niedziela, 9 marca 2014

Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

Moje pierwsze pieczenie w weekendowym cyklu "Wypiekanie na śniadanie" prowadzonym przez Małgosię. Tym razem nie było przepisu na zakwasie, ale na drożdżach, więc chętnie się przyłączyłam, zwłaszcza, że przeważnie piekę właśnie bułki pszenne z dodatkiem mąki orkiszowej. Tutaj zaintrygowała mnie posypka z tartego sera z oregano. Bułeczki wyszły przepyszne i doskonale smakowały podane na śniadanie z masłem i jajecznicą z szynką.

 bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

Przepis z blogu Buszująca w kuchni podaję z moimi zmianami.

Składniki (na 10 małych lub 8 większych bułek):
  • 225 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej (u mnie drobna)
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 ml letniej wody
do obtoczenia:
  • 2 łyżki tartego parmezanu (można zastąpić innym serem żółtym)
  • 1 łyżka suszonego oregano

Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski, wymieszać, na środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i polać niewielką ilością letniej wody. Palcami wyrobić zaczyn. Miskę przykryć i odstawić na 10-15 minut.
Po tym czasie dodać sól oraz oliwę i zacząć wyrabianie stopniowo dolewając wodę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować w kulę, włożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 lub 10 części, z każdej uformować bułeczkę. Wierzch obtoczyć w parmezanie wymieszanym z oregano. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Ponownie przykryć czystą ściereczką i odstawić do napuszenia na około 30 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 20-25 minut.

Razem ze mną piekli:
  1. Łucja - Fabryka Kulinarnych Inspiracji
  2. Monika - Matka Wariatka
  3. Patrycja - Patison w kuchni
  4. Paweł - Chleby.info
  5. Dobrawa - Bona Apetita!
  6. Iza - Smaczna Pyza
  7. Daria - Breakfast
  8. Justyna - Gotowanie i pieczenie - I love it
  9. Gabriel - Męski wypas
  10. Dorota - Moje małe czarowanie
  11. Olimpia - Pomysłowe Pieczenie
  12. Ewelina - Przy kubku kawy
  13. Agata - Kulinarne przygody Gatity
  14. Joanna - Różowa kuchnia
  15. Monika - Pin up Cooking Looking
  16. Małgosia - Smaki Alzacji
  17. Anna - Everyday Flavours
  18. Karolina - Kresowa panienka
  19. Lorentyna - Pistachio
  20. Marghe Małgorzata - Po prostu Marghe
  21. Lidia - FB

1 komentarz:


  1. Gość: Dorota Owczarek, *.dynamic.mm.pl
    2014/03/09 16:42:47
    Śliczne małe kuleczki, dziekuję za wspólne pieczenie :-)
    olimpia340
    2014/03/09 16:45:09
    Piękne zdjęcie i piękne bułeczki:-). Dziękuję za wspólny czas:-)
    majanaboxing
    2014/03/09 18:57:07
    Bardzo ładne zdjęcie bułeczek. :)
    Gość: Kresowa panienka, *.dynamic.gprs.plus.pl
    2014/03/09 19:32:00
    Piękne i równiutkie. ;) Do zobaczenia za tydzień ;)
    Gość: Kulinarne przygody Gatity, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2014/03/09 22:16:35
    Ależ apetyczne bułeczki ! Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-)
    smacznapyza
    2014/03/10 10:19:51
    dziękuję za wspólne pieczenie :)
    rozowakuchnia
    2014/03/10 12:24:59
    Pięknie upieczone . Super się piekło razem :)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/03/10 20:27:51
    Mi niestety czas nie pozwolił przyłączyć się do Was, ale i tak upiekę te bułasie któregoś dnia:). Ślicznie Ci się upiekły:)
    lucynella
    2014/03/10 20:53:47
    Pięknie Ci się upiekły :) aż znów mam na nie ochotę :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie!
    Gość: Justyna, *.play-internet.pl
    2014/03/12 21:49:13
    Śliczne bułeczki :), dziękuje za wspólny czas :)
    Gość: Kamka, 178.19.176.*
    2014/05/13 16:16:41
    Bardzo chciałabym upiec te bułeczki, ale mam tylko suche drożdże, czy mogę ich użyć i ile ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń