wtorek, 31 sierpnia 2010

Słone pierożki z mortadelą

Oto zdecydowanie hit ostatnich dni w naszym domu. Malusieńkie pierożki z cieniutkiego, twarogowego, chrupiącego ciasta wypełnione nadzieniem z sera żółtego i mortadeli. Posypane kminkiem i solą. Rewelacja!

Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, podane z kubkiem gorącego czerwonego barszczyku, chociaż na zimno też są dobre.

Pieczemy te pierożki na przemian z mamą, co kilka dni i jeszcze nam się nie znudziły. Po upieczeniu pierwszej porcji, którą właściwie zjadłyśmy we dwójkę (troszkę pomógł nam Krystianek, który zjadł od razu 6 sztuk), teraz zawsze podwajamy ilość składników, żeby starczyło dla naszej czwórki :)))





Składniki (na około 35 sztuk)
ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 100 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- szczypta soli

nadzienie:
- 150 g mortadeli
- 75 g żółtego sera
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, słodka mielona papryka

dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- kminek i gruba sól do posypania



Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać miękkie masło, szczyptę soli i rozdrobniony (widelcem albo w blenderze) twaróg i wyrobić ciasto. Ciasto może być lepiące, ale nie należy się tym przejmować. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i włożyć ją na godzinę do lodówki.

Ser żółty zetrzeć na małych oczkach, mortadelę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać (można tez wszystkie składniki - osobno - rozdrobnić w blenderze). Ser, mortadelę i czosnek wymieszać z roztrzepanym jajkiem, doprawić do smaku pieprzem i słodką papryką.

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na płat o grubości około 3mm (jeśli będzie się kleić do wałka, również wierzch można oprószyć mąką). Z ciasta, za pomocą szklanki o średnicy 6,5 cm wykrawać kółeczka. Na środku każdego kłaść łyżeczką nadzienie (około 1/2 łyżeczki)  i zlepiać w małe pierożki, przy pomocy widelca dociskając brzegi.

Ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kminkiem* (całym lub mielonym) i grubą solą.

Piec przez 10-15 minut w 180 st.C.


* mąż i synek nie przepadają za kminkiem w całości, więc zrobiłam trzy rodzaje pierożków: z kminkiem całym, z mielonym i bez.


1 komentarz:


  1. milk_chocolate84
    2010/08/31 08:51:25
    wow!! Rewelacja :D
    dyrdymalki
    2010/08/31 08:56:27
    wow ! genialne, już czuję ich smak .. zrobię w weekend mam nadzieję :)
    wiosenka27
    2010/08/31 09:07:44
    Dla mnie bomba. Przepis zapisałam i niedługo wypróbuję:)
    Pozdrawiam:)
    marinia
    2010/08/31 09:30:48
    ja też to muszę zrobic!
    Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/08/31 09:54:04
    i w dodatku pieczone! swietne muszą być :)
    dorota20w
    2010/08/31 10:16:38
    rewelacyjnie się prezentują !
    kasiaaaa24
    2010/08/31 10:23:37
    Mój Mąż jest fanem mortadeli, więc propozycja dla Niego jak znalazł :) A wyglądają uroczo :)
    karmel-itka
    2010/08/31 10:49:14
    wspaniale wyglądają! takie złociste, chrupkie opakowanie do mortadelowego farszu. już mi ślinka cieknie... ;]
    kulinarnespotkania
    2010/08/31 11:39:56
    wygladaja bardzo smakowicie:) takie rumiane i chrupiace, mniam...
    eve3.0
    2010/08/31 11:57:36
    cudownie wyglądają, takie rumiane... :)
    ugotujmy
    2010/08/31 12:38:52
    lubię tą Twoją obiadową pomysłowośc!
    rain1drop
    2010/08/31 14:57:43
    Genialny pomysł, zapisuję sobie do wypróbowania! Pozdrawiam :)
    flambir
    2010/08/31 15:19:04
    Dawno nie widziałam tak rewelacyjnego przepisu na pierożki. Muszę spróbować ;-) pozdrawiam
    olciaky
    2010/08/31 15:20:48
    Piękne te pierożki, skradłabym jednego,
    mogę???
    majanaboxing
    2010/08/31 17:53:06
    Jak pyszniutko wyglądają! Ciekawa jestem jak smakują,ale pewnie pyszniasto:)
    zaytoona
    2010/08/31 18:19:26
    Małe smakowitości! Przygotujcie z jeszcze nieco większej porcji, to i ja z wielką chęcią się poczęstuję. ;))

    Pozdrawiam!
    edysia79
    2010/08/31 22:15:06
    Dziękuję!
    Róbcie te pierożki! ;)
    misbasia
    2010/09/01 10:58:29
    Lubię wytrawne wypieki, więc zapewne i pierożki przypadłyby mi do gustu.
    czerwona_nesca
    2010/09/13 10:25:44
    Zrobiłam, rewelacja!!!!!!!!!!!!!!! polecam, są bardzo chrupiące i pyszne!
    edysia79
    2010/09/13 13:20:40
    Czerwona_nesca super! Cieszę się bardzo :))
    czerwona_nesca
    2011/03/23 14:36:11
    Edysiu jak myślisz, można zamrozić upieczone już pierożki? A potem podgrzać je w piekarniku???
    edysia79
    2011/03/23 14:41:57
    Myślę, że bez problemu można by je zamrozić. Moja mama zamrażała surowe, bez pieczenia i potem piekła je po rozmrożeniu, więc może lepiej byłoby tak zrobić?
    Gość: estel, *.centertel.pl
    2011/10/27 08:56:47
    Robię je regularnie odkąd zobaczyłam przepis na tym blogu, tylko dodaję jeszcze przysmażoną cebulkę i dzieci się zajadają. Teraz się zastanawiam z co w nie włożyć żeby zrobić jarskie. dziękuję za przepis, te pierożki wciągają jak orzeszki :)

    OdpowiedzUsuń