poniedziałek, 24 marca 2014

Dyniowe ciasto farmera

Cudnie pomarańczowe, wilgotne i pełne bakalii ciasto.
Ma jeszcze jedną ogromną zaletę - do jego przygotowania nie potrzeba używać miksera. Wystarczy składniki wymieszać łyżką. Jak muffinki.

dyniowe ciasto farmera

Przepis z Małej Cukierenki.

Składniki (na formę o wymiarach 25x12 cm):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 szklanka orzechów mieszanych: laskowych i włoskich(posiekanych)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta soli

W dużej misce wymieszać mąkę z orzechami, sodą i przyprawami.
W drugiej misce roztrzepać jajka z puree dyniowym i olejem.

Mokre składniki wlać do suchych i krótko, ale dokładnie wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 60-70 minut.

1 komentarz:


  1. mikimama
    2014/03/24 08:45:53
    Wspaniałe Edysiu!
    kabamaiga
    2014/03/24 12:29:10
    Może zrobię? Moja dynia bardzo ładnie prosi o natychmiastowe zużycie :)
    Gość: pollyzeczkia, *.dynamic.chello.pl
    2014/03/24 17:55:25
    o wow!!! ciacho wyszlo ci fantastycznie!!!
    Gość: Mała Cukierenka, *.adsl.inetia.pl
    2014/03/24 18:26:24
    wygląda świetnie, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
    jolantaszyndlarewicz
    2014/03/25 11:39:37
    Edytko wygląda mi na bardzo wilgotne, a takie ciasta to my lubimy:) Buziaki Kochana:)
    gin86
    2014/03/25 15:16:52
    Śliczny ma kolor, kusi ogromnie - szczególnie, że mam jeszcze zapasy dyni :)
    majanaboxing
    2014/03/25 21:01:08
    Wygląda pięknie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń