Pieczenie chlebów na zakwasie wciąga mnie coraz bardziej. Uwielbiam.
Taca ze sklepu Westwing.pl
Przepis z Pracowni Wypieków.
Składniki
na zaczyn:
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godzin wcześniej)
- 200 g mąki orkiszowe z pełnego przemiału
- 100 g wody w temp. pokojowej
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
na ciasto:
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 400 g mąki pszennej
- 230 g wody
- 1 łyżeczka miodu
- 10 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
Składniki na ciasto dodać do odstanego
przez 12 godzin zaczynu. Wymieszać mikserem lub ręcznie. Konsystencja
ciasta będzie dość zwarta. Uformować z niego kulę i umieścić w
wysmarowanej oliwą lub olejem miski. Przykryć folią aluminiową i
odstawić do wyrastania na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie
zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto umieścić w
wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub otrębami formie do pieczenia.
Ja piekłam w okrągłej formie ceramicznej o średnicy 20 cm, ale można
piec też w formie keksowej, lub formując bochenek.
Formę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około 35 minut (tym razem ciasto powinno rosnąć szybciej, ale może to potrwać nawet do godziny).
Formę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około 35 minut (tym razem ciasto powinno rosnąć szybciej, ale może to potrwać nawet do godziny).
Formę z wyrośniętym chlebem wstawić do
piekarnika nagrzanego do 230 st.C i piec przez 10 minut. Po tym czasie
zmniejszyć temperaturę do 210 st.C i piec jeszcze przez 20-30 minut.
Upieczony chleb powinien być rumiany z wierzchu, a popukany od spodu
wydawać głuchy dźwięk.
Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2014/03/26 22:03:32
Pięknie się prezentuje. Pyszny chlebek .
jolantaszyndlarewicz
2014/04/05 09:58:01
Bo to wciąga coraz bardziej z każdym bochenkiem Edytko:). Buziaki Kochana
Gość: jotemes.1, 109.95.24.*
2016/01/08 13:11:40
W chlebie na zakwasie nie powinno być drożdżym