poniedziałek, 3 marca 2014

Ciasto czterowarstwowe

Ciasto z tych, które za każdym razem wygląda inaczej. Piekłam je już dwa razy. Za pierwszym razem wyglądało tak jak na zdjęciu, a za drugim razem warstwy pozostały ułożone równo w paski, tak jak je nałożyłam. Gdybym upiekła je po raz trzeci na pewno wyglądałoby znów całkiem inaczej. To takie ciasto-niespodzianka.
Smakuje rewelacyjnie. Dlatego nie poprzestałam na jednorazowym pieczeniu, a na prośbę rodziny upiekłam je po raz drugi. I na pewno jeszcze będę do tego ciasta wracać.

 ciasto czterowarstwowe


Składniki (na formę o wymiarach 25x12 cm):
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią - przepis tutaj
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu
1 masa:
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka wina
2 masa:
  • 100 g tartej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 20 g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
3 masa:
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka rumu
4 masa:
  • 50 g zmielonych migdałów bez skórki
  • 1-2 łyżki likieru pomarańczowego (może być rum lub słodkie białe wino)

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Zimne zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią. Nadal miksując dodawać po jednym jajku, a następnie po łyżce wsypywać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki. Na końcu do masy wlać 1 łyżkę rumu.
Masę podzielić na 4 równe części. Do każdej dodać przygotowane według listy powyżej składniki i dokładnie wymieszać łyżką.
Formę keksową natłuścić, obsypać bułką tartą i kolejno nałożyć masy, nie mieszając ich ze sobą i wyrównując wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.

1 komentarz:


  1. Gość: Jo-hanah z Wrzosowej Polany, *.adsl.inetia.pl
    2014/03/03 09:20:34
    O mniam! Bardzo lubie takie ciasta, które maja różne smaki.
    Pięknego tygodnia
    jolantaszyndlarewicz
    2014/03/04 20:26:12
    cudowne, a ile ma w sobie smaków:). Porywam kawalek:)

    OdpowiedzUsuń