Na dworze zaczyna się robić zielono, na
naszym stole też ten kolor zagościł. Sałatkę według przepisu z książki
"15 minut w kuchni" Jamiego Olivera przygotowałam razem z Malwiną i Karoliną,
która na ten przepis losowo trafiła. Użyłam sałaty lodowej zamiast
rzymskiej, która była w oryginale, ale nie dostanę jej w moim sklepie,
zmieniłam też papryczkę chili na malutką, suszoną. Przepis podaję z
moimi zmianami
Sałatka jest świeża, chrupiąca i nieco
pikantna dzięki papryczce. Jest też na prawdę szybka do przygotowania, o
ile nie przygotowujecie do niej tortilli samodzielnie, jak ja dzisiaj
;)
Składniki (na 4 porcje):
- 4 małe kukurydziane tortille
- 2 dojrzałe awokado
- 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sok z 1 cytryny
- 1 sałata lodowa
- 1/2 dużego ogórka
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 nieduża papryczka chili
Blenderem zmiksować połowę jednego awokado razem z sokiem z cytryny, jogurtem oraz szczyptą soli i pieprzu na gładki sos.
Sałatę porwać na nieduże kawałki,
awokado wydrążyć łyżeczką, ogórka obrać i obieraczką pokroić w długie
paski. Papryczkę drobno posiekać. Tortille podgrzać i pokroić w cienkie
paski lub kostkę. Wszystkie te składniki wymieszać w misce.
Porcje sałatki nałożyć na talerze, polać zielonym sosem.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/03/14 18:03:57
Śliczna. Super, że wszystko się jednak udało
mnemonique
2014/03/14 19:27:31
ale fajnie, wygląda trochę inaczej niż na blogu Malwiny ale szalenie pysznie. chętnie wypróbuję taką sałatkę, odmienną od innych jakie znam.
Pozdrawiam ciepło
Monika
majanaboxing
2014/03/14 20:43:05
Bardzo ładna, smakowita , wiosenna sałatka :)
jolantaszyndlarewicz
2014/03/19 09:54:29
Świetna ta sałatka:). Co do tortilli to ja wolę zrobić swoje, bo i zdrowsze są i tańsze:)