Oj, na prawdę trudno było się od nich oderwać ;)
Inspirowałam się przepisem z "Kulinarnego Atlasu Świata" GW, jednak wprowadziłam nieznaczne zmiany w składnikach, a trochę większe w sposobie wykonania ciastek.
Składniki (na około 60 ciastek):
- 500 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 250 g cukru pudru
- 400 g bakalii (rodzynek i posiekanych migdałów oraz orzechów, ja dodałam jeszcze daktyle)
- 3 roztrzepane jajka
- 1 aromat waniliowy (dałam 2 łyżeczki cukru waniliowego)
Masło posiekać z mąką, następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto (w razie potrzeby dosypać jeszcze trochę mąki).
Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta 4 wałki o średnicy 5 cm, każdy owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Schłodzone wałki kroić na plasterki grubości 1 cm i układać na natłuszczonych blachach.
Piec w 200 st.C przez 8-10 minut.
OdpowiedzUsuńviridianka
2010/08/10 16:50:33
heh uwielbiam piec ciastka na podróż samochodem (;
ugotujmy
2010/08/10 16:59:28
bakaliowe i do chrupania.. to ja zawsze.
zaytoona
2010/08/10 18:19:24
Ładne te ciasteczka! Ja dodałabym do nich chyba samych orzechów, bo za resztą bakalii nie bardzo przepadam.
Pozdrawiam! :)
usmiecham-sie
2010/08/10 20:22:33
o jakie fajne ciasteczka!
myniolinka
2010/08/10 21:00:12
od razu podróż staje się przyjemniejsza :)
milk_chocolate84
2010/08/11 15:16:17
już wydrukowany ;) Zostaje wpięty do oczekujących :D
Gość: Jewel, *.multimo.pl
2010/08/13 14:02:17
Wypróbowałam, super wyszły!!! szczególnie ten aromat orzechów i migdałów plus morelowa miękkość (nie miałam rodzynek-wstyd) dodałam też do mąki rozdrobnione płatki owsiane i użyłam brązowego cukru, a i jeszcze bialej czekolady pól tabliczki.