poniedziałek, 9 sierpnia 2010

Ciasto z kremem chałwowym

Moja mama bardzo lubi chałwę, więc kiedy poprosiła mnie niedawno o upieczenie jakiegoś ciasta dla gości których się spodziewała, od razu pomyślałam właśnie o tym cieście.

Delikatny biszkopt przełożony puszystym kremem o smaku chałwy, który nie był mdły dzięki dodatkowi alkoholu, a do tego polewa czekoladowa zadowoliły w pełni podniebienia i mamy i gości. Można wręcz powiedzieć, że jest to ciasto idealne do kawy. Polecam!


Inspirowałam się przepisem pochodzącym z segregatora kupionego kiedyś razem z margaryną Kasia, jednak zmieniłam wierzch. W oryginale była to sama czekolada mleczna, ja użyłam gorzkiej i dodałam do niej margarynę, żeby polewa się lepiej kroiła i była bardziej elastyczna. Nie smarowałam też kremem boków i wierzchu ciasta.


Składniki
na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej (krupczatki)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:
- 200 g chałwy o smaku waniliowym
- 200 g masła lub margaryny
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 25 ml alkoholu

na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g margaryny


Przygotować biszkopt:
białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając ubijania dodać kolejno żółtka (każde kolejne dodać dopiero, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Następnie dodawać po łyżce do masy. Całość wymieszać delikatnie łyżką.

Do formy o wymiarach 21x25 cm, wysmarowanej margaryną wlać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez około 30 minut. Ostudzić.


Przygotować krem:
miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania dodać po łyżce pokruszoną chałwę, a następnie alkohol i orzechy oraz rodzynki.

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części, przełożyć kremem.


Przygotować polewę:
czekoladę połamać na kawałki i razem z margaryną włożyć do rondelka. Stopić na małym ogniu często mieszając. Letnią polewą posmarować ciasto. Całość odstawić do zastygnięcia, a potem przechowywać ciasto w lodówce.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2010/08/09 19:23:53
    Robię bardzo podobne jeśli nie takie samo i mam je na moim poprzednim blogu. Masz rację Edysiu to ciasto jest pyszne. Ja raz, dodałam do masy jeszcze rodzynki, ale to już kwestia gustu.
    Podziwiam Twoje kawałki, takie równe:)
    Pozdrawiam:)
    shinju
    2010/08/09 19:56:23
    O rany, muszę takie ciasto upiec dla mojej mamy. Ona uwielbia chałwę. A i ja chętnie go skosztuję.
    kaspiecze
    2010/08/09 20:10:18
    za chałwą nie przepadam, ale moja Mama ja uwielbia, zapisuję przepis dla niej, będzie kiedyś miła niespodzianka
    edysia79
    2010/08/09 20:13:30
    Wiosenko w moim kremie też były rodzynki, chociaż ich nie widać.

    Shinju, Kaś widzę że nasze mamy mają coś wspólnego ;)
    milk_chocolate84
    2010/08/09 20:17:55
    krem chałwowy to coś zdecydowanie dla mnie :) Mogę jeść chałwę w naprawdę dużych ilościach ;)
    majazteca
    2010/08/09 20:23:38
    Jak z chalwa to ja sie czestuje kawalkiem :) Musi byc przepyszne.
    Gość: gosiab_3, *.adsl.alicedsl.de
    2010/08/09 20:31:53
    wspaniale sie prezentuje i na pewno pyszne tez jest :)
    Pozdrawiam cieplutko :)
    mikimama
    2010/08/09 20:33:11
    Robiłam raz krem chałwowy do tortu czekoladowego z wiśniami. Fajny jest. Ale Twój z dodatkami też musi być pyszny!
    P.S. Moja mama to też maniaczka chałwy :)
    coikiedygotuje
    2010/08/09 20:38:57
    Muszę wypróbować . Podjadłabym takich słodkości :)
    ciastella
    2010/08/09 20:53:25
    wygląda świetnie;D zapisuje przepis, bo od dawna szukałam czegoś chałwowego, ale nic, co widziałam, nie wydawało mi się ciekawe.. Twoje wygląda przepysznie- zapisuje przepisik;D buziaki;*
    kabamaiga
    2010/08/09 20:55:07
    U nas chałwa to hit rodzinny. Muszę zrobić kiedyś to ciacho.
    myniolinka
    2010/08/09 22:27:03
    też jestem maniaczką chałwy... z pewnością by mi posmakowało takie ciacho :)
    Gość: natasha, 94.254.196.*
    2010/08/09 22:27:51
    A wiesz Edysiu mam ten sam segregator z przepisami i chociaż bardzo mi się podobały te ciasta, to jednak nie miałam odwagi spróbowac ;) Teraz jak widzę, że to rzeczywiście jest takie dobre i ładnie wygląda muszę koniecznie coś upiec ;) Fajnie jest miec takiego kulinarnego przewodnika jak Ty :) Każdy z przepisów zaczerpniętych od Ciebie zawsze się udał ;) Uściski ;)
    piegusek1976
    2010/08/09 22:59:34
    i ja również mam to ciasto u siebie na blogu :))
    justmydelicious
    2010/08/10 08:31:20
    moja mama takim ciastem byłaby zachwycona :)
    dyrdymalki
    2010/08/10 08:53:15
    mniam cudowne ! wypróbuję na pewno !
    wedelka
    2010/08/10 11:03:51
    Ciasto z chałwą robi moja teściowa i bardzo mi smakuje. Sama nigdy jeszcze nie próbowałam ;)
    Ps. Ślicznie się prezentujecie z synkiem ;)
    cukrowawrozka
    2010/08/10 12:48:23
    u mnie z chałwą jak z porzeczkami - sama nie bardzo, ale w cieśnie - jak najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń