czwartek, 2 września 2010

Bułeczki otrębowe jak grahamki

W ostatnim czasie każde ciasto które upiekę okazuje się zakalcem. Nie wiem, czy nie mam szczęścia do wyboru przepisu, czy mój piekarnik przestał mnie i moje ciasta lubić. Na razie przerzucam się więc na bułeczki drożdżowe ;)

Na przykład te od Liski - rewelacyjne! Na śniadanie lub kolację, nie potrzeba im wielu dodatków, bo same w sobie są smaczne.




Składniki (na 8 bułeczek):
- 300 g mąki pszennej
- 50 g otrębów (u mnie żytnie)
- 20 g oleju roślinnego
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 190 ml wody w temperaturze pokojowej


Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i wlać niewielką ilość wody. Palcami zrobić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić gładkie, niezbyt twarde ciasto.
Z ciasta uformować kulę, posmarować delikatnie olejem i odstawić na godzinę do wyrastania - powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej uformować bułeczkę. Jeśli ciasto za bardzo się klei, nie należy podsypywać go mąką, wystarczy posmarować delikatnie olejem ręce. Uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 40-60 minut.

Wyrośnięte bułeczki delikatnie spryskać olejem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 st.C, jednocześnie spryskując jego ścianki wodą ze spryskiwacza. Piec przez 10 minut, a potem temperaturę zmniejszyć do 210 st.C i dopiekać przez kolejne 5-10 minut - bułeczki powinny być rumiane.

Po upieczeniu ostudzić na kratce.


1 komentarz:


  1. Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/09/02 14:31:43
    Też je piekłam niedawno. Pyszne są, prawda?:)
    grazyna1961.only
    2010/09/02 14:31:44
    Pięknie wyglądają te bułeczki, Edysiu ! Mam ochotę sięgnąć po nie przez ekran :)
    dyrdymalki
    2010/09/02 14:48:39
    poproszę o jedną :)
    Gość: monikucha, 192.107.26.*
    2010/09/02 15:12:25
    Wyszly znakomicie, szkoda, ze mi tak pieknie nie rosna :(
    dorota20w
    2010/09/02 15:17:10
    świetnie sie prezentują
    kaspiecze
    2010/09/02 15:36:33
    bardzo ładnie wyglądają, domowe bułeczki są niezastąpione
    kasiaaaa24
    2010/09/02 15:47:41
    Piekłam kiedyś bułeczki otrębowe z miodem i były rewelacyjne. Też nie trzeba było do nich nic więcej :)
    majanaboxing
    2010/09/02 19:02:36
    Ładne te bułeczki i jakie kształtne. Marzy mi sie teraz grahamka,mniam:)
    kabamaiga
    2010/09/02 19:24:20
    Mógłby mnie tak przestać lubić piekarnik. Cudne bułeczki
    eve3.0
    2010/09/02 19:48:48
    śliczne :) uwielbiam grahamki :)))
    milk_chocolate84
    2010/09/02 20:40:30
    ja mam ostatnio podobnie :) Wczoraj była cała blacha pięknego zakalca czekoladowego :D ;) Zapisuję więc przepis na te bułeczki bo i ja się chyba powinnam przerzucić na drożdżowe :P
    zaytoona
    2010/09/02 20:47:10
    Taka bułeczka z samym masłem to istna poezja! Nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba na śniadanie czy kolację. Mniam!

    Pozdrawiam! :)
    karmel-itka
    2010/09/02 21:33:16
    ojej, jaka szkoda. ale... zawsze jest pocieszenie. to, że przeniosłaś się na jakiś czas w świat bułeczek, jest nim. bo efekt rewelacyjny! może to był jakiś znak od losu, że czas pobawic się troszkę z tymi bułeczkami?
    misbasia
    2010/09/02 21:33:48
    Do tego świeże masło i nic więcej nie trzeba na pyszne śniadanko :)
    cuda.wianki
    2010/09/02 22:33:00
    ojej, na pewno niedlugo zla passa przejdzie, bo nie raz znalazlam tu piekne ciasta!! a buleczki pyszotka! :-)
    ninn17
    2010/09/04 21:13:27
    ciasto z lenistwa i braku czasu wyrobilam w maszynie, uformowalam, chwile podrosly i...
    PRZEPYSZNE :) musze sie hamowac zeby nie rzucic sie na nie!!!
    a wykorzystalam otreby zytnie, bo pszenne i owsiane to na co dzien jadam (e wzgledu na dukana)
    pozdrawiam goraco
    Gość: jojo, *.cable.mindspring.com
    2012/01/05 03:42:46
    Edysiu, gdybys piekla kiedys te buleczki, mozesz te skladniki zmierzyc jakos szklankowo i podac w komentarzach ??? nie mam wagi, a chetnie bym takie upiekla... :)
    Gość: , *.multi-play.net.pl
    2013/02/24 20:29:40
    rewelacja, jeszcze cieple zniknely
    pilchowa
    2013/02/28 22:47:55
    pięknie mi się upiekły, rano sprawdzę jak smakują:)
    Gość: gotowanie z pasją, *.internetia.net.pl
    2013/06/08 08:33:54
    moje bułeczki właśnie rosną :)

    OdpowiedzUsuń