Cudnie pomarańczowe, wilgotne i pełne bakalii ciasto.
Ma jeszcze jedną ogromną zaletę - do jego przygotowania nie potrzeba używać miksera. Wystarczy składniki wymieszać łyżką. Jak muffinki.
Ma jeszcze jedną ogromną zaletę - do jego przygotowania nie potrzeba używać miksera. Wystarczy składniki wymieszać łyżką. Jak muffinki.
Przepis z Małej Cukierenki.
Składniki (na formę o wymiarach 25x12 cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 1 szklanka orzechów mieszanych: laskowych i włoskich(posiekanych)
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 3/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1 szklanka puree z dyni
- 2/3 szklanki oleju
W dużej misce wymieszać mąkę z orzechami, sodą i przyprawami.
W drugiej misce roztrzepać jajka z puree dyniowym i olejem.
Mokre składniki wlać do suchych i krótko, ale dokładnie wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 60-70 minut.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 60-70 minut.
OdpowiedzUsuńmikimama
2014/03/24 08:45:53
Wspaniałe Edysiu!
kabamaiga
2014/03/24 12:29:10
Może zrobię? Moja dynia bardzo ładnie prosi o natychmiastowe zużycie :)
Gość: pollyzeczkia, *.dynamic.chello.pl
2014/03/24 17:55:25
o wow!!! ciacho wyszlo ci fantastycznie!!!
Gość: Mała Cukierenka, *.adsl.inetia.pl
2014/03/24 18:26:24
wygląda świetnie, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
jolantaszyndlarewicz
2014/03/25 11:39:37
Edytko wygląda mi na bardzo wilgotne, a takie ciasta to my lubimy:) Buziaki Kochana:)
gin86
2014/03/25 15:16:52
Śliczny ma kolor, kusi ogromnie - szczególnie, że mam jeszcze zapasy dyni :)
majanaboxing
2014/03/25 21:01:08
Wygląda pięknie i smakowicie :)