sobota, 14 sierpnia 2010

Murzynek ze śliwkami

Murzynek to chyba najbardziej popularne, najprostsze i najbardziej lubiane ciasto i w ogóle naj, naj  :) Piekłam już zwykłego murzynka, rumowego i takiego z kruszonką, a teraz przyszła pora na wersję ze śliwkami. Rewelacyjne ciasto. Zostało zjedzone w rekordowym tempie. Ale czy mogłoby być inaczej? W naszym domu nie.

A Wy ile znacie wersji murzynka?


Przepis pochodzi z segregatora zakupionego z margaryną Kasia kilka lat temu.


Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g cukru pudru
- 5 jajek
- 200 g masła lub margaryny
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- 1/3 szklanki wody
- 500 g śliwek węgierek


Do rondelka włożyć masło lub margarynę, wsypać cukier i kakao, dodać olej i wodę. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Zdjąć z ognia i wystudzić.

W misce ucierać żółtka stopniowo dolewając wystudzoną masę. Następnie małymi porcjami dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy, delikatnie wymieszać łyżką, najlepiej drewnianą.

Gotowe ciasto przełożyć do podłużnej formy keksowej natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Na górze ułożyć skórką do dołu wcześniej umyte, osuszone, wypestkowane i przekrojone na pół śliwki.

Piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Gość: agus, 212.180.147.*
    2010/08/14 13:44:41
    ale pięknie wyrosło !! Ja znam wiele odmian murzynka, ale o takim jeszcze nie słyszałam. Na pewno wypróbuje. Pozdrawiam!
    ciastella
    2010/08/14 13:54:56
    super wygląda;D też bym zjadła... kolejne ciasto ze śliwkami, na które mam chęć.. i co tu począć;)
    cukrowawrozka
    2010/08/14 14:16:41
    A wiesz, że u nas w rodzinie jakoś nigdy nie piecze się murzynka?
    Chociaż ja sama bardzo lubię. Zwłaszcza z takim mocno chrupiącym wierzchem. :) Ze śliwkami pewnie też dobrze się komponuje.. :)
    gosiaa99
    2010/08/14 16:15:20
    Ojej nie pieklam murzynka..hmn dawno:)
    myniolinka
    2010/08/14 16:50:18
    ja znam tego zwykłego, i z wiśniami, i na zsiadłym mleku (mój ulubiony zresztą) ... bardzo pysznie wygląda ten śliwkowy :)
    zaytoona
    2010/08/14 17:36:36
    Najsmaczniejszy (i jedyny) murzynek, jaki jadłam, był autorstwa mojej Babci Krysi. Posypany cukrem pudrem i sukcesywnie po kawałeczku odkrawany. Wersja ze śliwkami bez wątpienia dorównuje mu smakiem - wszak śliwki i czekolada to cudne połączenie. ;)

    Pozdrawiam!
    justmydelicious
    2010/08/14 17:39:30
    cudny ten Twój śliwkowy murzynek!
    Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/08/14 17:50:00
    Ja nie mam żadnego przepisu na murzynek, może dla tego że moja mama nigdy go nie robiła. Twój prezentuje się świetnie.
    malgorzata-p17
    2010/08/14 17:57:28
    witaj! bardzo fajne masz przepisy - na pewno wypróbuję murzynka-to ulubione cistao mojego męża a na dodatek ze śliwkami? musi być pszne! ja kiedyś robiłam murzynka przekładanego konfiturami i też było smaczne! na moim blogu w zakładce smakołyki też znajdziesz przepisy=zapraszam!
    olciaky
    2010/08/14 19:07:21
    Widziałam już ten przepis w jednej z gazet, wykorzystam na pewno:)
    Gość: Ola., 188.33.137.*
    2010/08/14 19:57:01
    Czekolada i śliwki - małżeństwo doskonałe :) Zrobię na pewno. Czy śliwki mogą być mrożone? Jeśli tak - należy je wcześniej rozmrozić?
    Gość: , *.gl.digi.pl
    2010/08/14 20:23:00
    w składnikach nie ma oleju, a w opisie wykonania jest. To jak ma być? Pozdrawiam
    edysia79
    2010/08/14 20:40:59
    Olu tak, śliwki mogą być mrożone, ale przed pieczeniem trzeba je rozmrozić i odsączyć.

    Gościowi dziękuję za zwrócenie uwagi, olej już dopisałam do składników.
    Pozdrawiam!
    anytsujx
    2010/08/15 07:23:27
    Uwielbiam murzynki, Twój ze śliwkami wygląda cudnie :)
    ilka_86
    2010/08/15 09:18:10
    a ja znam w wersji z jabłkami i/lub orzechami:) czasem robię czekoladową polewę;D ostatnio tak się zastanawiałam jaki by był Murzynek z mirabelkami??:) bo miałam dostęp do tych owocków;) jednak w końcu zrobiłam kompot z nich, ale może następnym razem użyję do ciasta, jak myślisz Edytko?? czy takie połączenie smaków wyjdzie na dobre?? miłej niedzieli:)
    milk_chocolate84
    2010/08/15 09:30:30
    pięknie wyrośnięte :) Musi być pyszne :)) Przepis wydrukowałam i wpięłam w kolejkę oczekujących ;)
    olacruz
    2010/08/15 10:23:59
    Edytko, murzynek wygląda tak apetycznie, że zrobiłabym go natychmiast, gdyby nie ten upał :) Nigdy nie jadłam murzynka ze śliwkami, ale Twoje zdjęcia przemawiają do moich kubków smakowych.
    k80zbro
    2010/08/15 11:14:43
    Mmm... na sam widok tego ciasta czuję burczenie w brzuchu ;) nigdy nie próbowałam połączenia murzynka ze śliwkami!
    lis_ka
    2010/08/15 15:21:22
    Jest pyszny. Dziękuję za przepis :)
    pinkcake
    2010/08/15 16:45:02
    A to fajne! Ze śliwkami jeszcze nie piekłam, a przecież śliwki i czekolada to takie oczywiste połączenie. I jakie pyszne:)
    Gość: Rossie, *.cnet.gawex.pl
    2010/08/15 17:09:59
    u mnie w domu murzynkiem tradycyjnym jest murzynek z kokosowymi paciajami na wierzchu :) innego nie robimy, ale może warto spróbować, ten wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. edysia79
    2010/08/15 20:17:05
    Anytsujx ja też uwielbiam murzynki, a ten ze śliwkami smakuje mi najbardziej :)

