wtorek, 24 sierpnia 2010

Piersi z kurczaka pieczone z warzywami

Znacie taką mrożonkę "warzywa na patelnię"? Kiedyś często ją kupowałam i smażyłam na obiad. Teraz już do niej na pewno nie wrócę, bo sama, w domu, we własnym piekarniku zrobiłam lepsze. W dodatku z mięsem, więc bardziej sycące. Danie pyszne, kolorowe i bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi świeżych ziół.

Świetnie nadaje się na niedzielny obiad, bo wystarczy składniki pokroić, przyprawić i wstawić do piekarnika, a reszta już zrobi się sama, my możemy poświęcić czas rodzinie ;)

Przepis zaczerpnęłam z gazety "Sól i pieprz" nr 10/2009, nieco go zmieniłam.




Składniki (na 4 porcje):
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 500 g ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 150 g cebuli
- 50 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- słodka papryka w proszku
- rozmaryn i tymianek


Ziemniaki wyszorować i pokroić w cząstki. Papryki oczyścić i pokroić w większą kostkę, lub dłuższe paseczki, cebulę w piórka, a cukinię razem ze skórką w półplasterki.

Wymieszać bulion, sok z cytryny i oliwę, przez praskę wycisnąć czosnek. Dobrze wymieszać.

Na dużą blachę z piekarnika wysypać wymieszane warzywa, polać marynatą i wymieszać. Dodać mięso pokrojone w paseczki, przyprawione solą, pieprzem i papryką. Wszystko posolić i lekko przemieszać. Posypać 2 łyżkami igieł rozmarynu i 2 łyżkami listków tymianku (lub łyżką suszonego). Skropić łyżką oliwy.

Blachę wsunąć do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i piec przez około 35 minut.


Przed pieczeniem:


i już gotowe do jedzenia:

4 komentarze:


  1. panna_malwinna
    2010/08/24 10:06:35
    ja również wolę sama zrobić sobie warzywka. jest taniej i smaczniej. z resztą te mieszanki zawsze mnie irytowały- najwięcej marchewki napakowane.
    espresso9
    2010/08/24 10:19:56
    Aż ślinka cieknie na sam widok :P
    Duszone warzywa i pierś z kurczaka to wspaniałe połączenie :)
    rain1drop
    2010/08/24 10:24:30
    O tak, ja też uwielbiam takie warzywka, pyszności. I zgadzam się, że własne najlepsze :)
    milk_chocolate84
    2010/08/24 10:33:00
    względy estetyczne tego co jem zawsze miały dla mnie spore znaczenie. To danie idelanie się prezentuje, a smakuje zapewne równie dobrze :)
    dyrdymalki
    2010/08/24 10:41:12
    brzmi i wygląda cudownie :)
    bijana
    2010/08/24 10:54:39
    na sam widok jestem glodna...wygląda baaardzo apetycznie!
    majanaboxing
    2010/08/24 11:04:41
    Pyszne, aż się głodna zrobiłam !:))
    ugotujmy
    2010/08/24 11:21:13
    mrożonkę znam i też jestem zdania, że domowe warzywa pyszniejsze.
    karmel-itka
    2010/08/24 11:46:39
    och, pięknie się prezentuje. tak kolorowe, warzywne danie. sycace, aczkolwiek bardzo dobre i nie 'zatykające'. świetne ;]
    malgoskat1
    2010/08/24 13:30:23
    Mmmniam, jak kolorowo!
    mikimama
    2010/08/24 14:03:17
    Muszą być pyszne, dusząc się we własnym sosie :)
    Gość: Shy, *.pai.net.pl
    2010/08/24 14:23:51
    WOW :] super wygląda i zapewne jeszcze lepiej smakuje :] Uwielbiam dania z ziemniaczkami i już wpisuję w jadłospis ;)
    myniolinka
    2010/08/24 15:25:46
    propozycja świetna! tez kupowałam mieszankę na patelnię ale skoro można samemu...:)
    maskana
    2010/08/24 15:45:13
    Przed chwilą wstawiłam blachę do piekarnika. Za 30 minut będziemy zajadać... i już się nie mogę doczekać:)
    maskana
    2010/08/24 16:24:50
    To jest pyszne! Odrobinę za cieńko pokroiłam cebulę, ale cała reszta idealna!
    Dziękuję za przepis:)
    ulcia239
    2010/08/24 16:37:34
    Kusi mnie, już wiem co będzie na najbliższy obiad śliczne zdjęcia :) pozdrawiam
    magda-moje_co_nieco
    2010/08/24 16:42:57
    identycznie robię moje warzywka :D
    dorota20w
    2010/08/24 18:35:18
    mniam
    chętnie bym spróbowała !
    Gość: Kropka, *.is.net.pl
    2010/08/24 18:56:07
    Właśnie skończyłam jeść pycha!!!!!!!!
    zaytoona
    2010/08/24 19:32:43
    Swego czasu, jakiś rok temu, wręcz zajadałam się tymi warzywami na patelnię. Do dziś czasem lubię je przekąsić. A skoro mówisz, że te Twoje są o niebo lepsze, to jakżesz mogłabym nie spróbować przy jakiejś najbliższej okazji? ;))

