wtorek, 21 września 2010

Glazurowana marchewka

Znalazłam kolejne zastosowanie dla syropu klonowego. Można w nim udusić marchewkę, która dzięki temu staje się słodsza i błyszcząca. Jeśli do tego dodamy jeszcze natkę pietruszki, uzyskamy wspaniały witaminowy dodatek do różnych dań.




Składniki (na 4 porcje):
- 10 jędrnych marchewek
- 4 łyżki masła
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki


Marchewki obrać, umyć, pokroić na plasterki i ugotować na półtwardo w minimalnej ilości lekko osolonej wody.

Na patelni rozpuścić masło, dodać syrop i cukier. Kiedy cukier się rozpuści i wszystkie składniki się połączą, do gorącego sosu wrzucić marchewkę oraz pietruszkę i podgrzewać mieszając, aż marchewki staną się błyszczące i wystarczająco miękkie, a nadmiar płynów wyparuje.

Można podawać na ciepło i na zimno (mnie bardziej smakowała na ciepło).

1 komentarz:


  1. grazyna1961.only
    2010/09/21 09:05:31
    To musi być pyszne :)
    dyrdymalki
    2010/09/21 09:10:53
    uwielbiam !
    mikimama
    2010/09/21 09:13:50
    Taka marchewka rzeczywiście zyskuje na smaku.
    tilianara
    2010/09/21 09:34:41
    Mmmm, słodziutka, jak deserek :)
    poswiatka
    2010/09/21 09:51:59
    ciekawy pomysł, bardzo efektowny. :)
    cuda.wianki
    2010/09/21 11:37:26
    Edysiu, fajny pomysl. robilam do tej pory z miodem, ale teraz sprobuje Twojej wersji. pamietam jak kiedys pytalas mnie czy miod jest taki sam slodki jak syrop klonowy. teraz juz znasz odpowiedz. pozdrawiam!
    obsesjakasiulka
    2010/09/21 12:56:07
    No i są marcheweczki ;o)
    Dziękuję!!!
    dorota20w
    2010/09/21 14:06:51
    bardzo lubie taka marchewkę
    majazteca
    2010/09/21 14:13:08
    Swietny pomysl. Musze koniecznie wyprobowac :))
    baaaraneeek
    2010/09/21 14:51:13
    Bardzo ciekawy przpeis. Można ją podac jako dodatek do obiadu :)
    wiosenka27
    2010/09/21 14:59:58
    Fajny pomysł:)
    zaytoona
    2010/09/21 15:16:59
    Cudna sprawa! Bardzo lubię takie marchewki.

    Pozdrawiam! :)
    Gość: Ania, *.home.aster.pl
    2010/09/21 17:10:40
    Mmmm marchewka jak marzenie:)
    viridianka
    2010/09/21 17:35:08
    o! to ciekawe (:
    ja po Twoich babeczkach znalazłam fajne ciasto z syropem, może sobie upiekę ((:
    wedelka
    2010/09/21 18:51:13
    Ciekawe połączenie..nie powiem :)
    majanaboxing
    2010/09/21 18:52:01
    Takiej jeszcze nie próbowałam. Brzmi ciekawie :)
    david-a
    2010/09/21 19:58:16
    Czy można by było zrobić tak buraczki?
    piegusek1976
    2010/09/21 21:22:45
    niezła porcja witamin :) pozdrawiam
    zawszepolka
    2010/09/21 22:21:38
    No i co ja mam zrobić? Nie lubię syropu klonowego :D
    Edysia śliczne zdjęcia, dużo ciepłych barw i ładne światło :)
    karmel-itka
    2010/09/22 07:22:29
    taką marchewkę, z syropem klonowym, to nawet największy niejadek skosztuje. na bank!
    olciaky
    2010/09/25 08:07:23
    Robię ją troszkę inaczej, ale również lubię ;)

    OdpowiedzUsuń