Sezon na śliwki rozkręcił się na dobre, więc trzeba korzystać z tych
owoców póki są. Chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je zamrozić i
zimą przywołać smak i zapach lata.
Na razie staram się wykorzystywać śliwki na bieżąco, więc piekę ciasta. Po głowie chodzą mi jeszcze knedle, ale zobaczymy czy coś z tego wyjdzie.
Dziś polecam Wam kolorowe ciasto ze śliwkami, które na pewno spodoba się dzieciom i chętnie je zjedzą. Puszyste i miękkie. Jeśli macie ochotę, możecie posypać je cukrem pudrem, ja tego nie zrobiłam bo podobał mi się śliwkowy wzór na wierzchu ciasta.
Przepis pochodzi z kalendarza Winiary na rok 2006.
Na razie staram się wykorzystywać śliwki na bieżąco, więc piekę ciasta. Po głowie chodzą mi jeszcze knedle, ale zobaczymy czy coś z tego wyjdzie.
Dziś polecam Wam kolorowe ciasto ze śliwkami, które na pewno spodoba się dzieciom i chętnie je zjedzą. Puszyste i miękkie. Jeśli macie ochotę, możecie posypać je cukrem pudrem, ja tego nie zrobiłam bo podobał mi się śliwkowy wzór na wierzchu ciasta.
Przepis pochodzi z kalendarza Winiary na rok 2006.
Składniki:
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 łyżek oleju
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu o smaku wiśniowym
- 1 czubata łyżka ciemnego kakao
- 400 g śliwek (węgierek)
Miękkie masło zmiksować z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtka i wlewać olej. Nadal miksując powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Z białek ze szczypta soli ubić sztywną pianę i łyżką wmieszać delikatnie do masy maślanej.
Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać mieszając łyżką proszek budyniowy, do drugiej kakao, a trzecią zostawić białą.
Do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć kolejno: ciasto białe, ciasto różowe i ciemne. Na wierzchu ułożyć skórką do dołu śliwki przekrojone na połówki i pozbawione pestek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w 180 st.C.
OdpowiedzUsuńmilk_chocolate84
2010/08/13 09:59:54
baaaardzo fajne ciacho :) Zapewne wypróbuję :)
Gość: gosiab_3, *.adsl.alicedsl.de
2010/08/13 10:04:32
....musi byc pyszne,a jak slicznie wyglada.....
Pozdrawiam :)
mikimama
2010/08/13 10:12:29
Świetny pomysł z tymi kolorami! Wczoraj zastanawiałam się nad murzynkiem ze śliwkami :)
kaspiecze
2010/08/13 10:14:17
super kolory! a śliwki uwielbiam
edysia79
2010/08/13 10:21:32
Mikimama murzynek ze śliwkami będzie jutro ;)
izunia.4
2010/08/13 10:22:46
Wygląda smakowicie! Ja już się poddałam, jeśli chodzi o pieczenie. Na desery wpadam do ostatnio ulubionej restauracji Green Patio na Nowogrodzkiej.Talentów kuchennych niestety nie mam.
zaytoona
2010/08/13 10:22:53
Cudnie wyglądają te trzy kolorowe warstwy. Bez wątpienia chętnie sięgnęłabym po kawałek... a potem drugi... ;))
Pozdrawiam!
ciastella
2010/08/13 10:27:13
;D wygląda super;) to drugie bardzo fajne ciasto, które mam ochotę wypróbować w sezonie na śliwki;*
cukrowawrozka
2010/08/13 10:59:27
prześlicznie wygląda! zwłaszcza z tym kakaowym kapturkiem. :)
ugotujmy
2010/08/13 12:02:34
śliwkowy wzór jest rzeczywiście uroczy. lubię ten fioletowy sezon.
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/13 12:58:18
Lubię ciasta ze śliwkami. Ciekawa jestem tego murzynka z owocami :)
espresso9
2010/08/13 13:41:21
Zachwycające :D
mikimama
2010/08/13 14:51:23
Czekam Edysiu z niecierpliwością, zastanawiam się jaki to będzie przepis :) bo murzynków i czekoladowców jest wiele, a ja niezawodne mam dwa :))
justmydelicious
2010/08/13 15:36:57
wygląda przepysznie!
myniolinka
2010/08/13 20:38:59
super kolory! zachęcają żeby kupić śliwki i w końcu coś z nich upiec :)
ilka_86
2010/08/13 20:51:52
bardzo urocze to Twoje ciacho Edysiu!:) miłego weekendu:)
Gość: karmel-itka., *.internetdsl.tpnet.pl
2010/08/13 21:11:44
jakie wspaniałe ciasto! och, takim uraczyć gości, to dopiero klasa! ;]
damar5
2010/08/13 21:45:39
O to ciasto dla nas bez mleka :) Wyprobuje na pewno :) Poz.Dana
usmiecham-sie
2010/08/14 13:44:12
edysiu, przesliczny! w krakowie goraco, siedze w mieście i sie zaparzam, chcialabym gryza :)
froginthefogg
2010/08/15 16:12:30
ja też , jesli mogę -gryza :)
edysia79
2010/08/15 20:23:36
Aaa.. częstujecie się :)))
Gość: niebieska, *.elblag.vectranet.pl
2010/08/17 20:25:21
spisuje właśnie przepis do zeszytu :-) , ale w przepisie nie ma nic o żółtkach, czy ich do ciasta nie dodajemy?
edysia79
2010/08/17 20:56:09
Niebieska żółtka należy dodać po jednym po utarciu masła z cukrem.
Zaraz poprawię przepis.
Gość: niebieska, *.elblag.vectranet.pl
2010/08/17 20:57:31
Tak myślałam, ale wolałam się upewnić ;-) Dziękuję
edysia79
2010/08/17 21:01:34
Dziękuję za zwrócenie uwagi. dwa razy napisałam o dodaniu cukru, a o żółtkach zapomniałam ;)
puchatka89
2010/08/21 15:18:42
Dziś robiłam śliwkowe z pianką ;)
cezonia_wino_i_oliwki
2010/09/14 15:15:07
Upiekłam ostatnio. Wspaniałe! Nie zdążyłam zdjęć zrobić bo zostało szybko zjedzone :)