    Pozdrawiam!
    usmiecham-sie
    2010/08/24 21:08:07
    nareszcie do ciebie trafilam edysiu! bo mnie niedobry blogspot odsyłał na haftowanego bloga, a ja mądra nie wpadłam, żeby kliknąć gdzie indziej :)
    edysia79
    2010/08/24 22:01:11
    To danie pobiło rekord, bo w dniu publikacji az dwie osoby je przygotowało i co najważniejsze smakowało!

    :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. efi
    2010/08/27 11:34:05
    Ja też je zrobiłam tego samego dnia, tylko nie zdążyłam jeszcze zrobić wpisu. Ale potwierdzam - rewelacja :) Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
    martusiaaa1607
    2010/08/27 15:16:04
    Ja też zrobiłam! Dziś na obiad! Coś wspaniałego, niestety nie miałam tylko rozmarynu :( Ale i tak pyszne! I co najważniejsze, smakowało mojemu tacie (jest kosmicznie wybredny i marudny) Cytuję: 'No, no. Może być, dobre, dobre.' Czyli sukces! :) :) :)
    Będzie powtórka jak dorwę rozmaryn :D
    edysia79
    2010/08/27 20:35:38
    Efi ale się cieszę, że jako kolejna osoba wypróbowałaś ten przepis :)

    Martusiu no jeśli Twój tata tak powiedział, to musiało mu smakować :)))
    Dziękuję za komentarz!
    silasmaku
    2010/09/02 14:27:39
    Ja tez przygotowałam to danie. Pycha, przepis i zdjęcia na moim blogu ;)
    setorika
    2010/09/02 20:48:25
    Super przepis! Bardzo smakował mojej rodzinie. Mała modyfikacja - zamiast piersi użyłam filety z udek kurczecych bez skóry - rewelacja! Piekłam 35 minut góra-dół, a ostatnie 10 minut z termoobiegiem - ze względu na ziemniaki, które po tym czasie wyszły idealnie. Aha, ze względu na zebranie w szkole dziecka, zalałam to marynatą i dopiero po półtorej godziny wsadziłam do piekarnika. W sobotę powtórka z rozrywki! A Twojego bloga dodałam do zakładek.
    setorika
    2010/09/02 20:50:15
    Zapomniałam dopisać: nawet na zimno było pyszne, a gotowe warzywa na patelnię to profanacja przy tym przepisie, zwłaszcza, że zawsze mam obiekcje, jakiego tłuszczu użyto do mrożonki...
    malypopek
    2010/10/11 20:02:38
    Rewelacja! Zrobiłam dziś na obiad - składniki dodawałam na oko i po wyłożeniu wszystkiego na blachę, stwierdziłam, że chyba przesadziłam i będziemy też mieli obiad na jutro. Jakże się myliłam... W dwie osoby zjedliśmy wszystko:) Przepis będę podawać dalej i polecać! Dziękuję:)
    edysia79
    2010/10/13 13:06:49
    Malypopek wiesz co? Kiedy ja wyłożyłam wszystkie składniki na blachę też stwierdziłam, że będziemy mieć obiad na dwa dni. Ale też się pomyliłam i wszystko zjedliśmy od razu :))
    elunia_1
    2010/12/20 22:30:35
    Jak uważasz, czy zamiast mięsa można dać filety rybne - będzie w tym zestawie dobre? pozdrawiam
    elunia_1
    2011/02/23 13:34:16
    Witam, choć minęło trochę czasu , a odpowiedzi nie ma więc ją ponawiam i proszę powiedz czy zamiast cukinii nadaje się ogórek zielony? może głupie pytanie, ale jeszcze nigdy nic nie robiłam z cukinią. Pozdrawiam
    edysia79
    2011/02/23 15:18:56
    Elunia przepraszam za bark odpowiedzi, ale widocznie jakoś musiałam ominąć Twój poprzedni komentarz (czasem zdarza się, że nie dostaję powiadomień o nowych komentarzach na e-mail).

