środa, 1 września 2010

Placek z rabarbarem i migdałową kruszonką

Pogoda nas nie rozpieszcza, na dworze ciemno, zimno i deszcz pada, a mnie się zachciało jeszcze trochę lata przywołać więc upiekłam placek z rabarbarem. W ogródku mam jeszcze kilka liści, więc chyba jeszcze jedno rabarbarowe ciasto uda mi się upiec.

To ciasto jest proste do zrobienia, po prostu takie ciasto ucierane. Na górze rabarbar przykryty niezwykłą, bo migdałową, chrupiącą skorupką. Wspaniale smakuje.

Przepis zaczerpnięty z gazety "Sól i pieprz" nr 6/2010.




Składniki
ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 400 g maki pszennej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 ml mleka

wierzch:
- 1 kg rabarbaru
- 2 opakowania cukru waniliowego

kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g mielonych migdałów
- 50 g cukru


Przygotować ciasto:
masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo, ciągle ucierając, wsypać cukier i kolejno wbić jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmianę z mlekiem dodawać do ucieranego ciasta. Dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 40x25 cm.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w nieduże kawałki. Wymieszać z cukrem waniliowym i rozłożyć na cieście.

Przygotować kruszonkę:
mąkę zagnieść z masłem, cukrem i mielonymi migdałami. Kruszonką posypać ciasto.

Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 45 minut.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:


  1. misbasia
    2010/09/01 10:51:17
    To fajnie móc się cieszyć smakiem rabarbaru u schylku lata. Chyba nie tylko ja Ci zazdroszczę ;)
    kasiaaaa24
    2010/09/01 10:52:22
    Ja już zdążyłam zapomniec o rabarbarze ;) Super ciasto :)
    Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/09/01 11:04:07
    a ja w tym roku go nawet nie wykorzystalam.. :( mimo, ze plątał się za mną niemiłosiernie ;)
    karmel-itka
    2010/09/01 11:07:37
    ciasto rabarbarowe... ogólnie sam rabarbar jest w sobie bardzo wakacyjnym smakiem ;]
    mikimama
    2010/09/01 11:25:19
    Skoro w ogródku Twoim rośnie, to i w sklepie powinien jeszcze być... może się skuszę na jakiś rabarbarowy wypiek...
    milk_chocolate84
    2010/09/01 11:35:08
    takie ciasto z rabarbarem kiedy szaruga za oknem to lek na całe zło :)) Pycha ;) Szkoda że mrożonego nie mam :P
    zaytoona
    2010/09/01 11:49:46
    Lato... Kalendarzowe jeszcze trwa. Trzy tygodnie. Ale za oknem jakoś tego nie widzę. Szaro, buro i ponuro się zrobiło. Szkoda, że nie mam na ogródku rabarbaru. Chętnie bym przywołała choć mgnienie lata...

    Pozdrawiam!
    kabamaiga
    2010/09/01 12:09:38
    Jak zobaczyłam tytuł zastanawiałam się skąd masz rabarbar. Teraz już wiem. A połączenie z migdałową kruszonką jest niezawodne.
    majanaboxing
    2010/09/01 12:40:12
    Fajne ciacho :) Z rabarbarem bardzo lubię a ta kruszonka bardzo mi się podoba :)
    viridianka
    2010/09/01 13:57:46
    no proszę! rabarbar (:
    u mnie już daaawno się skończył.
    ewelosa
    2010/09/01 15:37:46
    Wywołuję do tablicy z okazji Dnia Blogera
    www.ewelosa.pl/?plotki,0,w,000022

    serdecznie pozdrawiam
    darki85
    2010/09/01 18:50:07
    mnaimi, pysznie wygląda (:
    kubako
    2010/09/01 19:54:44
    O rany! Ale ja bym sobie rabarbaru pojadł..... Zazdroszczę ;-)
    myniolinka
    2010/09/01 20:13:28
    rabarbarowe wypieki poprawiają humor od ręki! też zdobyłam ostatnio parę zielonych łodyżek i od razu wylądowały w muffinach- nie muszę dodawać że humor od razu był lepszy? :)
    oluus90
    2010/09/01 20:17:28
    miło znowu widzieć rabarbarowe wypieki :)
    cuda.wianki
    2010/09/01 21:08:13
    uwielbiam rabarbar, wiec jak dla mnie ciasto na 6 z plusem! :-)
    kucharnia
    2010/09/01 21:36:12
    A wiesz ja sobie zamroziłam rabarbar na wszelki wypadek, gdyby mnie ochotę wzięła poza sezonem. I dobrze zrobiłam! Bo właśnie wielka mnie ochota naszła na takie domowe ciasto:)
    kulinarnespotkania
    2010/09/01 23:42:10
    ale fajne ciacho:) uwielbiam ciasta z owocami, wiec wpraszam sie na kawaleczek, o ile jeszcze zostalo:)
    Gość: , *.hsd1.il.comcast.net
    2010/09/02 04:02:42
    Wyglada bardzo apetycznie. Chetnie zjadlabym takie ciasto, tylko czy jeszcze rabarbar dostane...:-) Pozdrawiam serdecznie Sylwia
    Gość: Renata, 178.217.114.*
    2010/09/02 12:48:24
    Tak się zastanawiam... ze śliwkami też powinno być smaczne, prawda? Bo rabarbar dla mnie to już wspomnienie.
    edysia79
    2010/09/02 14:12:56
    Renato też myślę, że śliwki będą do tego ciasta pasować, bo z migdałami tworzą pyszną kombinację, o czym się już przekonałam piekąc to ciasto:
    przystole.blox.pl/2010/08/Migdalowe-ciasto-ze-sliwkami.html

    Jak już je upieczesz, to koniecznie napisz jak smakowało, to może też spróbuję, bo mam trochę śliwek w zamarażalniku ;)
    Gość: Renata, 178.217.114.*
    2010/09/13 08:30:59
    Jestem winna informacji, dlatego piszę, że to ciasto ze śliwkami wypadło znakomicie. W ogóle spód ciasta zupełnie inny od tradycyjnych, ni to biszkopt, ni drożdżowe, lekkie, po prostu świetne. Zresztą wypróbowałam stąd niejeden już przepis i jeszcze na żadnym się nie zawiodłam. Pozdrawiam!
    edysia79
    2010/09/13 13:21:58
    Renato dziękuję za komentarz :)
    Mnie też to ciasto bardzo smakowało i myślę że też spróbuję go upiec ze śliwkami.
    Gość: Kropka, *.is.net.pl
    2011/06/09 20:10:35
    Piekłam go z rabarbarem a potem z truskawkami wyszło zaje....ie. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń