czwartek, 16 września 2010

Szarlotka królewska

Skoro już czuję jesień w powietrzu, to znaczy, że nadchodzi pora na pieczenie szarlotek. Pierwsza w tym roku to szarlotka królewska - wysoka, wielowarstwowa, kolorowa. Tylko piana z białek zrobiła mi psikusa i gdzieś się schowała w trakcie pieczenia ;) Smaku to jednak nie popsuło, a szarlotka smakuje wybornie.


Ania i Kabamaiga poradziły by dodać do piany mąkę ziemniaczaną, żeby piana nie opadała. Repka85 już z tej rady skorzystała i podziałało, dopisałam ją więc do przepisu. Dziękuję za radę! :)




Składniki
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

masa:
- 1 kg jabłek
- cynamon

piana:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej



Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać z masłem lub margaryną. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i  jeszcze raz wyrobić. Wszystkie części ciasta zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Po schłodzeniu jedną część jasnego ciasta rozwałkować i przenieść do prostokątnej formy o wymiarach 24x28 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na cieście i posypać cynamonem. Na warstwę jabłek zetrzeć na dużych oczkach drugą część jasnego ciasta.

Białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania wsypując powoli cukier, a na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną. Nałożyć na ciasto. Ostatnią, kakaową część ciasta zetrzeć na dużych oczkach bezpośrednio na pianę z białek.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 60-75 minut.



Przepis dodaję do akcji Olcika Sezon na jabłka.

2 komentarze:


  1. majazteca
    2010/09/16 09:55:21
    Ledwo zdazylam skomentowac poprzednie danie a tu prosze: szarlotka :) I do tego jaka sliczna. Musi byc pyszna :)
    Gość: Ania, *.home.aster.pl
    2010/09/16 10:08:26
    Edysiu polecam Ci dodawanie do piany z białek 2 łyżek budyniu (proszku). U mnie to zawsze działa:) A szarlotka i tak prezentuje się po królewsku:)
    myniolinka
    2010/09/16 10:10:26
    nie dość że szarlotka to jeszcze królewska... czego chcieć więcej? :-)
    edysia79
    2010/09/16 10:11:26
    Maju no widzisz, w ten sposób jeszcze się na szarlotkę załapałaś ;)
    Polecam1

    Aniu dziękuję za podpowiedź, następnym razem z niej skorzystam, mam nadzieję, że i u mnie podziała :)
    tilianara
    2010/09/16 10:20:32
    Wcale nie dziwię się jej nazwie - rzeczywiście królewsko wygląda :)
    espresso9
    2010/09/16 10:23:27
    Jedna z zalet jesieni to szarlotki.
    Twoja wygląda smakowicie :)
    viridianka
    2010/09/16 11:28:08
    jaaka piękna jest!
    szukam szarlotki idealnej, może to ta?
    (:
    mikimama
    2010/09/16 12:15:11
    Uwielbiam kruche ciasta z kakao :)
    bryssska
    2010/09/16 12:54:23
    super wygląda, ja uwielbiam szarlotki pod każdą postacią
    milk_chocolate84
    2010/09/16 13:22:54
    ale wypas :D
    Gość: gosiab_3, *.adsl.alicedsl.de
    2010/09/16 14:39:01
    wspaniale sie prezentuje,iscie po krolewsku....
    Pozdrawiam :)
    cuda.wianki
    2010/09/16 14:45:15
    o tak, to zdecydowanie czas szarlotek! ja pieke pierwsza w ten weekend!
    olciaky
    2010/09/16 15:21:08
    Oj znam, znam tę piękną szarlotkę:)
    Pozdrowienia aha i razem z Beatką robimy tę akcję- nie Ja sama:)
    Gość: Justyna, *.smrw.lodz.pl
    2010/09/16 15:25:20
    naprawdę królewska
    kabamaiga
    2010/09/16 18:24:58
    Piękna. Z tą pianą to i u mnie zawsze tak jest. Słyszałam o dodawaniu mąki ziemniaczanej, czyli podobnie jak z tym budyniem w proszku.
    majanaboxing
    2010/09/16 19:09:03
    Edysiu, piekna jest ta szarlotka, bardzo mnie kusi, może się na nią kiedyś zdecyduję?:)
    A mam pytanko, czy to przepisik z któregoś z czasopism czy Twój?

    Buźka:*
    justmydelicious
    2010/09/16 20:19:28
    przepysznie się prezentuje z takim ziemnym wierzchem :)
    ciastella
    2010/09/16 20:19:34
    piekna;D zapisuje przepis;)
    gosiaa99
    2010/09/16 20:24:39
    Ach jak piszesz, ze krolewska to rzeczywscie wyglada i prezentuje sie krolewsko ;)
    Gość: agatex, 94.75.124.*
    2010/09/16 20:32:52
    Super fajna ta szarlotka, lubię takie piętrowe ciasta :)
    Mam tylko 1 pytanie - napisz proszę jak duża była blacha (chodzi mi o wymiary), na której ją piekłaś?
    zaytoona
    2010/09/16 20:48:45
    Fajna! I ta ciemna wierzchnia warstwa taka smakowita...

