Składniki (na 4 porcje):
- 150 g ryżu
- 4 duże marchewki
- 3 żółtka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- 4 łyżki oleju
sos:
- 1/2 szklanki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
Ryż wsypać do osolonego wrzątku i ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Marchewki obrać i ugotować w całości tak, by pozostały lekko twarde, odstawić by ostygły.
Zimne marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z ryżem. Dodać roztrzepane żółtka i bułkę tartą, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.
Z masy, wilgotnymi rękami uformować 8 podłużnych kotlecików.
Smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru (przez 2-3 minuty z każdej strony).
Majonez utrzeć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sos podawać do kotlecików.
OdpowiedzUsuńmikimama
2010/09/03 12:37:15
I to się bez białek wszystko trzyma? Pewno ryż był fajnie kleisty... Lubię takie kotlety, często robię ryżowe z parmezanem i mozzarellą. Pozdrawiam :)
edysia79
2010/09/03 12:53:31
Trzyma się, trzyma :)
malgorzata-p17
2010/09/03 15:58:51
fajne kotleciki:) już próbuję -jutro:) paczka doszła? odbierz meila:)
zaytoona
2010/09/03 16:16:42
Jaki mają pozytywny kolor! Lubię takie obiadki. :)
Pozdrawiam!
panna_malwinna
2010/09/03 17:03:42
sam ich kolor jest zachęcający ;)
milk_chocolate84
2010/09/03 21:34:47
ale fajowe.. Nie robiłam nigdy ryżowych kotletów. Rewelacja :)
majanaboxing
2010/09/03 22:56:53
Pysznie i kolorowo wyglądają, a to własnie lubię:)
karmel-itka
2010/09/04 00:19:23
wyglądają naprawdę apetycznie ;]
i takie są jarskie. bardzo mnie ciekawi ich smak. ;]
atina_bc
2010/09/04 05:02:22
bardzo fajny pomysł:) I pewnie smaczny:)
ciastella
2010/09/04 16:39:39
wyglądają ślicznie ;D pychaaa;)
zapraszam Cię do zabawy w "Lubienie" ;D
malgorzata.dz
2010/09/04 16:58:03
O! i dla dzieci dobre! :) Fajny pomysł. :)
gruszkazfartuszka
2010/09/05 00:33:08
doskonały pomysł, muszę koniecznie kiedyś wypróbować :)
Gość: , *.bialystok.vectranet.pl
2010/09/05 14:06:40
Czy mogłabym zrobić je z całymi jajkami ? Nie oddzielając białek od żółtek .
claudd
2010/09/05 22:12:18
Super pomysł, koniecznie je spróbuję, zawsze to jakaś odmiana od 'zwykłych' kotletów ;)
edysia79
2010/09/05 22:14:59
Jeśli chodzi o całe jajka, to też powinno się udać, ale najpierw spróbuj z jednym, a potem ewentualnie dodaj drugie, żeby masa nie była zbyt rzadka.
Gość: Pakulinka, *.adsl.inetia.pl
2010/09/06 15:36:01
Obiadek w stylu smacznie i tanio w sam raz dla studenta. Tylko problem byl ze przy smazeniu troche mi sie rozlatywaly ale to chyba da sie dopracowac. Jak na pierwszy raz to rewelacja
Gość: Ponette, *.libstaff.hut.fi
2010/09/10 13:33:28
a ja zrobilam i nawet sie nie spodziewalam, ze sa takie dobre! :) smakowaly nawet mojemu chlopakowi, ktory woli raczej konkretne miesiwo :):)
edysia79
2010/09/10 19:57:51
Cieszę się że wypróbowałyście mój przepis i że smakowało, nawet zwolennikowi mięsiwa ;)
Dziękuję za komentarze i pozdrawiam serdecznie!
Gość: ewam, *.dip.t-dialin.net
2010/09/11 14:00:37
ciekawy pomysl na podanie ryzu do jakiegos miesiwa np ...chetnie wykorzystam te kotleciki w najblizszym czasie...
Gość: Malinka, 94.254.239.*
2011/01/14 08:19:20
Super pomysł. Dziś wypróbuję. Zachęcił mnie ich wygląd. Fajna odmiana w codziennym jedzeniu. Dzięki za przepis
degustatorka
2011/09/21 17:21:44
Właśnie zrobiłam te kotleciki, szybciutko sie robiły i nie rozpadały się przy smażeniu. Niestety nie zachwyciły nas jakoś szczególnie.
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2012/07/04 12:55:12
można dodać mozarellę?
Gość: Agata, *.agh.edu.pl
2013/05/24 13:28:27
Mmmm... dobra dla studenta (-: dzisiaj zapraszam parę osób na te kotleciki z surówką i zasmażanymi grulkami (-: