To ciasto jest proste do zrobienia, po prostu takie ciasto ucierane. Na górze rabarbar przykryty niezwykłą, bo migdałową, chrupiącą skorupką. Wspaniale smakuje.
Przepis zaczerpnięty z gazety "Sól i pieprz" nr 6/2010.
Składniki
ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 400 g maki pszennej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 ml mleka
wierzch:
- 1 kg rabarbaru
- 2 opakowania cukru waniliowego
kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g mielonych migdałów
- 50 g cukru
Przygotować ciasto:
masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo, ciągle ucierając, wsypać cukier i kolejno wbić jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmianę z mlekiem dodawać do ucieranego ciasta. Dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 40x25 cm.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w nieduże kawałki. Wymieszać z cukrem waniliowym i rozłożyć na cieście.
Przygotować kruszonkę:
mąkę zagnieść z masłem, cukrem i mielonymi migdałami. Kruszonką posypać ciasto.
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 45 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńmisbasia
2010/09/01 10:51:17
To fajnie móc się cieszyć smakiem rabarbaru u schylku lata. Chyba nie tylko ja Ci zazdroszczę ;)
kasiaaaa24
2010/09/01 10:52:22
Ja już zdążyłam zapomniec o rabarbarze ;) Super ciasto :)
Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/01 11:04:07
a ja w tym roku go nawet nie wykorzystalam.. :( mimo, ze plątał się za mną niemiłosiernie ;)
karmel-itka
2010/09/01 11:07:37
ciasto rabarbarowe... ogólnie sam rabarbar jest w sobie bardzo wakacyjnym smakiem ;]
mikimama
2010/09/01 11:25:19
Skoro w ogródku Twoim rośnie, to i w sklepie powinien jeszcze być... może się skuszę na jakiś rabarbarowy wypiek...
milk_chocolate84
2010/09/01 11:35:08
takie ciasto z rabarbarem kiedy szaruga za oknem to lek na całe zło :)) Pycha ;) Szkoda że mrożonego nie mam :P
zaytoona
2010/09/01 11:49:46
Lato... Kalendarzowe jeszcze trwa. Trzy tygodnie. Ale za oknem jakoś tego nie widzę. Szaro, buro i ponuro się zrobiło. Szkoda, że nie mam na ogródku rabarbaru. Chętnie bym przywołała choć mgnienie lata...
Pozdrawiam!
kabamaiga
2010/09/01 12:09:38
Jak zobaczyłam tytuł zastanawiałam się skąd masz rabarbar. Teraz już wiem. A połączenie z migdałową kruszonką jest niezawodne.
majanaboxing
2010/09/01 12:40:12
Fajne ciacho :) Z rabarbarem bardzo lubię a ta kruszonka bardzo mi się podoba :)
viridianka
2010/09/01 13:57:46
no proszę! rabarbar (:
u mnie już daaawno się skończył.
ewelosa
2010/09/01 15:37:46
Wywołuję do tablicy z okazji Dnia Blogera
www.ewelosa.pl/?plotki,0,w,000022
serdecznie pozdrawiam
darki85
2010/09/01 18:50:07
mnaimi, pysznie wygląda (:
kubako
2010/09/01 19:54:44
O rany! Ale ja bym sobie rabarbaru pojadł..... Zazdroszczę ;-)
myniolinka
2010/09/01 20:13:28
rabarbarowe wypieki poprawiają humor od ręki! też zdobyłam ostatnio parę zielonych łodyżek i od razu wylądowały w muffinach- nie muszę dodawać że humor od razu był lepszy? :)
oluus90
2010/09/01 20:17:28
miło znowu widzieć rabarbarowe wypieki :)
cuda.wianki
2010/09/01 21:08:13
uwielbiam rabarbar, wiec jak dla mnie ciasto na 6 z plusem! :-)
kucharnia
2010/09/01 21:36:12
A wiesz ja sobie zamroziłam rabarbar na wszelki wypadek, gdyby mnie ochotę wzięła poza sezonem. I dobrze zrobiłam! Bo właśnie wielka mnie ochota naszła na takie domowe ciasto:)
kulinarnespotkania
2010/09/01 23:42:10
ale fajne ciacho:) uwielbiam ciasta z owocami, wiec wpraszam sie na kawaleczek, o ile jeszcze zostalo:)
Gość: , *.hsd1.il.comcast.net
2010/09/02 04:02:42
Wyglada bardzo apetycznie. Chetnie zjadlabym takie ciasto, tylko czy jeszcze rabarbar dostane...:-) Pozdrawiam serdecznie Sylwia
Gość: Renata, 178.217.114.*
2010/09/02 12:48:24
Tak się zastanawiam... ze śliwkami też powinno być smaczne, prawda? Bo rabarbar dla mnie to już wspomnienie.
edysia79
2010/09/02 14:12:56
Renato też myślę, że śliwki będą do tego ciasta pasować, bo z migdałami tworzą pyszną kombinację, o czym się już przekonałam piekąc to ciasto:
przystole.blox.pl/2010/08/Migdalowe-ciasto-ze-sliwkami.html
Jak już je upieczesz, to koniecznie napisz jak smakowało, to może też spróbuję, bo mam trochę śliwek w zamarażalniku ;)
Gość: Renata, 178.217.114.*
2010/09/13 08:30:59
Jestem winna informacji, dlatego piszę, że to ciasto ze śliwkami wypadło znakomicie. W ogóle spód ciasta zupełnie inny od tradycyjnych, ni to biszkopt, ni drożdżowe, lekkie, po prostu świetne. Zresztą wypróbowałam stąd niejeden już przepis i jeszcze na żadnym się nie zawiodłam. Pozdrawiam!
edysia79
2010/09/13 13:21:58
Renato dziękuję za komentarz :)
Mnie też to ciasto bardzo smakowało i myślę że też spróbuję go upiec ze śliwkami.
Gość: Kropka, *.is.net.pl
2011/06/09 20:10:35
Piekłam go z rabarbarem a potem z truskawkami wyszło zaje....ie. Super przepis!