Ciasto z tych, które za każdym razem
wygląda inaczej. Piekłam je już dwa razy. Za pierwszym razem wyglądało
tak jak na zdjęciu, a za drugim razem warstwy pozostały ułożone równo w
paski, tak jak je nałożyłam. Gdybym upiekła je po raz trzeci na pewno
wyglądałoby znów całkiem inaczej. To takie ciasto-niespodzianka.
Smakuje rewelacyjnie. Dlatego nie
poprzestałam na jednorazowym pieczeniu, a na prośbę rodziny upiekłam je
po raz drugi. I na pewno jeszcze będę do tego ciasta wracać.
Przepis z blogu Cukiernicze kreacje Charlotte.
Składniki (na formę o wymiarach 25x12 cm):
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią - przepis tutaj
- szczypta soli
- 4 jajka
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka rumu
1 masa:
- 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka wina
2 masa:
- 100 g tartej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 20 g cukru pudru
- 1 łyżka mleka
3 masa:
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka rumu
4 masa:
- 50 g zmielonych migdałów bez skórki
- 1-2 łyżki likieru pomarańczowego (może być rum lub słodkie białe wino)
Masło roztopić i odstawić do
wystudzenia. Zimne zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią. Nadal miksując
dodawać po jednym jajku, a następnie po łyżce wsypywać przesiane z
proszkiem do pieczenia mąki. Na końcu do masy wlać 1 łyżkę rumu.
Masę podzielić na 4 równe części. Do każdej dodać przygotowane według listy powyżej składniki i dokładnie wymieszać łyżką.
Formę keksową natłuścić, obsypać bułką tartą i kolejno nałożyć masy, nie mieszając ich ze sobą i wyrównując wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.
OdpowiedzUsuńGość: Jo-hanah z Wrzosowej Polany, *.adsl.inetia.pl
2014/03/03 09:20:34
O mniam! Bardzo lubie takie ciasta, które maja różne smaki.
Pięknego tygodnia
jolantaszyndlarewicz
2014/03/04 20:26:12
cudowne, a ile ma w sobie smaków:). Porywam kawalek:)