sobota, 12 września 2009

Nutella ze śliwek

Kiedyś, kiedy zaczynałam dopiero wędrowanie po kulinarnych blogach znalazłam przepis na nutellę ze śliwek. Stronę z przepisem wkleiłam do zakładek, a potem o nim zapomniałam. W międzyczasie zdążyliśmy dwa razy zmienić komputer i tym samym zakładki przepadły. Niedawno Teściowa przywiozła mi do spróbowania już zrobioną przez koleżankę nutellę, a potem jeszcze dostarczyła potrzebne do jej zrobienia składniki i instrukcję obsługi z której skrzętnie skorzystałam ;) Tym oto sposobem stałam się posiadaczką czterech słoiczków tej ciemnej pyszności, o której cała moja rodzina orzekła, że jest przepyszna i znacznie lepsza w smaku od tej oryginalnej.Na razie smaruję nią chleb synkowi, a niedługo wykorzystam do jakichś wypieków, a już na pewno do rogalików drożdżowych.

Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek bez pestek
- 1 kg cukru
- 2 cukry waniliowe
- 100 g ciemnego kakao

Śliwki przepuścić przez maszynkę, przełożyć do garnka, wsypać cukier i gotować na małym ogniu często mieszając około 2 godzin, aż część wody odparuje i masa nieco zgęstnieje. Około 10 minut przed końcem gotowania wsypać cukier waniliowy i kakao i dokładnie wymieszać (po dodaniu kakao masa znacznie zgęstnieje, więc przed jego wsypaniem masa nie może być zbyt gęsta).

Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików i odwracać je do góry nogami, żeby się zakleiły. Można też słoiki z nutellą pasteryzować około 10 minut.

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2009/09/12 12:31:35
    Taka nutella musi smakować super! :))
    Wyjadałabym ją łyżeczką ze słoiczka :)
    Ma cudny wygląd !
    Pozdrawiam:)
    bea.w.kuchni
    2009/09/12 13:12:33
    Dzis na sniadanie zjadlam chalke z podobna sliwkowa nutella, potwierdzam wiec, ze to jest p y s z n e!!! :)

    Pozdrawiam!
    agulka.73
    2009/09/12 13:18:47
    A wiesz Edysiu, że ostatnio u kuzynki jedliśmy pyszne ciasteczka właśnie z tą nutellą a na drogę dostaliśmy słoiczek tych pyszności i przepis. Napewno je zrobię, bo są wyśmienite :)) Pozdrówki Edysiu :))
    Gość: Mania, *.net.pulawy.pl
    2009/09/12 13:22:58
    "Niebo w gębie " ,a dodać jeszcze gorzką czekoladę,mniam mniam :-)
    wiosenka27
    2009/09/12 13:53:54
    Dwa lata temu robiłam taka nutellę. Bardzo mi smakowała, niestety moja rodzina ma inne zdanie w tej kwestii więc zaprzestałam. A szkoda. Pozdrawiam:)
    aklat
    2009/09/12 16:53:34
    Brzmi bardzo smakowicie, chetnie wypróbuje :)
    ninn17
    2009/09/12 17:19:21
    robilam taka nutelle z pysznych dzialkowych sliweczek :) ale schowalam gleboko, zeby do zimy nikt jej nie wyjadl :)
    Gość: Głodzilla13, *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
    2009/09/12 20:48:19
    Mam od groma śliwek... Z chęcia skorzystam z tego przepisu.
    iis111
    2009/09/12 21:24:51
    ja niestety nie robie zadnych przetworow:( Owoce tutaj sa strasznie drogie:(
    skoraczek
    2009/09/12 21:31:21
    Oj coś mi się wydaje, że taka śliwkowa nutella to musi być pyszna. mniam mniam mniam.
    szarlotek
    2009/09/12 22:21:48
    Proszę, dopisz jakiej wielkości wychodzą te słoiczki z tych trzech kilo, bo u mnie to tylko byłyby dla mnie i muszę przepis dostosować do niewielkiej ilości i maleńkich słoiczków :)
    lo-ko
    2009/09/12 22:59:34
    Brzmi obiecujaco.
    edysia79
    2009/09/13 09:43:32
    Dziękuję, widzę że ten przepis jest dosyć znany :) Tym, którzy jeszcze śliwkowej wersji nutelli nie próbowali, polecam.

    Szarlotku z tej ilości podanych składników wyszły mi cztery słoiczki takie po dżemach z Łowicza, po 280g.
    grazyna1961.only
    2009/09/13 11:52:34
    Zapowiada się pysznie! Do rogalików drożdżowych, piszesz? To może być pycha, może się zmobilizuję i zrobię :)
    saurelin
    2009/09/14 17:20:43
    Od 2 lat robie sliwkowa nutelle, zawsze z dodatkiem gorzkiej czekolady, jest genialna do piernika na BN :)
    edysia79
    2009/09/14 22:45:41
    Grażyno no tak sobie właśnie myślę, że do rogalików by świetnie pasowała, zwłaszcza że wyszła mi dość gęsta, to nie będzie miała ochoty z nich wypływać ;)

    Agatko z czekoladą to dopiero musi być super nutella! Nie wiem czy moja dotrzyma do BN ;)
    Gość: Ewelina, *.olsztyn.mm.pl
    2009/09/18 15:52:43
    Witam! Mam ochotę zrobić tą nutelkę, bo smakowicie mi wygląda, tylko się zastanawiam czy śliwki mają być obrane czy mielić razem ze skórą????
    edysia79
    2009/09/18 18:28:19
    Ewelino śliwki należy zmielić razem ze skórką.
    Powodzenia i smacznego :)
    olciaky
    2009/09/22 21:43:53
    Robiłyśmy razem z mamą:) i pyszna jest!:D
    olciaky
    2009/09/22 21:44:09
    Tak swoja droga to jakaś telepatia chyba..:D
    olciaky
    2009/09/22 21:45:54
    Tak swoja droga to jakaś telepatia chyba..:D
    wedelka
    2010/08/31 13:45:17
    Przepis wypróbowany :) Wyszło przepysznie. Nam najbardziej smakuje z ciepłymi jeszcze grzankami :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam ;)
    Gość: samozuoo, *.ssp.dialog.net.pl
    2010/10/07 17:44:36
    Przepyszna ta nutella :-) Mój synek nazwał ją Śliwkellą :-)
    Spróbuję zrobić jeszcze Apfellę tylko czy będzie smakella ?
    Zaryzykuję ;-D
    piegusek1976
    2011/10/09 11:11:12
    zrobiłam z tego przepisu i bardzo mi posmakowała więc pozwoliłam sobie na umieszczenie linka do twojego posta u siebie :) mam nadzieję że się nie gniewasz :) pozdrawiam
    Gość: krysia, *.adsl.inetia.pl
    2012/08/30 18:50:18
    ja dodaję mielone włoskie orzechy i mielone rodzynki moja wnuczka twierdzi że niema nic pyszniejszego
    Gość: shapeofmyheart1, 160.62.4.*
    2012/09/12 08:41:31
    Przepis zapisany, będe robić:)

    OdpowiedzUsuń