Proste i szybkie do przygotowania przekąski.
Dobrze smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Dobrze smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego
- 125 g chudego wędzonego boczku
- 25 g żółtego sera startego na małych oczkach
- pieprz
- 1 jajko (do posmarowania)
Boczek pokroić w cienkie plasterki.
Ciasto rozwinąć i ułożyć dłuższym bokiem do siebie. Połowę ciasta posypać połową tartego sera. Na serze ułożyć plastry boczku równolegle do krótszego boku ciasta, oprószyć pieprzem, posypać pozostałym serem. Przykryć drugą, wolną połową ciasta.
Ostrym nożem pokroić złożone ciasto na wąskie paski o szerokości ok. 2 cm (równolegle do krótszego boku, czyli wzdłuż plasterków boczku). Można zostawić takie długie paski, ja przecięłam je na pół. Każdy pasek skręcić w spiralę, dobrze zlepić brzegi. Ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Ciasto rozwinąć i ułożyć dłuższym bokiem do siebie. Połowę ciasta posypać połową tartego sera. Na serze ułożyć plastry boczku równolegle do krótszego boku ciasta, oprószyć pieprzem, posypać pozostałym serem. Przykryć drugą, wolną połową ciasta.
Ostrym nożem pokroić złożone ciasto na wąskie paski o szerokości ok. 2 cm (równolegle do krótszego boku, czyli wzdłuż plasterków boczku). Można zostawić takie długie paski, ja przecięłam je na pół. Każdy pasek skręcić w spiralę, dobrze zlepić brzegi. Ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec przez około 20-30 minut, aż ciasto wyrośnie i ładnie się zarumieni.
Można podawać na ciepło, jak i na zimno, ale na ciepło smakowały nam bardziej.
OdpowiedzUsuńGość: Gutek, *.warszawa.vectranet.pl
2014/03/10 11:33:36
Świetna przekąska! ...ale o boczku nie pomyślałem. Zapisuję. Dzięki :)
jolantaszyndlarewicz
2014/03/10 20:30:14
Schrupałabym kilka:). Cudne zdjęcie:)
kabamaiga
2014/03/10 20:33:42
No, nareszcie się doczekałam.
Gość: Jo-hanah z Wrzosowej Polany, *.adsl.inetia.pl
2014/03/11 08:44:35
fajny pomysł na szybka przekąskę. Myślę, że moga być świetnym dodoatkiem nie tylko do piwa, ale i do czystych zup.
Wszelkiej pomyślności