poniedziałek, 17 marca 2014

Bananowe batoniki owsiane

W szafce na wykorzystanie czekały dwa banany, a kolejnego chlebka bananowego piec nie chciałam. Wolałam zrobić coś innego. Wybór padł na batoniki z ziarnami. To był dobry i bardzo smaczny wybór.

 


Przepis z blogu Modern Taste.

Składniki:
  • 2 banany
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 40 g pestek dyni
  • 30 g ziaren sezamu
  • 2 duże łyżki płynnego miodu
  • 60 g rodzynek (w oryginale suszona żurawina)
  • 20 g dowolnych otrąb

Banany obrać, pokroić i rozgnieść na papkę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Płatki owsiane, pestki dyni i sezamu podprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu aż zaczną ładnie pachnieć. Przełożyć je do miski, dodać rodzynki (lub żurawinę), otręby, rozgniecione banany i miód. Wszystko dokładnie razem wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 30x12 cm. Wierzch wyrównać i całość dobrze ugnieść.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 25-30 minut.
Po wystudzeniu pokroić na batoniki.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2014/03/17 12:02:55
    Planuję podobne batoniki wkrótce:)
    Gość: mafefcia, *.15-3.cable.virginm.net
    2014/03/17 13:30:36
    To juz wiem, co bede pichcic w tym tygodniu :)
    Gość: Jo-hanah z Wrzosowej Polany, *.adsl.inetia.pl
    2014/03/17 15:35:18
    No To mój synuś będzie zachwycony. Same jego ulubione składniki :)
    kabamaiga
    2014/03/17 22:01:57
    Pewnie bym zrobiła gdyby nie moje postanowienie.
    milk_chocolate84
    2014/03/17 22:29:07
    zapisałam przepis. Ostatnio właśnie nad takimi się zastanawiałam :)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/03/19 10:15:09
    Świetne są ..... muszę je zrobić:). Pozdrowienia ślę:)

    OdpowiedzUsuń