Kolejna propozycja z ciastem francuskim.
Bardzo dobre danie na obiad. Niezbyt szybkie do przygotowania, bo składniki farszu wymagają obróbki, a potem trzeba czekać, aż całość się upiecze, ale warto. Całość bardzo dobrze smakuje. Polecam.
Bardzo dobre danie na obiad. Niezbyt szybkie do przygotowania, bo składniki farszu wymagają obróbki, a potem trzeba czekać, aż całość się upiecze, ale warto. Całość bardzo dobrze smakuje. Polecam.
Przepis z czasopisma "Sól i Pieprz" nr 6/2013.
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego
- 450 g liści z włoskiej kapusty
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 2 nieduże białe kiełbasy
- 2 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 30 g sera żółtego startego na dużych oczkach
Liście kapusty umyć i włożyć do wrzącej
osolonej wody. Blanszować przez około 10 minut. Dobrze osączyć, jeśli
trzeba użyć papierowych ręczników. Wystudzić, odkroić najgrubsze nerwy,
pokroić w niezbyt drobną kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Kiełbasy obrać, pokroić w plasterki, dodać do cebuli i podsmażyć mieszając. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Jajka roztrzepać, odlać trochę do filiżanki i odłożyć do posmarowania. Resztę wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kapustą i kiełbasą z cebulą.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Kiełbasy obrać, pokroić w plasterki, dodać do cebuli i podsmażyć mieszając. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Jajka roztrzepać, odlać trochę do filiżanki i odłożyć do posmarowania. Resztę wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z kapustą i kiełbasą z cebulą.
Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na pół.
Jedną połowę ułożyć na wyłożonej papierem lub matą do pieczenia blasze. Nałożyć farsz zostawiając wolne boki o szerokości ok. 2 cm. Farszu będzie dużo, więc trzeba go uformować w górkę, ale nie należy się tym przejmować, bo podczas pieczenia całość opadnie i się wyrówna. Wolne od farszu brzegi posmarować odłożonym jajkiem. Całość przykryć drugą połową ciasta, brzegi zlepić, przycisnąć widelcem. Wierzch posmarować jajkiem, nakłuć w kilku miejscach widelcem, żeby farsz mógł odparować. Posypać serem i sezamem.
Jedną połowę ułożyć na wyłożonej papierem lub matą do pieczenia blasze. Nałożyć farsz zostawiając wolne boki o szerokości ok. 2 cm. Farszu będzie dużo, więc trzeba go uformować w górkę, ale nie należy się tym przejmować, bo podczas pieczenia całość opadnie i się wyrówna. Wolne od farszu brzegi posmarować odłożonym jajkiem. Całość przykryć drugą połową ciasta, brzegi zlepić, przycisnąć widelcem. Wierzch posmarować jajkiem, nakłuć w kilku miejscach widelcem, żeby farsz mógł odparować. Posypać serem i sezamem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200
st.C i piec przez 5 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180 st.C i
piec jeszcze przez około 25-30 minut, aż całość nabierze jasnobrązowego
koloru.
Podawać na ciepło.
OdpowiedzUsuńmikimama
2014/03/11 09:02:46
Bardzo pomysłowo, pyszne nadzienie!
jolantaszyndlarewicz
2014/03/13 04:37:47
Bardzo podoba mi się ten strudel i jakże smakowicie wygląda:) buziaki