Mięciutkie i puszyste rogaliki w
słonecznym kolorze. Kolejny raz przekonałam się, że dynia i orzechy
bardzo dobrze razem smakują. Tak jak Komarka zrobiłam dwa kształty - rogaliki i grzebyki. Sama nie wiem, które ładniejsze.
Składniki (na 16 sztuk)
na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 26 g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka
- 70 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 2 kopiaste łyżki puree z dyni
na nadzienie:
- niecała szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych (mogą być mieszane)
- 50 g cukru brązowego
- 40 g masła rozpuszczonego
- szczypta cynamonu
Mąkę wsypać do miski, wymieszać, na
środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką
cukru i polać niewielką ilością letniego mleka. Palcami wyrobić zaczyn.
Miskę przykryć i odstawić na 10-15 minut.
Po tym czasie dodać sól, ekstrakt z
wanilii, resztę cukru oraz stopione masło i zacząć wyrabianie. Stopniowo
dodawać puree z dyni, resztę mleka i roztrzepane jajko (łyżkę odłożyć
do posmarowania). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować w kulę i
odłożyć w natłuszczonej misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym
czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować na koło,
podzielić je na osiem trójkątów. Drugą część rozwałkować na prostokąt o
grubości około 0,5 cm. Pokroić na osiem prostokątów. Jeden z brzegów
każdego prostokąta ponacinać jak na zdjęciu poniżej:
Składniki nadzienia wymieszać. Nałożyć
na kawałki ciasta, zwinąć na kształt rogalików i grzebyków. Ułożyć na
blasze, przykryć czystą ściereczką i odstawić do napuszenia na około 30
minut. Po tym czasie rogaliki posmarować odłożonym przy wyrabianiu
ciasta jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 20 - 25 minut, do zrumienienia.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/03/12 09:33:21
Ile zdjęć. To do Ciebie niepodobne ;) Cudne.
edyta_rosner
2014/03/12 09:36:13
Karolina nie mogłam się zdecydować na jedno ;)
Gość: Kolizje Smakow, *.icpnet.pl
2014/03/12 12:35:45
Wyglądają wspaniale!
Gość: chocofields, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/12 18:10:46
Wygląda pysznie! Zapraszam do mnie na Mleczną Kanapkę chocofields.blogspot.com/
jolantaszyndlarewicz
2014/03/13 04:39:18
fantastyczne te slodkości:) .... oj co ja bym dała za jedna mała dyńkę teraz:) całuję i miłego dnia życzę:)