piątek, 14 marca 2014

Sałatka z tortillami i awokado

Na dworze zaczyna się robić zielono, na naszym stole też ten kolor zagościł. Sałatkę według przepisu z książki "15 minut w kuchni" Jamiego Olivera przygotowałam razem z Malwiną i Karoliną, która na ten przepis losowo trafiła. Użyłam sałaty lodowej zamiast rzymskiej, która była w oryginale, ale nie dostanę jej w moim sklepie, zmieniłam też papryczkę chili na malutką, suszoną. Przepis podaję z moimi zmianami
Sałatka jest świeża, chrupiąca i nieco pikantna dzięki papryczce. Jest też na prawdę szybka do przygotowania, o ile nie przygotowujecie do niej tortilli samodzielnie, jak ja dzisiaj ;)

 sałatka z tortillami i awokado

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 małe kukurydziane tortille
  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 sałata lodowa
  • 1/2 dużego ogórka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 nieduża papryczka chili

Blenderem zmiksować połowę jednego awokado razem z sokiem z cytryny, jogurtem oraz szczyptą soli i pieprzu na gładki sos.
Sałatę porwać na nieduże kawałki, awokado wydrążyć łyżeczką, ogórka obrać i obieraczką pokroić w długie paski. Papryczkę drobno posiekać. Tortille podgrzać i pokroić w cienkie paski lub kostkę. Wszystkie te składniki wymieszać w misce.
Porcje sałatki nałożyć na talerze, polać zielonym sosem.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2014/03/14 18:03:57
    Śliczna. Super, że wszystko się jednak udało
    mnemonique
    2014/03/14 19:27:31
    ale fajnie, wygląda trochę inaczej niż na blogu Malwiny ale szalenie pysznie. chętnie wypróbuję taką sałatkę, odmienną od innych jakie znam.
    Pozdrawiam ciepło
    Monika
    majanaboxing
    2014/03/14 20:43:05
    Bardzo ładna, smakowita , wiosenna sałatka :)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/03/19 09:54:29
    Świetna ta sałatka:). Co do tortilli to ja wolę zrobić swoje, bo i zdrowsze są i tańsze:)

    OdpowiedzUsuń