W naszym domu ogromną popularnością
cieszą się wszelkie pasztety i pasty do smarowania pieczywa. Dlatego
wypróbowuję coraz to nowsze wersje. Dziś na śniadanie zjedliśmy pastę
jajeczną a twarogiem. Łagodny smak jajek i twarogu zaostrza dodatek
cebuli i musztardy Dijon. Jeśli chcielibyście złagodzić jej smak, a przy
tym nie rezygnować z cebuli, można ją sparzyć wrzątkiem i ostudzić
przed dodaniem do pasty.
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- kostka sera białego (250 g)
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól i pieprz
Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, twaróg przecisnąć przez praskę, cebulę bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać ze śmietaną i musztardami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z pieczywem.
OdpowiedzUsuńervisha
2014/03/14 08:45:57
Domowe pasty są wspaniałe :)
jolantaszyndlarewicz
2014/03/19 09:51:27
Fajna, prosta i tania pasta ... i to naczynko w kształcie spękanego jaja cudne:) buziaki