niedziela, 5 września 2010

Camembert w migdałowej panierce

O panierowanym serze Camembert czytałam już nie raz, ale panierka zawsze była taka normalna, czyli składała się po prostu z jajka i bułki tartej. Ja postanowiłam spróbować innej panierki, migdałowej. Tak przygotowany ser był na zewnątrz chrupiący, a w środku miękki i delikatny, więc płatki migdałowe świetnie się w takiej roli sprawdziły. Smażony Camembert podałam z żurawiną do mięs i serów.

Inspirowałam się przepisem znalezionym w gazecie "Moje gotowanie" nr 9/ 2010.





Składniki (na 2 porcje):
- 1 krążek sera Camembert President Naturalny
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 g płatków migdałowych
- olej do smażenia


Serek (zimny, prosto z lodówki) przeciąć w poprzek na pół. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzu. Płatki migdałowe rozdrobnić w blenderze. Połówki sera obtoczyć w mące, następnie w jajku i migdałach, lekko dociskając panierkę.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć serki na jasnozłoty kolor z obu stron. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podawać ciepłe z żurawiną.

1 komentarz:


  1. mikimama
    2010/09/05 21:58:45
    Dla mnie pychota! I ser panierowany i żurawina jako dodatek.
    karmel-itka
    2010/09/05 22:15:46
    mniam, mniam...
    ser camembert i żurawina to klasyk xd ale panierka migdałowa? zupełny szał ;]
    majanaboxing
    2010/09/05 22:37:13
    Widzę ,że dziś dzień camemberta hihi ;) Podoba mi się taki pomysł, musi fajno smakować. Wypróbuję kiedyś:)
    Pozdrowienia:-)
    anna.kaminska.pl
    2010/09/05 22:38:37
    Smakowite serki.Mniammmmmm
    Gość: Isa, 87.204.46.*
    2010/09/05 22:57:34
    rewelacja!! z tymi migdałami
    dyrdymalki
    2010/09/06 06:21:40
    mniam, przepyszny musi być :) chyba wypróbuję :)
    klikaf
    2010/09/06 07:43:56
    Jedno z moich ulubionych dań:-) Podaję je z sałatką z pomidorów, smakuje zawsze wspaniale:-)
    Gość: Usagi, *.chello.pl
    2010/09/06 08:41:51
    Uwielbiam to zestawienie, choć nie często sobie na nie pozwalam, bo to jednak niezła bomba kaloryczna. Ale za to smaczna, oryginalna i z moja ukochaną żurawiną :)
    viridianka
    2010/09/06 08:43:21
    w zwykłej bardzo lubię, więc i w migdałowej bym polubiła (:
    gosiab_3
    2010/09/06 09:03:00
    mmmmm,w migdalowej panierce...alez pyszne to musi byc.... bardzo lubie tez w normalnej,a w takiej na pewno tez by mi posmakowalo :)
    Pozdrawiam :)
    milk_chocolate84
    2010/09/06 11:24:33
    migdałowa panierka? A to ciekawe.. Super pomysł :)
    milk_chocolate84
    2010/09/06 11:32:08
    migdałowa panierka? A to ciekawe.. Super pomysł :)
    kuchennefigle
    2010/09/06 11:43:33
    NIEBO W GĘBIE!!! :)
    cuda.wianki
    2010/09/06 12:16:33
    orzechowa tez by tu pasowala, swietny pomysl!
    Gość: monikucha, 192.107.26.*
    2010/09/08 20:39:24
    Pieknie wyszedl :)
    20halina
    2014/08/08 20:21:41

    cudowne danie, uwielbiam takie połączenia :-)

    OdpowiedzUsuń