czwartek, 6 marca 2014

Dyniowa chałka razowa

Puszysta i lekka chałka w sam raz na śniadanie. Właściwie nie potrzebuje żadnych dodatków poza masłem, taka jest dobra. Można ją też podać z dżemem, jeśli ktoś woli słodszą wersję.

dyniowa chałka razowa

Przepis z blogu Tęcza w słoiku podaję z moimi niewielkimi zmianami).

Składniki (na formę o wymiarach 25x12 cm):
wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową
  • 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 120 g mąki pszennej
  • 17 g drożdży świeżych
  • 60 ml ciepłej wody
  • 25 g oleju
  • 60 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pestki dyni do posypania
Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski, wymieszać, na środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i polać letnią wodą. Palcami wyrobić zaczyn. Miskę przykryć i odstawić na 10-15 minut.
Po tym czasie dodać sól, olej, resztę cukru i zacząć wyrabianie. Stopniowo dodawać puree z dyni i roztrzepane jajko (łyżkę odłożyć do posmarowania). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować w kulę i odłożyć w natłuszczonej misce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na cztery części. Z każdej uformować wałek i zapleść w chałkę. Umieścić w natłuszczonej lub wyłożonej papierem formie, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 
Wyrośniętą chałkę posmarować odłożonym roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

1 komentarz:


  1. Gość: , *.224.rewolucja-net.pl
    2014/03/06 09:12:23
    Mam pytanie, mam taki dżem z dyni w słoiku ala puree, mało słodki, można go dodać jako właśnie puree?
    katalogerr
    2014/03/06 10:39:16
    Witam! Kolejny wspaniały I ZDROWY przepis! Chciałam coś upiec i jest to świetna inspiracja na zbliżający się weekend. Dziękuję:)
    Pozdrawiam
    Gość: rocksanka, *.internetunion.pl
    2014/03/06 16:52:40
    ooo, bardzo się cieszę, że smakowała! :)
    świetny pomysł z tymi pestkami dyni na wierzchu - od razu widać, że chałeczka dyniowa :)
    pozdrawiam! :*
    Gość: chocofields, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2014/03/06 18:48:45
    Takiej wariacji na temat chałki nie znałam! Swietne!
    Zapraszam do mnie chocofields.blogspot.com/
    kabamaiga
    2014/03/06 22:42:58
    Uwielbiam
    jolantaszyndlarewicz
    2014/03/10 20:23:00
    Po raz kolejny żałuję, ze nie mam dyni Edytko:) .. oj czarujesz dyniowymi przepisami zimową (wiosenną?:)) porą

    OdpowiedzUsuń