wtorek, 4 marca 2014

Muffinki dyniowe z orzechami

W spiżarni czekały na swój czas jeszcze dwie dynie. Pierwszą rozkroiłam i przerobiłam na puree, którego wyszły trzy słoiczki, więc w najbliższym czasie możecie się spodziewać kilku przepisów z dynią w roli głównej.
Zaczynam od muffinek. Proste do przygotowania, niezbyt pracochłonne, a bardzo smaczne. Zwłaszcza z tą chrupiącą orzechową kruszonką.

Muffinki dyniowe z orzechami

Przepis z magazynu "Moje Smaki Życia" nr 11/2013.

Składniki (na 12 sztuk)
na ciasto:
  • 3/4 szklanki gęstego puree z dyni (ok. 200 g)
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 4 starte goździki
  • 150 g cukru brązowego
  • 70 g orzechów posiekanych (u mnie mieszane włoskie i laskowe)
na kruszonkę:
  • 30 g mąki pszennej
  • 40 g cukru brązowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 20 g masła
  • 25 g orzechów włoskich posiekanych
do posypania:
  • łuskane pestki dyni

W osobnych miskach wymieszać mokre i suche składniki na muffinki. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (zbyt długo mieszane ciasto na muffiny będzie twarde po upieczeniu).
Formę muffinkową wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto.
Z podanych składników zagnieść ciasto na kruszonkę. Posypać ciasto w formie. Na koniec posypać pestkami dyni.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 30 minut.
Po upieczeniu zostawić przez 10 minut w formie, a potem wyjąć i odstawić do ostygnięcia na kratce.

1 komentarz:


  1. Gość: cukierniczka, *.multimo.pl
    2014/03/04 18:43:26
    ta kruszonka jest taka apetyczna... :)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/03/04 20:29:46
    Też mi sie ten przepis spodobał:). Niestety nie mam dyńki, więc czeka na sezon dyniowy:) ... cudownie Ci się upiekły Edytko ... aż ma się ochote sięgnąć po jedną:)
    majanaboxing
    2014/03/04 22:57:20
    Cudowne! I ta kruszonka, mniam!:)
    Gość: Kasiucha, *.gorzow.mm.pl
    2014/10/15 17:35:30
    Muffinki zrobione. Pychotka!. Dynia i orzechy to strzał w 10!

    OdpowiedzUsuń