    Ilko myślę, że z mirabelakami tez byłby dobry :)

    Milk_chocolate no to super, mam nadzieję, że ta kolejka niezbyt długa jest? ;)

    Olu mi tam upały nie przeszkadzają w pieczeniu. Ochota na coś słodkiego zawsze wygrywa ;)

    K80zbro w takim razie musisz spróbować, bo warto!

    Lisko działasz ekspresowo! :)))

    Pinkcake no właśnie, czekolada i śliwki to połączenie idealne. Masz calkowitą rację.

    Rossie z kokosem? O takim jeszcze nie słyszałam, to może poproszę o przepis? ;)
    vespertinee
    2010/08/15 21:09:43
    Wersji murzynka? Tysiąc! :)))

    PS Gratuluję!
    mikimama
    2010/08/16 09:32:24
    Edysiu! Pięknie wyrósł. To bardzo dobry przepis, małe ryzyko zakalca. Podobne ciasto czekoladowe robię z przepisu na sernik Isaura. Mam też przepis na keksówkę (robię je z wiśniami) i o nim pomyślałam. Mam nadzieję, że uda mi się w najbliższym czasie je upiec. Pozdrawiam i lecę do pieczenia wymyślonego ciasta ze spodem jak brownie :)
    chrupka77
    2010/08/17 20:38:32
    A jaka duza ta keksówka ma byc?Tzn.jakiej Ty uzyłas?:)
    edysia79
    2010/08/17 20:58:23
    Chrupka moja forma ma wymiary 11x35 cm (mierzone u góry).
    majazteca
    2010/08/18 08:00:49
    U mnie w domu murzynek nie byl popularnym ciastem. Dlatego tym chetniej zajadalam sie nim bedac w gosciach :) Takiej wersji murzynka jednak jeszcze nigdy nie probowalam. Musze sie skusic i upiec :)
    chanya13
    2010/08/20 18:13:17
    Murzynek i śliwki, poezja.
    olciaky
    2010/08/29 09:27:22
    Wyszedł świetnie,
    waniliowachmurka.blogspot.com/2010/08/o-przyjazni-i-murzynku-ze-sliwkami.html

    Pozdrawiam:)
    Gość: kaya, *.eckrakow.pl
    2010/08/31 13:24:44
    Dwa razy robiłam ten murzynek, dokładnie tak samo jak w przepisie. Za pierwszym razem wyszedł mi zakalec (przy termoobiegu), za drugim połowa się nie upiekła (grzejnik konwecjonalny). Ehh, chyba nie dane mi będzie zrobić murzynka :/
    edysia79
    2010/08/31 22:18:22
    Kaya szkoda, bo ten murzynek jest na prawdę pyszny i łatwy do zrobienia, mi zawsze wychodzi. Może za drugim razem trzeba było trochę dłużej piec? Czas pieczenia trzeba zawsze dostosowywać do swojego piekarnika, bo każdy jest inny.
    Gość: helena541, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/02/26 14:00:45
    chciałam zapytać -2 szklanki mąki to ma być luźno ubita szklanka czy też wsypać mąkę ,wstrząsnąć szklanką i jeszcze dosypać do pełnej szklanki.Prosze o odpowiedź.
    edysia79
    2011/02/26 18:35:13
    Heleno mąki nie powinno się ubijać w szklance w czasie odmierzania. Trzeba po prostu wsypać do pełna i już.
    Gość: beata, *.net.stream.pl
    2011/10/30 22:16:23
    Już od dawna "chodził za mną" murzynek i wreszcie postanowiłam go upiec. Dobrze, że znalazłam ten przepis... bo wyszedł, że palce lizać. Nie miałam świeżych ani mrożonych śliwek , więc dodałam do niego śliwki z syropu ( posypane wcześniej niewielką ilością kwasku cytrynowego i posypane mąką) i troszkę posiekanych orzechów włoskich, które komponują się ze śliwami wspaniale. Polecam ...
    Gość: magic, *.dynamic.chello.pl
    2012/08/24 18:57:13
    jestem w środku robienia, na razie mam początkową masę z masła i cukru i... mam nadzieję, że po dodaniu mąki ciasto nie będzie tak dramatycznie słodkie, jak ta masa! bo ona sama jest tak słodka, że aż mnie wykrzywia. jak upiekę, napiszę jaki rezultat

    OdpowiedzUsuń