piątek, 27 sierpnia 2010

Krem ogórkowo-koperkowy

Niedawno proponowałam Wam zupę ze świeżych ogórków. W tamtej wersji ogórki były krojone w kostkę, ale można też z takich świeżych ogórków zrobić zupę-krem. Z dodatkiem dużej ilości koperku i serka topionego ma bardzo ciekawy smak. Na pewno inny od ogórkowej którą wszyscy znają gotowanej na ogórkach kiszonych. Do mojej zupy dodałam jeszcze ryż, żeby była bardziej sycąca.



Składniki (na 4 porcje):
- 1 kg świeżych ogórków zielonych
- 1 litr bulionu (u mnie z Bulionetki drobiowej Knorra)
- 2 serki topione (np. Złoty Ementaler, 2 x 100 g)
- 1 duży jogurt naturalny (340 g)
- pęczek posiekanego koperku
- pieprz, słodka mielona papryka



Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zalać gorącym bulionem i gotować przez 20 minut. Następnie dodać jogurt i serki topione, zmiksować i zagotować. Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem i mieloną papryką, ewentualnie dosolić.

Można podawać z ugotowanym ryżem.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2010/08/27 21:02:18
    Zupy krem lubię, z serkiem topionym też gotowała i bardzo mi smakowała więc wszystko przemawia, żeby tę zupkę spróbować:)
    Zachęciłaś mnie:)
    milk_chocolate84
    2010/08/27 21:05:00
    świetna propozycja. Serek topiony i ogórek.. mniam :)
    justmydelicious
    2010/08/27 21:06:16
    ogórki w takiej wersji mogłabym jeść i jeść :)
    karmel-itka
    2010/08/27 21:15:10
    rewelacyjna alternatywa dla ogórkowej ;]
    nobleva
    2010/08/27 21:39:08
    Muszę w końcu spróbować zupy z zielonych ogórków, wygląda wspaniale i brzmi niezwykle orzeźwiająco
    majanaboxing
    2010/08/27 22:17:04
    Wygląda super i na pewno pyszna jest ta zupka :)
    cukrowawrozka
    2010/08/27 22:18:03
    zupa ze świeżych ogórków to zdecydowanie moje smaczne, letnie odkrycie. :)
    anna.kaminska.pl
    2010/08/28 08:24:00
    Ślicznie go pokazałaś.Pycha!
    olciaky
    2010/08/28 13:43:30
    Biorę go!

    OdpowiedzUsuń