka
    2009/09/25 14:19:06
    a no jasne ze smaczny, nawet bardzo:)
    Gość: gosiab_3, *.dip.t-dialin.net
    2009/09/25 16:08:53
    ale pycha obiad!!!

    Pozdrawiam :)
    szarlotek
    2009/09/25 16:12:13
    Na ligawę to bym się nie zdecydowała, bo to twarde i trzeba niesamowicie długo dusić, ale schab w sosie chrzanowym albo żeberka.... pycha :)
    iis111
    2009/09/25 19:38:19
    do chrzanu to ja meza nie moge przekonac;)
    zawszepolka
    2009/09/25 20:25:11
    Wiesz co Edytka Ty co ugotujesz, to mi się kojarzy z domem Rdziców. Taką sztukę mięsa to moja Mama robi. Identyczną bo dzisiaj przez telefon z Nią sprawdziłam :)
    A tak w ogóle to Ty sama niezła sztuka jesteś :DD

    :*
    edysia79
    2009/09/26 09:40:41
    Majanko ja też bym go chętnie znowu zjadła ;)

    Cudawianko my też lubimy sos chrzanowy :)

    Viridianko, Gosiu dziękuję :)

    Szarlotku to może spróbujesz z robić ze schabem? ;)

    Iwonko szkoda, ale nie każdy musi wszystko lubić, ja na przykład nie zjadłabym owoców morza ;)

    Poleczko ja Cię tak do Polski przywołuję ;)
    Napisałam przecież że to pyszny domowy obiad, a taki domowy to mi się właśnie z kuchnią mojej mamy kojarzy :)
    myniolinka
    2009/09/26 19:53:34
    chociaż już pora kolacyjna to chętnie bym te Twoje danie wszamała.... a potem miałabym wyrzuty sumienia że jem o tej porze :)
    pozdrawiam
    Gość: katarynka86, *.ztm.waw.pl
    2012/11/06 08:00:29
    Dzięki Tobie wyszedł mi obłędny obiad. Szczególnie dziękuję za przepis na sos chrzanowy bo ja robiłam taki, ale zawsze wychodził lekko szarawy a ten wyszedł cudownie kremowy i gęsty. Przyda się w czasie postu, bo lubimy jajka na twardo z sosem chrzanowym plus ziemniaczki.

    OdpowiedzUsuń