W spiżarni czekały na swój czas jeszcze dwie dynie. Pierwszą rozkroiłam i przerobiłam na puree, którego wyszły trzy słoiczki, więc w najbliższym czasie możecie się spodziewać kilku przepisów z dynią w roli głównej.
Zaczynam od muffinek. Proste do
przygotowania, niezbyt pracochłonne, a bardzo smaczne. Zwłaszcza z tą
chrupiącą orzechową kruszonką.
Przepis z magazynu "Moje Smaki Życia" nr 11/2013.
Składniki (na 12 sztuk)
na ciasto:
- 3/4 szklanki gęstego puree z dyni (ok. 200 g)
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 4 starte goździki
- 150 g cukru brązowego
- 70 g orzechów posiekanych (u mnie mieszane włoskie i laskowe)
na kruszonkę:
- 30 g mąki pszennej
- 40 g cukru brązowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 20 g masła
- 25 g orzechów włoskich posiekanych
do posypania:
- łuskane pestki dyni
W osobnych miskach wymieszać mokre i suche składniki na muffinki. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (zbyt długo mieszane ciasto na muffiny będzie twarde po upieczeniu).
Formę muffinkową wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto.
Z podanych składników zagnieść ciasto na kruszonkę. Posypać ciasto w formie. Na koniec posypać pestkami dyni.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 30 minut.
Po upieczeniu zostawić przez 10 minut w formie, a potem wyjąć i odstawić do ostygnięcia na kratce.
Po upieczeniu zostawić przez 10 minut w formie, a potem wyjąć i odstawić do ostygnięcia na kratce.
OdpowiedzUsuńGość: cukierniczka, *.multimo.pl
2014/03/04 18:43:26
ta kruszonka jest taka apetyczna... :)
jolantaszyndlarewicz
2014/03/04 20:29:46
Też mi sie ten przepis spodobał:). Niestety nie mam dyńki, więc czeka na sezon dyniowy:) ... cudownie Ci się upiekły Edytko ... aż ma się ochote sięgnąć po jedną:)
majanaboxing
2014/03/04 22:57:20
Cudowne! I ta kruszonka, mniam!:)
Gość: Kasiucha, *.gorzow.mm.pl
2014/10/15 17:35:30
Muffinki zrobione. Pychotka!. Dynia i orzechy to strzał w 10!