środa, 11 sierpnia 2010

Zupa ze świeżych ogórków

Kiedy pierwszy raz zabierałam się do gotowania tej zupy miałam bardzo mieszane uczucia. No bo jak to: ugotować ogórki? jak one będą smakować i czy taka zupa może się w ogóle udać? Ale że lubię eksperymentować, to się wątpliwościom nie poddałam i wyszła mi całkiem smaczna, letnia zupa. Nie za ciężka, nie za gęsta, w sam raz na lekki letni posiłek. Od tego czasu gotuję tą zupę co roku.


Składniki:
- porcja młodej włoszczyzny (bez kapusty)
- 300 g świeżych ogórków (długich, sałatkowych)
- 200 g ziemniaków
- 20 g masła
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól


Obrane i umyte warzywa korzeniowe oraz białą część pora pokroić w krążki lub słupki. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać litrem wody i gotować 20 minut.

Związać w pęczek zieloną cześć pora oraz nać selera i gałązki pietruszki i włożyć do zupy pod koniec gotowania.

Ogórki obrać, przekroić na pół, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę i udusić na maśle w osobnym naczyniu z dodatkiem łyżeczki koperku. Przełożyć do garnka z wywarem. Wyjąć związaną zieleninę, zabielić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Posypać resztą koperku.

1 komentarz:


  1. dyrdymalki
    2010/08/11 07:28:20
    coraz częściej o niej słyszę :) i w końcu chyba wypróbuję :):)
    wiosenka27
    2010/08/11 07:50:45
    Miałam niedawno w ręce podobny przepis i odłożyłam go właśnie z powody tych samych obaw:)
    lashqueen
    2010/08/11 08:21:00
    Już któryś raz z kolei widzę przepis na zupę ze świeżych ogórków i trochę mnie ona intryguje. Nie mam zadnych doświadczeń z tym warzywem na ciepło.
    ciastella
    2010/08/11 08:31:08
    hmm ciekawy przepis;D a zupa wygląda świetnie;)
    froginthefogg
    2010/08/11 09:12:01
    Ugotuję dla mojej córeczki.
    Wygląda pysznie :)
    Gość: gosiab_3, *.adsl.alicedsl.de
    2010/08/11 09:50:11
    zupy jeszcze nigdy nie robilam ze swiezych ogorkow,ale czesto robie siwze ogorki nadziewane i duszone lub krojone i duszone jako jarzynke,bardzo dobrze smakuje,ale te Twoja zupke musze koniecznie wyprobowac,bo wyglada pysznie i bardzo letnio i lekko :)
    Pozdrawiam :)
    zaytoona
    2010/08/11 10:23:10
    Przyznam szczerze, że zupy ze świeżych ogórków nie próbowałam jeszcze nigdy. I nie jestem pewna, czy do mnie przemawia. Ale jako że też jestem zwolenniczką kuchennych eksperymentów - dlaczego by nie spróbować? ;)

    Pozdrawiam!
    emma001
    2010/08/11 11:00:01
    zaciekawiło mnie to danie. O takiej zuce jeszcze nie słyszałam ;)
    justmydelicious
    2010/08/11 15:30:04
    mmm jak pysznie :)
    baaaraneeek
    2010/08/11 17:37:34
    Bardzo ciekawy przepis :)
    Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2010/08/11 20:59:15
    Czuję się zaintrygowana :) nigdy nie słyszałam o takiej zupie... :)
    Gość: Jaga, *.sta.asta-net.com.pl
    2010/08/12 18:54:32
    Właśnie zrobiłam tą zupkę. Jednym słowem: REWELACJA! Polecam!
    edysia79
    2010/08/12 18:58:09
    Pierwsza odważna :)
    Brawo Jaga!!!

    Bardzo się cieszę że smakuje, dziękuję za komentarz.
    ilka_86
    2010/08/12 22:18:17
    robię podobną zupkę:) bardzo smakuje domownikom:) piękne zdjęcie:)
    Gość: alexia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/08/13 21:04:49
    Zrobiłam wczoraj, dziś jadłam i jest pyszna. :)
    Gość: , *.btk.net.pl
    2010/08/17 21:41:10
    Zupę na pewno zrobię ,dlatego że b. często robię ogórki duszone jako jarzynkę . Podam może w jaki sposób je przygotowuję. Na maśle duszę cebulę z dodatkiem czosnku potem dodaję obrane i pokrojone w grubą kostkę ogórki ( większe bez pestek) ,chwilę duszę i dodaję obrane i pokrojone pomidory. Jak już wszystko zmięknie (uważać żeby nie rozgotować) zagęszczam lekko mąką wymieszaną ze śmietaną , zagotowuje i dodaję zielony koperek. Mojej rodzince smakuje ,może komuś też się taka potrawa podoba.Ilości skladników niekoniecznie ściśle określone ale gdzies na 1-1,5 kg ogórków 3-4 pomidory.
    edysia79
    2010/08/17 23:01:12
    Na zrobienie takiej duszonej jarzynki z ogórków i pomidorów nigdy bym nie wpadła, może spróbuję, bo mizeria w wydaniu ogórkowo-pomidorowym bardzo nam smakuje. Dziękuję za przepis :)
    Gość: maglin, 188.191.204.*
    2011/06/18 09:04:05
    Wszystko ok., tylko nie rozumiem, po co wyjmować zieleninę, nie lepiej zjeść ją w zupie??
    Gość: Akacja, *.dynamic.gprs.plus.pl
    2012/08/09 16:21:39
    Moja znajoma do takiej zupy dodawała chrzan. Smakowało trochę jak biały barszcz. Pycha.
    Gość: Tobiasz, *.kolno.vectranet.pl
    2012/10/07 09:37:41
    Jedliśmy taką zupę w Czarnkowie podczas postoju w trasie.
    Zaintrygowała nas w menu właśnie ta nazwa - ze świeżych ogórków.
    Była wyśmienita!!! Dla tego też wyszukaliśmy przepis w sieci.

    OdpowiedzUsuń