Czekolada nadal rządzi w mojej kuchni ;)
Tym razem zrobiłam ciasteczka z płatków owsianych, z miodem i rodzynkami, więc są zdrowe i pełne błonnika. Doskonałe do przegryzania, zasmakują wszystkim którzy lubią wszelkiego rodzaju batoniki owsiane.
Składniki (na 16 sztuk):
- 125 g masła
- 75 g cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 350 g płatków owsianych błyskawicznych
- 75 g gorzkiej czekolady (w oryginale była groszki z czekolady deserowej)
- 50 g rodzynek
Do rondla włożyć masło, cukier i miód. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż się roztopią i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane i starannie wymieszać. Dodać rodzynki i czekoladę, dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie macie takiej formy, możecie te ciastka przygotować w formie o wymiarach 24x28 cm, zwiększając ilość składników o połowę, tak jak ja). Wyrównać wierzch masy i lekko docisnąć.
Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez około 30 minut (jeśli pieczecie w większej formie, czas pieczenia należy przedłużyć o około 10-15 minut).
Po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto lekko przestygnie, zaznaczyć porcje nożem, tworząc kwadraty o wymiarach 5x5 cm. Pokroić, gdy ciasto wystygnie.
Tym razem zrobiłam ciasteczka z płatków owsianych, z miodem i rodzynkami, więc są zdrowe i pełne błonnika. Doskonałe do przegryzania, zasmakują wszystkim którzy lubią wszelkiego rodzaju batoniki owsiane.
Składniki (na 16 sztuk):
- 125 g masła
- 75 g cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 350 g płatków owsianych błyskawicznych
- 75 g gorzkiej czekolady (w oryginale była groszki z czekolady deserowej)
- 50 g rodzynek
Do rondla włożyć masło, cukier i miód. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż się roztopią i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane i starannie wymieszać. Dodać rodzynki i czekoladę, dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie macie takiej formy, możecie te ciastka przygotować w formie o wymiarach 24x28 cm, zwiększając ilość składników o połowę, tak jak ja). Wyrównać wierzch masy i lekko docisnąć.
Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez około 30 minut (jeśli pieczecie w większej formie, czas pieczenia należy przedłużyć o około 10-15 minut).
Po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto lekko przestygnie, zaznaczyć porcje nożem, tworząc kwadraty o wymiarach 5x5 cm. Pokroić, gdy ciasto wystygnie.
Przepis z książeczki pt. "Czekolada" należącej do serii "z kuchennej półeczki" wyd. Olesiejuk.
OdpowiedzUsuńviridianka
2010/09/11 13:34:38
lubię owsiane batoniki, więc zgłaszam się na degustację ciastek (:
Gość: kornik, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/11 13:45:20
Lubię takie batony, zawsze można do nich wrzucić ulubione dodatki!
wiosenka27
2010/09/11 14:49:24
To mi się podoba: pysznie i zdrowo:)
Gość: raczejinaczej, *.ip4.artcom.pl
2010/09/11 16:09:30
Zainspirowana Tobą i Twoim blogiem postanowiłam stworzyć również własnego. Dziękuję za inspirację :) Mam nadzieje, że nie będziesz zła za umieszczenie adresu twojej strony w blogach, które odwiedzam.
Pozdrawiam i gratuluję talentu. Kulinarno-pisarskiego!
zaytoona
2010/09/11 16:20:21
Ależ smakowitości!
A mnie czekolada się skończyła.
Ubolewam ogromnie.
Pozdrawiam! :)
margot11
2010/09/11 16:24:49
ja bardzo lubię takie ciasteczka tzn w takim stylu , bo tych jeszcze nie piekłam
majanaboxing
2010/09/11 17:03:10
Takie ciacha zawsze najlepsze :)
Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/11 18:36:02
uwielbiam takie cuda ;-)
myniolinka
2010/09/11 18:47:36
owsiane uwielbiam! rodzynki tylko wydłubałabym :)
wiosanna
2010/09/12 19:53:46
Wyglądają pysznie i zdrowo.
Gość: jbg, *.ghnet.pl
2010/09/12 22:19:08
W którym momencie dodaje się czekoladę?
edysia79
2010/09/12 23:03:51
Jbg czekoladę dodaje się razem z rodzynkami, po wymieszaniu masy z płatkami, a przed wyłożeniem do formy. Już uzupełniłam przepis.