    Myślę, że ryba może być, ale raczej trzeba byłoby ją położyć na warzywach kiedy już trochę się podpieką, bo ryba szybciej będzie gotowa niż mięso z kurczaka. Co do ogórka, to raczej tutaj się nie nadaje. Może spróbujesz jednak z cukinią? Na prawdę warto :)
    elunia_1
    2011/02/23 21:48:32
    Dziękuję za odpowiedź i sugestie,ale mam jeszcze pytanie co do cukinii - czy o tej porze można ją kupić? pozdrawiam
    edysia79
    2011/02/25 21:07:42
    Elunia widuję młode cukinie w sklepach nawet zimą, więc nie powinno być problemu :)
    Gość: Paula, *.acn.waw.pl
    2011/06/21 20:17:37
    Ja też dziś trafiłam na ten przepis, szukałam jakiejś zapiekanki warzywnej :) Właśnie wróciłam z zakupów, niedługo będę pichcić :-) wygląda baardzoo apetycznie! i najlepsze jest to że możemy w sumie dokładać dowolne warzywa np marchewkę, brokuła czy fasolkę :-)
    tuskaka
    2011/06/27 18:57:37
    Zrobiłam i zajadaliśmy się ze smakiem :)Dziękuje za fajny przepis i zapraszam do mnie :)
    edysia79
    2011/06/27 22:14:03
    Cieszę się, że Wam smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gość: kasiek, *.ssp.dialog.net.pl
    2011/10/24 19:30:16
    Przepis świetny! Takie warzywa są o niebo lepsze niż te mrożone ze sklepu i rzeczywiście zestaw można "rozbudowywać":)
    Gość: martuha, *.threembb.ie
    2011/10/28 16:50:42
    rewelacyjne danie,na stałe zgościło na naszym stole,polecam i bardzo dziękuje za ten przepis
    Gość: mama, *.play-internet.pl
    2012/04/06 20:33:49
    Jestem na diecie i to danie jest super:) nie moge używać soli więc zamieniam ją na dużą ilość przypraw i zajadam się ze smaczkiem do tego dodaję sos czosnkowy na jogurcie light z odrobiną koperku-niebo w gębie!!dzięki
    Gość: , *.kutno204.tnp.pl
    2012/05/15 11:31:23
    Po prostu bóstwo spróbowałam i raz na dwa tygodnie muszę robić to danie mąż oszalał na punkcie tego dania :P
    Gość: mariolka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/09/06 16:45:57
    pyszne pyszne i jeszcze raz pyszne, zapach jak w greckiej restauracji, no a smak rewelacyjny. POLECAM!!!!!!!!!
    Gość: m@lvink@, *.netbase.pl
    2012/10/11 22:23:22
    Pychotka. Robiłam dziś na obiad o 14. Wieczorem gdy wróciłam do domu - o 22, jeszcze pięknie pachniało rozmarynem. Niebo w gębie. Dziękuje za przepis :-)
    Gość: marta_banaszak, *.dynamic.cablesurf.de
    2012/10/25 21:34:41
    Jedzonko wlasnie siedzi w piekarniku i lada moment bedzie gotowe do zjedzenia. Cudownie pachnie, cudownie tez smakuje - sprobowalam czy jest juz gotowe. Dziekujue za przepis! Potrawa ta na pewno zagosci na stale na stole w moim domu. :)))
    Gość: Kris, *.warszawa.vectranet.pl
    2012/11/08 14:54:10
    Pierwsza robiona przeze mnie samodzielnie potrawa w życiu. Ładnie pachnie i wygląda. Zaraz zobaczymy jak smakuje. Żona będzie w szoku, już to widze .
    edysia79
    2012/11/08 15:10:49
    kris mam nadzieję, że będzie smakować i że żona będzie pod wrażeniem :)
    gratuluję!
    Gość: Kris, *.warszawa.vectranet.pl
