Kolejne z moich postanowień noworocznych zrealizowane: wyhodowałam własny zakwas i upiekłam swój pierwszy chleb na tym zakwasie.
Kiedy czytałam te wszystkie opisy i
instrukcje mówiące, jak robi się zakwas, ile czasu to trwa, to mimo
wielkich chęci do pieczenia chlebów na zakwasie, bałam się do tego
podejść. Przecież użycie drożdży kupionych w sklepie jest znacznie
łatwiejsze. W tym roku jednak się zawzięłam i przy wsparciu oraz
poradach Anny Marii z Kucharni zakwas wyhodowałam. Jeszcze raz dziękuję!
Chleb udał się wspaniale. Pięknie
wyrósł, ma ładne, regularne dziurki. No i jest bardzo smaczny. Swój
zakwasowo-chlebowy debiut uważam więc za udany :)
Przepis z Pracowni wypieków.
Składniki (na formę o wymiarach 25x12 cm)
na zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej
- 75 g mąki orkiszowej
- 100 g wody w temperaturze pokojowej
Przykryć i odstawić na 12-24 godziny, powinny się pojawić pęcherzyki powietrza.
na ciasto:
- 275 g wody w temperaturze pokojowej
- 30 g miodu
- 500 g mąki orkiszowej
- kawałeczek drożdży świeżych (wielkości ok. połowy paznokcia) - w oryginale były suszone
- 1,5 łyżeczki soli
Składniki na ciasto dodać do zaczynu,
który odstał pod przykryciem przez ponad 12 godzin i wyrobić ręcznie lub
mikserem (ja wyrabiałam mikserem) na gładkie ciasto. Miskę przykryć
folią spożywczą i odstawić na około 2-3 godziny (ciasto powinno podwoić
objętość).
Keksówkę posmarować olejem, obsypać
otrębami (żytnimi lub orkiszowymi). Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto i
ponownie przykryć folią lub czystą ściereczką. Ponownie odstawić do
wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Ciasto powinno wypełnić całą formę.
Formę z wyrośniętym chlebem wstawić do
piekarnika nagrzanego do 230 st.C i piec przez 10 minut. Po tym czasie
temperaturę zmniejszyć do 200 st.C i piec jeszcze przez około 30 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąć i kroić dopiero po ostygnięciu.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2014/03/15 17:30:23
Wow, gratuluję:)
majanaboxing
2014/03/15 18:49:12
Jest piękny! Gratuluję Edysiu.:)
kabamaiga
2014/03/15 21:18:00
Już Ci mówiłam, że jest piękny. A z zakwasem jest łatwiej niż z drożdżami. Zobaczysz.
Gość: monia, *.icpnet.pl
2014/03/15 21:42:06
Piekę ten chleb już od dawna, nawet nie szukam innego przepisu- właśnie siedzi w piecu- jest arcywspaniały!!!
a.l.e.x.m
2014/03/15 22:49:56
wspaniale Ci się udał! gratuluję! ja piekę na zakwasie dopiero od lipca, ale próbowałam już około 50 różnych przepisów. bo kocham piec chleby ;)
jolantaszyndlarewicz
2014/03/19 09:57:50
Piękny bochenek:). Zobaczysz, że wsiąkniesz i już niedługo nie będziesz sobie życia bez chleba na zakwasie wyobrażać:) buziaki
Gość: Ktośtam, *.mmj.pl
2014/08/14 23:33:22
Przepis częściowo wygląda fajnie, pomysł z miodem przetestuję już jutro. Ale mam pytanie - po kiego grzyba dodawać drożdże do chleba z zakwasem? Bez nich i tak ciasto musi postać przynajmniej pół dnia. A robiłem już parę razy chleb tylko z zakwasu i wychodził za każdym razem rewelacyjnie!
edyta_rosner
2014/08/15 00:27:15
Ktośtam drożdże dodałam, bo jak napisałam we wstępie, piekłam chleb z dopiero co wyhodowanego zakwasu, więc za pomocą drożdży go nieco wzmocniłam, bo sam zakwas mógłby sobie z uniesieniem ciasta nie poradzić. Drożdży było na prawdę niewiele i jeśli ktoś ma już "stary" zakwas może z nich oczywiście zrezygnować.
Gość: Ktośtam, *.mmj.pl
2014/08/15 08:36:12
edyta_rosner Mi wyszedł :)