Kiedyś, kiedy zaczynałam dopiero
wędrowanie po kulinarnych blogach znalazłam przepis na nutellę ze
śliwek. Stronę z przepisem wkleiłam do zakładek, a potem o nim
zapomniałam. W międzyczasie zdążyliśmy dwa razy zmienić komputer i tym
samym zakładki przepadły. Niedawno Teściowa przywiozła mi do spróbowania
już zrobioną przez koleżankę nutellę, a potem jeszcze dostarczyła
potrzebne do jej zrobienia składniki i instrukcję obsługi z której
skrzętnie skorzystałam ;) Tym oto sposobem stałam się posiadaczką
czterech słoiczków tej ciemnej pyszności, o której cała moja rodzina
orzekła, że jest przepyszna i znacznie lepsza w smaku od tej
oryginalnej.Na razie smaruję nią chleb synkowi, a niedługo wykorzystam
do jakichś wypieków, a już na pewno do rogalików drożdżowych.
Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek bez pestek
- 1 kg cukru
- 2 cukry waniliowe
- 100 g ciemnego kakao
Śliwki przepuścić przez maszynkę, przełożyć do garnka, wsypać cukier i gotować na małym ogniu często mieszając około 2 godzin, aż część wody odparuje i masa nieco zgęstnieje. Około 10 minut przed końcem gotowania wsypać cukier waniliowy i kakao i dokładnie wymieszać (po dodaniu kakao masa znacznie zgęstnieje, więc przed jego wsypaniem masa nie może być zbyt gęsta).
Gorącą masę nakładać do wyparzonych słoików i odwracać je do góry nogami, żeby się zakleiły. Można też słoiki z nutellą pasteryzować około 10 minut.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2009/09/12 12:31:35
Taka nutella musi smakować super! :))
Wyjadałabym ją łyżeczką ze słoiczka :)
Ma cudny wygląd !
Pozdrawiam:)
bea.w.kuchni
2009/09/12 13:12:33
Dzis na sniadanie zjadlam chalke z podobna sliwkowa nutella, potwierdzam wiec, ze to jest p y s z n e!!! :)
Pozdrawiam!
agulka.73
2009/09/12 13:18:47
A wiesz Edysiu, że ostatnio u kuzynki jedliśmy pyszne ciasteczka właśnie z tą nutellą a na drogę dostaliśmy słoiczek tych pyszności i przepis. Napewno je zrobię, bo są wyśmienite :)) Pozdrówki Edysiu :))
Gość: Mania, *.net.pulawy.pl
2009/09/12 13:22:58
"Niebo w gębie " ,a dodać jeszcze gorzką czekoladę,mniam mniam :-)
wiosenka27
2009/09/12 13:53:54
Dwa lata temu robiłam taka nutellę. Bardzo mi smakowała, niestety moja rodzina ma inne zdanie w tej kwestii więc zaprzestałam. A szkoda. Pozdrawiam:)
aklat
2009/09/12 16:53:34
Brzmi bardzo smakowicie, chetnie wypróbuje :)
ninn17
2009/09/12 17:19:21
robilam taka nutelle z pysznych dzialkowych sliweczek :) ale schowalam gleboko, zeby do zimy nikt jej nie wyjadl :)
Gość: Głodzilla13, *.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2009/09/12 20:48:19
Mam od groma śliwek... Z chęcia skorzystam z tego przepisu.
iis111
2009/09/12 21:24:51
ja niestety nie robie zadnych przetworow:( Owoce tutaj sa strasznie drogie:(
skoraczek
2009/09/12 21:31:21
Oj coś mi się wydaje, że taka śliwkowa nutella to musi być pyszna. mniam mniam mniam.
szarlotek
2009/09/12 22:21:48
Proszę, dopisz jakiej wielkości wychodzą te słoiczki z tych trzech kilo, bo u mnie to tylko byłyby dla mnie i muszę przepis dostosować do niewielkiej ilości i maleńkich słoiczków :)
lo-ko
2009/09/12 22:59:34
Brzmi obiecujaco.
edysia79
2009/09/13 09:43:32
Dziękuję, widzę że ten przepis jest dosyć znany :) Tym, którzy jeszcze śliwkowej wersji nutelli nie próbowali, polecam.
Szarlotku z tej ilości podanych składników wyszły mi cztery słoiczki takie po dżemach z Łowicza, po 280g.
grazyna1961.only
2009/09/13 11:52:34
Zapowiada się pysznie! Do rogalików drożdżowych, piszesz? To może być pycha, może się zmobilizuję i zrobię :)
saurelin
2009/09/14 17:20:43
Od 2 lat robie sliwkowa nutelle, zawsze z dodatkiem gorzkiej czekolady, jest genialna do piernika na BN :)
edysia79
2009/09/14 22:45:41
Grażyno no tak sobie właśnie myślę, że do rogalików by świetnie pasowała, zwłaszcza że wyszła mi dość gęsta, to nie będzie miała ochoty z nich wypływać ;)
Agatko z czekoladą to dopiero musi być super nutella! Nie wiem czy moja dotrzyma do BN ;)
Gość: Ewelina, *.olsztyn.mm.pl
2009/09/18 15:52:43
Witam! Mam ochotę zrobić tą nutelkę, bo smakowicie mi wygląda, tylko się zastanawiam czy śliwki mają być obrane czy mielić razem ze skórą????
edysia79
2009/09/18 18:28:19
Ewelino śliwki należy zmielić razem ze skórką.
Powodzenia i smacznego :)
olciaky
2009/09/22 21:43:53
Robiłyśmy razem z mamą:) i pyszna jest!:D
olciaky
2009/09/22 21:44:09
Tak swoja droga to jakaś telepatia chyba..:D
olciaky
2009/09/22 21:45:54
Tak swoja droga to jakaś telepatia chyba..:D
wedelka
2010/08/31 13:45:17
Przepis wypróbowany :) Wyszło przepysznie. Nam najbardziej smakuje z ciepłymi jeszcze grzankami :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam ;)
Gość: samozuoo, *.ssp.dialog.net.pl
2010/10/07 17:44:36
Przepyszna ta nutella :-) Mój synek nazwał ją Śliwkellą :-)
Spróbuję zrobić jeszcze Apfellę tylko czy będzie smakella ?
Zaryzykuję ;-D
piegusek1976
2011/10/09 11:11:12
zrobiłam z tego przepisu i bardzo mi posmakowała więc pozwoliłam sobie na umieszczenie linka do twojego posta u siebie :) mam nadzieję że się nie gniewasz :) pozdrawiam
Gość: krysia, *.adsl.inetia.pl
2012/08/30 18:50:18
ja dodaję mielone włoskie orzechy i mielone rodzynki moja wnuczka twierdzi że niema nic pyszniejszego
Gość: shapeofmyheart1, 160.62.4.*
2012/09/12 08:41:31
Przepis zapisany, będe robić:)