Składniki (na 4 porcje):
- 1 kg świeżych ogórków zielonych
- 1 litr bulionu (u mnie z Bulionetki drobiowej Knorra)
- 2 serki topione (np. Złoty Ementaler, 2 x 100 g)
- 1 duży jogurt naturalny (340 g)
- pęczek posiekanego koperku
- pieprz, słodka mielona papryka
Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zalać gorącym bulionem i gotować przez 20 minut. Następnie dodać jogurt i serki topione, zmiksować i zagotować. Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem i mieloną papryką, ewentualnie dosolić.
Można podawać z ugotowanym ryżem.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2010/08/27 21:02:18
Zupy krem lubię, z serkiem topionym też gotowała i bardzo mi smakowała więc wszystko przemawia, żeby tę zupkę spróbować:)
Zachęciłaś mnie:)
milk_chocolate84
2010/08/27 21:05:00
świetna propozycja. Serek topiony i ogórek.. mniam :)
justmydelicious
2010/08/27 21:06:16
ogórki w takiej wersji mogłabym jeść i jeść :)
karmel-itka
2010/08/27 21:15:10
rewelacyjna alternatywa dla ogórkowej ;]
nobleva
2010/08/27 21:39:08
Muszę w końcu spróbować zupy z zielonych ogórków, wygląda wspaniale i brzmi niezwykle orzeźwiająco
majanaboxing
2010/08/27 22:17:04
Wygląda super i na pewno pyszna jest ta zupka :)
cukrowawrozka
2010/08/27 22:18:03
zupa ze świeżych ogórków to zdecydowanie moje smaczne, letnie odkrycie. :)
anna.kaminska.pl
2010/08/28 08:24:00
Ślicznie go pokazałaś.Pycha!
olciaky
2010/08/28 13:43:30
Biorę go!