Składniki (na 4 porcje):
- 350 g mielonego mięsa drobiowego (z indyka)
- 100 g wędzonego boczku (u mnie podgardle wędzone)
- 100 g pieczarek
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
sos:
- puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- szczypiorek do posypania
Wędzony boczek i oczyszczone pieczarki zemleć, wyrobić z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Z masy uformować kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego, usmażyć na oleju (jeśli masa będzie trochę zbyt rzadka, nie należy się przejmować, w czasie smażenia wszystko się ładnie zetnie i połączy). Zdjąć z patelni.
Na tłuszcz ze smażenia klopsików wlać pomidory wraz z zalewą, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem i dusić przez kilka minut. Do sosu włożyć mięsne kuleczki i podgrzać wszystko razem.
Dodać śmietanę, posypać posiekanym szczypiorkiem.
OdpowiedzUsuńsilasmaku
2010/09/13 23:47:48
Proste i pyszne, a przy tym bardzo eleganckie! Edysia- wspaniały przepis! Do wypróbowania w weekend!! Pozdrawiam, udanego tygodnia!
majanaboxing
2010/09/14 06:37:58
No i jakie pyszne, mniam !:))
szarlotek
2010/09/14 07:03:56
Zazdroszczę takiego obiadu, bo całe wieki nie robiłam klopsików a niestety mięso jadam tylko w weekendy, więc wszelkie fajne propozycje ustawiły mi się w długiej kolejce :) Klopsiki muszę uwzglednic, bo wyglądają na mega apetyczne :)*
mikimama
2010/09/14 08:28:41
Bardzo lubimy takie mięska. Ta czerwień jest niesamowita!
elau66wr
2010/09/14 08:32:20
Kolor zachęca do jedzenia, ale poprzednie przepisy mniam mniam skuszę się w wolnej chwili na te kanapki.
kulinarnespotkania
2010/09/14 08:36:24
klopsiki i sos pomidorowy, ja bardzo lubie taki zestaw:) mniam:)
Gość: gosiab_3, *.adsl.alicedsl.de
2010/09/14 13:38:41
wspaniale wygladaja,bardzo lubie takie klopsiki w takim pomidorowym sosie :)
Pozdrawiam :)
malgorzata-p17
2010/09/14 14:06:46
uwielbiam klopsiki ale gotowane w parowarze:)
abbra
2010/09/15 06:30:09
Smakowite klopsiki !
Muszę wypróbować połączenie mielonego mięsa z pieczarkami i boczkiem -
zwykle pokrojone pieczarki dodaję do sosu :)
majazteca
2010/09/16 09:47:59
Mmmm...ale smacznie wyglada. A ten sos ma naprawde swietny kolor. Musze wyprobowac ten przepis :)