Tortille można podawać w przeróżnych wersjach i z różnymi dodatkami. Jedną wersję na blogu już zamieściłam (tutaj),
dziś podaję kolejną. Równie dobrą, chociaż w naszym domu na razie
bardziej dla dorosłych, niż dla dzieci, bo Starszak woli wersję
poprzednią.
Przepis z magazynu "Sól i Pieprz" nr 6/2013 podaję z moimi małymi zmianami.
Składniki (na 4 sztuki):
- 4 tortille (mogą być domowe wg tego przepisu)
- 200g czerwonej fasoli z puszki
- 8 plastrów chudego wędzonego boczku
- 1 awokado
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 nieduża czerwona cebula
- 80 g fety
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- szczypta soli
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka olej
Boczek pokroić na dość duże kawałki i wysmażyć na chrupko bez dodatku tłuszczu.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać, pokroić w paski i skropić łyżeczką soku z cytryny. Wymieszać z fasolą, pokrojoną w piórka cebulą i połówkami pomidorków. Polać sosem przygotowanym z łyżki soku cytrynowego, cukru, soli, pieprzu cayenne i oleju.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać, pokroić w paski i skropić łyżeczką soku z cytryny. Wymieszać z fasolą, pokrojoną w piórka cebulą i połówkami pomidorków. Polać sosem przygotowanym z łyżki soku cytrynowego, cukru, soli, pieprzu cayenne i oleju.
Tortille podgrzać osobno przez kilka sekund na gorącej patelni.
Na każdą nałożyć kawałki boczku i przygotowany farsz. Posypać pokruszoną fetą. Zwinąć i od razu podawać.
Na każdą nałożyć kawałki boczku i przygotowany farsz. Posypać pokruszoną fetą. Zwinąć i od razu podawać.
OdpowiedzUsuńmikimama
2014/03/31 09:33:58
Bardzo pysznie nadziane!
jolantaszyndlarewicz
2014/04/05 10:33:07
Fantastyczne nadzienie:) .... chętnie spróbuję, jak smakuje:)