środa, 18 sierpnia 2010

Zupa z fasolki szparagowej

Prawdziwa letnia zupa. Pełna warzyw i delikatna w smaku. Tak dobra, że mój synek, który na widok fasolki szparagowej się krzywi i nie chce jej jeść, zjadł pełny talerz tej zupy i ani razu nie zaprotestował :)


Składniki (na 3 porcje):
- 300 g fasolki szparagowej (u mnie żółta)
- 100 g włoszczyzny bez kapusty
- 1 cebula
- 50 g szynki
- 1 litr bulionu wołowego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- biały pieprz i sól


Włoszczyznę pokroić w bardzo małą ostkę, cebulę posiekać, szynkę i fasolkę pokroić na małe kawałki. Wszystko przełożyć do garnka, zalać połową bulionu i gotować do miękkości (ok. 20 minut), po czym dodać masło i zalać pozostałym bulionem, zagotować.

Mąkę wymieszać z odrobiną wody i śmietaną ze szczyptą soli. Mieszając wlać do zupy, jeszcze raz zagotować, doprawić do smaku.

1 komentarz:


  1. dyrdymalki
    2010/08/18 11:49:40
    mniam, kolejna twoja zupa, którą wykonam :) a teraz mogę prosić o jedną porcję ;)
    milk_chocolate84
    2010/08/18 12:48:58
    jedna z moich ulubionych :) Robię ją nawet w zimę korzystając z mrożonych warzyw :))
    espresso9
    2010/08/18 13:40:12
    Pyszniutka,dawno nie jadłam.
    Lubie fasolkę szparagową :)
    grazyna1961.only
    2010/08/18 14:51:03
    Pyszna, wlaśnie kupiłam fasolkę i muszę taką zrobić :)
    froginthefogg
    2010/08/18 20:09:14
    fasolke po prostu kocham :)
    muszę w weekend ugtować. Napisze jak smakowała..
    Na zdjęciu wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń