Puszysta i lekka chałka w sam raz na
śniadanie. Właściwie nie potrzebuje żadnych dodatków poza masłem, taka
jest dobra. Można ją też podać z dżemem, jeśli ktoś woli słodszą wersję.
Przepis z blogu Tęcza w słoiku podaję z moimi niewielkimi zmianami).
Składniki (na formę o wymiarach 25x12 cm):
wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową
wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową
- 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120 g mąki pszennej
- 17 g drożdży świeżych
- 60 ml ciepłej wody
- 25 g oleju
- 60 g puree z dyni
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- pestki dyni do posypania
Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski,
wymieszać, na środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć do niego drożdże,
posypać łyżeczką cukru i polać letnią wodą. Palcami wyrobić zaczyn.
Miskę przykryć i odstawić na 10-15 minut.
Po tym czasie dodać sól, olej, resztę
cukru i zacząć wyrabianie. Stopniowo dodawać puree z dyni i roztrzepane
jajko (łyżkę odłożyć do posmarowania). Wyrobić gładkie, elastyczne
ciasto. Uformować w kulę i odłożyć w natłuszczonej misce do wyrośnięcia
na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić
na cztery części. Z każdej uformować wałek i zapleść w chałkę. Umieścić w
natłuszczonej lub wyłożonej papierem formie, przykryć czystą ściereczką
i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośniętą chałkę posmarować odłożonym roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
OdpowiedzUsuńGość: , *.224.rewolucja-net.pl
2014/03/06 09:12:23
Mam pytanie, mam taki dżem z dyni w słoiku ala puree, mało słodki, można go dodać jako właśnie puree?
katalogerr
2014/03/06 10:39:16
Witam! Kolejny wspaniały I ZDROWY przepis! Chciałam coś upiec i jest to świetna inspiracja na zbliżający się weekend. Dziękuję:)
Pozdrawiam
Gość: rocksanka, *.internetunion.pl
2014/03/06 16:52:40
ooo, bardzo się cieszę, że smakowała! :)
świetny pomysł z tymi pestkami dyni na wierzchu - od razu widać, że chałeczka dyniowa :)
pozdrawiam! :*
Gość: chocofields, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/06 18:48:45
Takiej wariacji na temat chałki nie znałam! Swietne!
Zapraszam do mnie chocofields.blogspot.com/
kabamaiga
2014/03/06 22:42:58
Uwielbiam
jolantaszyndlarewicz
2014/03/10 20:23:00
Po raz kolejny żałuję, ze nie mam dyni Edytko:) .. oj czarujesz dyniowymi przepisami zimową (wiosenną?:)) porą