wtorek, 18 marca 2014

Placki dyniowe

Miękkie, lekkie i puszyste placki w optymistycznym żółto-pomarańczowym kolorze. To kolejny sposób na wykorzystanie puree z dyni. Najbardziej smakowały dzieciom, co bardzo mnie cieszy.




Przepis z Kwestii Smaku.
Składniki:
  • 200 g puree z dyni
  • 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie, jeśli puree jest bardzo gęste)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
W misce za pomocą rózgi wymieszać dyniowe puree z jajkami i olejem. Dodać cukier i przesianą z proszkiem do pieczenia mąką oraz sól. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać jogurt.
Patelnię z nie przywierającym dnem posmarować lekko olejem (pominęłam, bo w plackach jest już olej) i dobrze nagrzać. Łyżką nakładać porcje ciasta formując nieduże placuszki. Smażyć aż lekko urosną, a na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, wtedy przewrócić je na drugą stronę i również usmażyć na złoty kolor.
Placki najlepiej smakują podane na ciepło, z cukrem pudrem lub konfiturą.

1 komentarz:


  1. Gość: magma, *.80-202-100.nextgentel.com
    2014/03/18 14:24:24
    smaczny pomysł:)
    kabamaiga
    2014/03/18 17:42:32
    Ale puchate. Cudnie.
    jolantaszyndlarewicz
    2014/03/19 10:16:13
    Ależ puszyste:). Świetne Edytko:)
    gotowankooo
    2014/03/24 00:08:02
    Wspaniały przepis! Jesteś moją inspiracją! Pozdrawiam gorąco:)
    Gość: Amelia, *.dynamic.gprs.plus.pl
    2014/10/29 20:44:17
    Spróbowałam - wybitne!

    OdpowiedzUsuń