Moje pierwsze pieczenie w weekendowym cyklu "Wypiekanie na śniadanie" prowadzonym przez Małgosię.
Tym razem nie było przepisu na zakwasie, ale na drożdżach, więc chętnie
się przyłączyłam, zwłaszcza, że przeważnie piekę właśnie bułki pszenne z
dodatkiem mąki orkiszowej. Tutaj zaintrygowała mnie posypka z tartego
sera z oregano. Bułeczki wyszły przepyszne i doskonale smakowały podane
na śniadanie z masłem i jajecznicą z szynką.
Przepis z blogu Buszująca w kuchni podaję z moimi zmianami.
Składniki (na 10 małych lub 8 większych bułek):
- 225 g mąki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej (u mnie drobna)
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 200 ml letniej wody
do obtoczenia:
- 2 łyżki tartego parmezanu (można zastąpić innym serem żółtym)
- 1 łyżka suszonego oregano
Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski,
wymieszać, na środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć do niego drożdże,
posypać łyżeczką cukru i polać niewielką ilością letniej wody. Palcami
wyrobić zaczyn. Miskę przykryć i odstawić na 10-15 minut.
Po tym czasie dodać sól oraz oliwę i
zacząć wyrabianie stopniowo dolewając wodę. Wyrobić gładkie, elastyczne
ciasto. Uformować w kulę, włożyć do miski lekko posmarowanej oliwą,
przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 lub 10
części, z każdej uformować bułeczkę. Wierzch obtoczyć w parmezanie
wymieszanym z oregano. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do
pieczenia. Ponownie przykryć czystą ściereczką i odstawić do napuszenia
na około 30 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 20-25 minut.
Razem ze mną piekli:
- Łucja - Fabryka Kulinarnych Inspiracji
- Monika - Matka Wariatka
- Patrycja - Patison w kuchni
- Paweł - Chleby.info
- Dobrawa - Bona Apetita!
- Iza - Smaczna Pyza
- Daria - Breakfast
- Justyna - Gotowanie i pieczenie - I love it
- Gabriel - Męski wypas
- Dorota - Moje małe czarowanie
- Olimpia - Pomysłowe Pieczenie
- Ewelina - Przy kubku kawy
- Agata - Kulinarne przygody Gatity
- Joanna - Różowa kuchnia
- Monika - Pin up Cooking Looking
- Małgosia - Smaki Alzacji
- Anna - Everyday Flavours
- Karolina - Kresowa panienka
- Lorentyna - Pistachio
- Marghe Małgorzata - Po prostu Marghe
- Lidia - FB
OdpowiedzUsuńGość: Dorota Owczarek, *.dynamic.mm.pl
2014/03/09 16:42:47
Śliczne małe kuleczki, dziekuję za wspólne pieczenie :-)
olimpia340
2014/03/09 16:45:09
Piękne zdjęcie i piękne bułeczki:-). Dziękuję za wspólny czas:-)
majanaboxing
2014/03/09 18:57:07
Bardzo ładne zdjęcie bułeczek. :)
Gość: Kresowa panienka, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/03/09 19:32:00
Piękne i równiutkie. ;) Do zobaczenia za tydzień ;)
Gość: Kulinarne przygody Gatity, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/09 22:16:35
Ależ apetyczne bułeczki ! Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-)
smacznapyza
2014/03/10 10:19:51
dziękuję za wspólne pieczenie :)
rozowakuchnia
2014/03/10 12:24:59
Pięknie upieczone . Super się piekło razem :)
jolantaszyndlarewicz
2014/03/10 20:27:51
Mi niestety czas nie pozwolił przyłączyć się do Was, ale i tak upiekę te bułasie któregoś dnia:). Ślicznie Ci się upiekły:)
lucynella
2014/03/10 20:53:47
Pięknie Ci się upiekły :) aż znów mam na nie ochotę :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie!
Gość: Justyna, *.play-internet.pl
2014/03/12 21:49:13
Śliczne bułeczki :), dziękuje za wspólny czas :)
Gość: Kamka, 178.19.176.*
2014/05/13 16:16:41
Bardzo chciałabym upiec te bułeczki, ale mam tylko suche drożdże, czy mogę ich użyć i ile ? Pozdrawiam