Składniki:
- porcja młodej włoszczyzny (bez kapusty)
- 300 g świeżych ogórków (długich, sałatkowych)
- 200 g ziemniaków
- 20 g masła
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
Obrane i umyte warzywa korzeniowe oraz białą część pora pokroić w krążki lub słupki. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać litrem wody i gotować 20 minut.
Związać w pęczek zieloną cześć pora oraz nać selera i gałązki pietruszki i włożyć do zupy pod koniec gotowania.
Ogórki obrać, przekroić na pół, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę i udusić na maśle w osobnym naczyniu z dodatkiem łyżeczki koperku. Przełożyć do garnka z wywarem. Wyjąć związaną zieleninę, zabielić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Posypać resztą koperku.
OdpowiedzUsuńdyrdymalki
2010/08/11 07:28:20
coraz częściej o niej słyszę :) i w końcu chyba wypróbuję :):)
wiosenka27
2010/08/11 07:50:45
Miałam niedawno w ręce podobny przepis i odłożyłam go właśnie z powody tych samych obaw:)
lashqueen
2010/08/11 08:21:00
Już któryś raz z kolei widzę przepis na zupę ze świeżych ogórków i trochę mnie ona intryguje. Nie mam zadnych doświadczeń z tym warzywem na ciepło.
ciastella
2010/08/11 08:31:08
hmm ciekawy przepis;D a zupa wygląda świetnie;)
froginthefogg
2010/08/11 09:12:01
Ugotuję dla mojej córeczki.
Wygląda pysznie :)
Gość: gosiab_3, *.adsl.alicedsl.de
2010/08/11 09:50:11
zupy jeszcze nigdy nie robilam ze swiezych ogorkow,ale czesto robie siwze ogorki nadziewane i duszone lub krojone i duszone jako jarzynke,bardzo dobrze smakuje,ale te Twoja zupke musze koniecznie wyprobowac,bo wyglada pysznie i bardzo letnio i lekko :)
Pozdrawiam :)
zaytoona
2010/08/11 10:23:10
Przyznam szczerze, że zupy ze świeżych ogórków nie próbowałam jeszcze nigdy. I nie jestem pewna, czy do mnie przemawia. Ale jako że też jestem zwolenniczką kuchennych eksperymentów - dlaczego by nie spróbować? ;)
Pozdrawiam!
emma001
2010/08/11 11:00:01
zaciekawiło mnie to danie. O takiej zuce jeszcze nie słyszałam ;)
justmydelicious
2010/08/11 15:30:04
mmm jak pysznie :)
baaaraneeek
2010/08/11 17:37:34
Bardzo ciekawy przepis :)
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/08/11 20:59:15
Czuję się zaintrygowana :) nigdy nie słyszałam o takiej zupie... :)
Gość: Jaga, *.sta.asta-net.com.pl
2010/08/12 18:54:32
Właśnie zrobiłam tą zupkę. Jednym słowem: REWELACJA! Polecam!
edysia79
2010/08/12 18:58:09
Pierwsza odważna :)
Brawo Jaga!!!
Bardzo się cieszę że smakuje, dziękuję za komentarz.
ilka_86
2010/08/12 22:18:17
robię podobną zupkę:) bardzo smakuje domownikom:) piękne zdjęcie:)
Gość: alexia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/13 21:04:49
Zrobiłam wczoraj, dziś jadłam i jest pyszna. :)
Gość: , *.btk.net.pl
2010/08/17 21:41:10
Zupę na pewno zrobię ,dlatego że b. często robię ogórki duszone jako jarzynkę . Podam może w jaki sposób je przygotowuję. Na maśle duszę cebulę z dodatkiem czosnku potem dodaję obrane i pokrojone w grubą kostkę ogórki ( większe bez pestek) ,chwilę duszę i dodaję obrane i pokrojone pomidory. Jak już wszystko zmięknie (uważać żeby nie rozgotować) zagęszczam lekko mąką wymieszaną ze śmietaną , zagotowuje i dodaję zielony koperek. Mojej rodzince smakuje ,może komuś też się taka potrawa podoba.Ilości skladników niekoniecznie ściśle określone ale gdzies na 1-1,5 kg ogórków 3-4 pomidory.
edysia79
2010/08/17 23:01:12
Na zrobienie takiej duszonej jarzynki z ogórków i pomidorów nigdy bym nie wpadła, może spróbuję, bo mizeria w wydaniu ogórkowo-pomidorowym bardzo nam smakuje. Dziękuję za przepis :)
Gość: maglin, 188.191.204.*
2011/06/18 09:04:05
Wszystko ok., tylko nie rozumiem, po co wyjmować zieleninę, nie lepiej zjeść ją w zupie??
Gość: Akacja, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/08/09 16:21:39
Moja znajoma do takiej zupy dodawała chrzan. Smakowało trochę jak biały barszcz. Pycha.
Gość: Tobiasz, *.kolno.vectranet.pl
2012/10/07 09:37:41
Jedliśmy taką zupę w Czarnkowie podczas postoju w trasie.
Zaintrygowała nas w menu właśnie ta nazwa - ze świeżych ogórków.
Była wyśmienita!!! Dla tego też wyszukaliśmy przepis w sieci.