niedziela, 15 sierpnia 2010

Gulasz śródziemnomorski

Cukinia duszona wraz z innymi warzywami, czyli tzw. bigos z cukinii od zawsze kojarzy mi się z latem. Co roku w sierpniu moja mama gotowała tą potrawę w dużych garnkach, a my się nią zajadaliśmy. Potem to ja zaczęłam go gotować dla swojej rodziny. W tym roku zamiast tej wersji, ugotowałam gulasz śródziemnomorski. Niby podobny smak, ale jednak inny, bo kilku składników znanych z bigosu nie ma, ale zamiast nich pojawiły się oliwki i krojone pomidory razem z zalewą. najbardziej smakowało nam podawane z dodatkiem pieczywa.




Składniki
:
- 2 małe cukinie*
- 4 pomidory
- 300 g cienkiej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 100 g zielonych oliwek
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, ostra papryka

Cukinie obrać, pokroić w niezbyt małą kostkę, kiełbasę w plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie składniki zeszklić na oliwie. Dodać pomidory z puszki, garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż cukinia będzie miękka.

Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę i razem z oliwkami dodać do gulaszu, zagotować razem.

Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Podawać z pieczywem.


* w oryginalnym przepisie był bakłażan, ale ponieważ nie udało mi się go kupić w naszym sklepie, zastąpiłam go cukinią.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2010/08/15 10:39:25
    Mnie także ta potrawa kojarzy się z latem:)
    Bardzo apetycznie:)
    malgorzata.dz
    2010/08/15 10:43:57
    Edysiu, prezentuje się przesmacznie. :) Dla mnie te wszystkie dania typu leczo, warzywne gulasze, etc - to kwintesencja lata. I wczesnej jesieni. :) Uwielbiam takie dania. :)
    emma001
    2010/08/15 10:59:00
    taki gulasz bardziej mi odpowiada niz ten tradycyjny ;) tyle ze ja wyskubałabym oliwki
    grazyna1961.only
    2010/08/15 13:21:43
    Fajna propozycja ! Ja latem uwielbiam wszystko, co z cukinią :)
    froginthefogg
    2010/08/15 15:45:36
    mam cukinię z Mamy ogrodu, taki bigos będzie idealny na sierpniowe dni ...
    myniolinka
    2010/08/15 19:21:38
    obowiązkowo gotuję pod koniec lata - i wtedy smakuje najbardziej :)
    milk_chocolate84
    2010/08/15 19:59:16
    wyrzucam oliwki.. i resztę pochłaniam bez mrugnięcia okiem ;)
    edysia79
    2010/08/15 20:05:43
    Widzę że nie tylko ja nie przepadam za oliwkami ;)
    Ale w tym gulaszu mi smakowały i zjadałam wszystkie które wylądowały w miseczce, ani jednej nie odłożyłam :)))
    zaytoona
    2010/08/15 21:07:40
    Myślę, że taka wersja zasmakowałaby mi nawet bardziej niż tradycyjna. ;)

    Pozdrawiam!
    gosiaa99
    2010/08/17 15:52:02
    Bardzo mi sie podoba kolor taki zywy:)
    dorota20w
    2010/08/17 17:03:17
    wygląda smakowicie !
    puchatka89
    2010/08/21 15:17:40
    Jejj, jak pysznie!
    Gość: Jeanette, *.internetdsl.tpnet.pl
    2011/04/06 11:15:52
    Robiłam wiele razy i zawsze wychodzi tak samo pyszny! Dla mnie - przebój!
    codojedzenia
    2012/06/07 08:21:31
    Fajny gulasz. Tez robie podobny

    OdpowiedzUsuń