Składniki (na 3 porcje):
- 300 g fasolki szparagowej (u mnie żółta)
- 100 g włoszczyzny bez kapusty
- 1 cebula
- 50 g szynki
- 1 litr bulionu wołowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- biały pieprz i sól
Włoszczyznę pokroić w bardzo małą ostkę, cebulę posiekać, szynkę i fasolkę pokroić na małe kawałki. Wszystko przełożyć do garnka, zalać połową bulionu i gotować do miękkości (ok. 20 minut), po czym dodać masło i zalać pozostałym bulionem, zagotować.
Mąkę wymieszać z odrobiną wody i śmietaną ze szczyptą soli. Mieszając wlać do zupy, jeszcze raz zagotować, doprawić do smaku.
OdpowiedzUsuńdyrdymalki
2010/08/18 11:49:40
mniam, kolejna twoja zupa, którą wykonam :) a teraz mogę prosić o jedną porcję ;)
milk_chocolate84
2010/08/18 12:48:58
jedna z moich ulubionych :) Robię ją nawet w zimę korzystając z mrożonych warzyw :))
espresso9
2010/08/18 13:40:12
Pyszniutka,dawno nie jadłam.
Lubie fasolkę szparagową :)
grazyna1961.only
2010/08/18 14:51:03
Pyszna, wlaśnie kupiłam fasolkę i muszę taką zrobić :)
froginthefogg
2010/08/18 20:09:14
fasolke po prostu kocham :)
muszę w weekend ugtować. Napisze jak smakowała..
Na zdjęciu wygląda bosko!