Składniki:
- 2 małe cukinie*
- 4 pomidory
- 300 g cienkiej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 100 g zielonych oliwek
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, ostra papryka
Cukinie obrać, pokroić w niezbyt małą kostkę, kiełbasę w plasterki, cebulę w piórka. Wszystkie składniki zeszklić na oliwie. Dodać pomidory z puszki, garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż cukinia będzie miękka.
Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę i razem z oliwkami dodać do gulaszu, zagotować razem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Podawać z pieczywem.
* w oryginalnym przepisie był bakłażan, ale ponieważ nie udało mi się go kupić w naszym sklepie, zastąpiłam go cukinią.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2010/08/15 10:39:25
Mnie także ta potrawa kojarzy się z latem:)
Bardzo apetycznie:)
malgorzata.dz
2010/08/15 10:43:57
Edysiu, prezentuje się przesmacznie. :) Dla mnie te wszystkie dania typu leczo, warzywne gulasze, etc - to kwintesencja lata. I wczesnej jesieni. :) Uwielbiam takie dania. :)
emma001
2010/08/15 10:59:00
taki gulasz bardziej mi odpowiada niz ten tradycyjny ;) tyle ze ja wyskubałabym oliwki
grazyna1961.only
2010/08/15 13:21:43
Fajna propozycja ! Ja latem uwielbiam wszystko, co z cukinią :)
froginthefogg
2010/08/15 15:45:36
mam cukinię z Mamy ogrodu, taki bigos będzie idealny na sierpniowe dni ...
myniolinka
2010/08/15 19:21:38
obowiązkowo gotuję pod koniec lata - i wtedy smakuje najbardziej :)
milk_chocolate84
2010/08/15 19:59:16
wyrzucam oliwki.. i resztę pochłaniam bez mrugnięcia okiem ;)
edysia79
2010/08/15 20:05:43
Widzę że nie tylko ja nie przepadam za oliwkami ;)
Ale w tym gulaszu mi smakowały i zjadałam wszystkie które wylądowały w miseczce, ani jednej nie odłożyłam :)))
zaytoona
2010/08/15 21:07:40
Myślę, że taka wersja zasmakowałaby mi nawet bardziej niż tradycyjna. ;)
Pozdrawiam!
gosiaa99
2010/08/17 15:52:02
Bardzo mi sie podoba kolor taki zywy:)
dorota20w
2010/08/17 17:03:17
wygląda smakowicie !
puchatka89
2010/08/21 15:17:40
Jejj, jak pysznie!
Gość: Jeanette, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/04/06 11:15:52
Robiłam wiele razy i zawsze wychodzi tak samo pyszny! Dla mnie - przebój!
codojedzenia
2012/06/07 08:21:31
Fajny gulasz. Tez robie podobny