    2012/11/19 21:12:59
    Edysia 79. Danie wyszło super!!!!! Podrzuć coś jeszcze z mięsem i warzywami jak możesz - rozkręcam się he he. Dzięki i pozdrawiam !!!!!
    Gość: amator, *.dynamic.chello.pl
    2013/01/18 15:32:57
    No i dałem na 35 minut do piekarnika a ziemniaki nadal surowe..., chyba trochę dłużej w tym piekarniku to ma być?
    edysia79
    2013/01/18 15:43:23
    Amatorze jeśli ziemniaki jeszcze są twarde, podpiecz je dłużej.
    Czas pieczenia ziemniaków zależy zawsze od wielkości kawałków w jakie zostały pokrojone i od użytego gatunku ziemniaków.
    Gość: amator, *.dynamic.chello.pl
    2013/01/18 16:49:08
    Wyszło wspaniale, dłużej podpiekłem całość i ziemniaczki doszły. Cała rodzinka w końcu doceniła moje (patrz Twoje) zdolności kulinarne :-)) dzięki
    Gość: nizin21, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/04/23 16:45:58
    Właśnie skończyliśmy jeść. Całość musiałem troszkę dłużej podpiec ze względu na ziemniaczki i dodałem marchewkę. Danie wspaniałe. Pozdrawiam
    Gość: atena, *.fttb.spi.net.pl
    2013/06/10 11:10:29
    polecam ,przepis wypróbowany ,danie smaczne i szybkie
    Gość: Jola, *.dynamic.chello.pl
    2013/08/13 18:24:21
    Dziś wypróbowałam danie i wyszło wyśmienicie, cała rodzina się zajadała! Danie pyszne, a przy tym mało kaloryczne. Doskonała alternatywa dla smażonej piersi z warzywami. Polecam przepis.
    Gość: Maja, 62.244.135.*
    2014/07/17 16:04:02
    Super obiadek, dzisiaj zrobiłam, jest bardzo smaczny:) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Gość: mag, *.centertel.pl
    2015/04/19 13:32:33
    czesc, można dodać do tego jakiś sos? cos bedzie pasowało? bo uwielbiam danie z jakimiś sosami :)
    Gość: , *.as13285.net
    2015/06/22 17:51:50
    Pieklam godzine a ziemniaki byly wciąż twarde mimo że pokroiłam je w drobną kostkę :/ i mąż nie zdążył zjeść przed wyjściem do pracy :/
    Gość: natalia, *.bb.sky.com
    2015/10/04 18:47:42
    Jak radzicie sobie z ziemniakami? Ja już prawie godzinę piekę, a one nadal twarde, a są w mniejszych kawałkach niż u Pani na zdjęciach :/
    Gość: asiaaaa, *.dynamic.gprs.plus.pl
    2016/03/30 22:32:58
    Jeśli ziemniaki wychodzą Wsm twarde można je wcześniej lekko podgotować. Ja robiąc np. same pieczone ziemniaki najpierw je gotuję do momentu zawrzenia wody (ewentualnie 2-3 minuty dłużej). Wtedy 35 min. w piekarniku wystarczy żeby nie były twarde.
    Gość: asiaaaa, *.dynamic.gprs.plus.pl
    2016/03/30 22:34:58
    Jeśli ziemniaki wychodzą Wsmq twarde można je wcześniej lekko podgotować. Ja robiąc np. same pieczone ziemniaki najpierw je gotuję do momentu zawrzenia wody (ewentualnie 2-3 minuty dłużej), odcedzam i dopiero piekę. Wtedy 35 min. w piekarniku wystarczy żeby nie były twarde.
    Gość: ania, *.telbeskid.com.pl
    2017/10/17 13:56:30
    Odkąd znalazłam w mrożonce robaki już ich nie kupuje
    Gość: , *.unknown.vectranet.pl
    2018/06/27 12:38:32
    Dzięki za przepis. Bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń