piątek, 14 marca 2014

Pasta jajeczna z twarogiem

W naszym domu ogromną popularnością cieszą się wszelkie pasztety i pasty do smarowania pieczywa. Dlatego wypróbowuję coraz to nowsze wersje. Dziś na śniadanie zjedliśmy pastę jajeczną a twarogiem. Łagodny smak jajek i twarogu zaostrza dodatek cebuli i musztardy Dijon. Jeśli chcielibyście złagodzić jej smak, a przy tym nie rezygnować z cebuli, można ją sparzyć wrzątkiem i ostudzić przed dodaniem do pasty.

pasta jajeczna z twarogiem

Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • kostka sera białego (250 g)
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz

Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, twaróg przecisnąć przez praskę, cebulę bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać ze śmietaną i musztardami, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z pieczywem.

1 komentarz:


  1. ervisha
    2014/03/14 08:45:57
    Domowe pasty są wspaniałe :)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/03/19 09:51:27
    Fajna, prosta i tania pasta ... i to naczynko w kształcie spękanego jaja cudne:) buziaki

    OdpowiedzUsuń