    Pozdrawiam! :)
    karmel-itka
    2010/09/16 22:26:02
    szarlotka!!! jestem w niebie ;]
    cudowna.
    edysia79
    2010/09/17 13:26:01
    Majanko przepis mam na wycinku z jakiegoś czasopisma :)

    Agatex blacha miała wymiary 24x28 cm, zaraz uzupełnię przepis.
    repka85
    2010/09/18 14:06:14
    Upiekłam tę szarlotkę, właśnie stygnie, ale jako szarlotkowy potworek zaryzykowałam ból brzucha i właśnie próbuję jeszcze ciepłej... obłędnie jabłkowa, czekoladowa i chrupiąca! Przepyszna! Zastosowałam się do rady Ani i Kabamaigi (dziękuję :) i dodałam łyżeczkę mąki ziemniaczanej do białkowej piany - działa! Te przepis ogłaszam jesiennym przebojem 2010 w moim domku :) Edysiu, dziękuję za bardzo udany przepis i gratuluję pyszności na "kuczennym stole" ;)
    Gość: Joasiunia: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/09/18 15:26:42
    I ja dzisiaj piekłam:D Wygląda smakowicie:D I chyba zaraz ukroję i spróbuję:D
    A czy do ciasta dodaje się na pewno 2 łyżki proszku??? A nie łyżeczki?:) Ja w sumie dałam dwie czubate ale łyżeczki;)

    Napiszę potem jak smakuje;)
    Gość: Joasiunia: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/09/18 18:41:27
    Mniam boska!!!! Oj będzie pieczona raz jeszcze:D
    edysia79
    2010/09/19 13:53:52
    Repka, Joasiunia wiecie jak się cieszę że upiekłyście to ciasto? Bardzo się cieszę! ;)
    Super!

    Zaraz dopiszę do składników tą mąkę ziemniaczaną i coś mi się wydaje, że będę musiała jeszcze raz to ciasto upiec, z mąką oczywiście, żeby zrobić zdjęcie w wersji wypasionej, czyli z pianą ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Gość: Karolina Hilden , *.dip.t-dialin.net
    2010/09/21 10:30:28
    Ja wczoraj rowniez wyprobowalam ten przepis na szarlotke i ciasto jest przepyszne. Pyszne do tego stopnia, ze osmiele sie je dzis zaserwowac tesciowej w trakcie jej wizyty, a to juz jest najlepszym dowodem na to, ze ta szarlotka to strzal w dziesiatke. Tak trzymac! Dziekuje i pozdrawiam!
    Gość: MONIWE, *.akashanet.pl
    2010/09/21 13:58:55
    wypróbowałam ..dla mnie i mojej rodzinki rewelacja!
    Gość: Joasiunia: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/09/22 20:55:25
    U nas ciacho robi furrorę:D Sąsiadka upiekła-poszło raz dwa:D Siostra wzięła przepis:D Więc szarlotka królewska króluje tej jesieni hihi:)
    No a ja w sobotę piekę drugi raz:D
    Gość: Michał, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/10/10 22:26:49
    zrobiłem !. pierwszy raz i muszę powiedzieć ... pyszna!
    Gość: , 77.236.26.*
    2010/10/12 10:54:28
    Ta szarlotka jest przepyszna, przecudowna, boska! Dziękuję! :)
    edysia79
    2010/10/13 13:02:58
    Ale się cieszę że tak Wam smakuje!
    A jeśli jeszcze przepis wędruje do kolejnych osób, to znaczy że po prostu musi być rewelacyjny (że tak powiem nieskromnie ;))
    Gość: Masia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/10/23 13:27:54
    Edysiu dwie łyżki proszku do pieczenia? czy łyżeczki bo aż tyle to aż za głowe się złapałam i nie wiem ile mam dodać...czy serio 2 łyżki?
    edysia79
    2010/10/23 15:22:54
    Masiu tak, 2 łyżki proszku do pieczenia - dałam płaskie. Ciasto które jest na spodzie musi mieć siłę wyrosnąć, a przecież ma na sobie spory ciężar, dlatego tyle proszku jest w przepisie. W smaku ciasta w ogóle proszku nie czuć, więc nie ma się czego bać ;)
    Gość: iwona, 77.252.60.*
    2010/10/30 11:26:33
    dzisiaj będę piekła szarlotkę i ciasto z coca-colą. Już się nie mogę doczekać..... Dam znać jak wyszły. Uwielbiam Twoje przepisy :) Pozdrawiam
    Gość: , 109.207.48.*
    2010/12/14 16:39:17
    Witam serdecznie drogie mam zamiar zonce upiec szarlotkę i moje pytanie czy na tą szarlotkę moge dodać gałki lodów????????????? obiecałem jej z lodami i ajerkoniakiem czy nie zepsuje tej szarlotki dodając lody
    pozdrawiam jacek
    edysia79
    2010/12/14 16:46:10
    Jacku lody najlepiej pasują do szarlotki podanej na ciepło i myślę, że do tej też będą pasowały. Najlepsze byłyby takie zwykłe, waniliowe, ale nie na szarlotce, tylko obok, na tym samym talerzyku. Co do ajerkoniaku to bym się jeszcze zastanowiła, bo chyba byłoby to już za dużo dobrego naraz, skoro szarlotka sama w sobie jest smaczna ;)
    Gość: , 109.207.48.*
    2010/12/14 22:57:22
    dzięki śliczne za odpowiedz :)
    wiem tycio ją oszukam :) wsadze na chwile do mikrofali:):):):)i lody na to:)
    i mysle ze tycio ajerkoniaku nie zaszkodzi niech ma:):):) pozdrawiam:)
    kinia_1979
    2011/03/17 16:13:09
    Dzisiaj ją próbuję.
    Ciasto już w lodówce :O)
    Hmmm....jeżeli smakuje tak jak wygląda to będzie pyszne :O)

    OdpowiedzUsuń