Miękkie, lekkie i puszyste placki w optymistycznym żółto-pomarańczowym kolorze. To kolejny sposób na wykorzystanie puree z dyni. Najbardziej smakowały dzieciom, co bardzo mnie cieszy.
Przepis z Kwestii Smaku.
Składniki:
- 200 g puree z dyni
- 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie, jeśli puree jest bardzo gęste)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 2-3 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
W misce za pomocą rózgi wymieszać dyniowe puree
z jajkami i olejem. Dodać cukier i przesianą z proszkiem do pieczenia
mąką oraz sól. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać jogurt.
Patelnię z nie przywierającym dnem
posmarować lekko olejem (pominęłam, bo w plackach jest już olej) i
dobrze nagrzać. Łyżką nakładać porcje ciasta formując nieduże placuszki.
Smażyć aż lekko urosną, a na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza,
wtedy przewrócić je na drugą stronę i również usmażyć na złoty kolor.
Placki najlepiej smakują podane na ciepło, z cukrem pudrem lub konfiturą.
OdpowiedzUsuńGość: magma, *.80-202-100.nextgentel.com
2014/03/18 14:24:24
smaczny pomysł:)
kabamaiga
2014/03/18 17:42:32
Ale puchate. Cudnie.
jolantaszyndlarewicz
2014/03/19 10:16:13
Ależ puszyste:). Świetne Edytko:)
gotowankooo
2014/03/24 00:08:02
Wspaniały przepis! Jesteś moją inspiracją! Pozdrawiam gorąco:)
Gość: Amelia, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/10/29 20:44:17
Spróbowałam - wybitne!