poniedziałek, 20 września 2010

Muffinki z syropem klonowym i orzechami

Nareszcie kupiłam syrop klonowy. Na placki które nim poleje, jeszcze sobie poczeka, a tym czasem upiekłam z jego dodatkiem muffinki. Ponieważ lubimy wszystko co ma w sobie orzechy, tak i te babeczki bardzo nam posmakowały. Polecamy, wszyscy troje :)




Składniki (na 20-24 muffinki):
- 150 g orzechów pekan lub włoskich (u mnie włoskie)
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 120 g drobnego cukru
- 50 g cukru brązowego
- 45 ml syropu klonowego
- 150 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 300 ml maślanki
- 20-24 połówki orzechów do dekoracji


Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. Wymieszać i odstawić.

W drugiej misce utrzeć masło z dwoma rodzajami cukru oraz syropem klonowym na  jasny, puszysty krem. Nadal ucierając wbijać po jednym jajku i za każdym razem ucierać przez chwilę, żeby krem był gładki.
Zmniejszyć obroty miksera, dodawać na przemian trochę maślanki i mąki z dodatkami i ucierać na gładkie ciasto. Do utartego ciasta wsypać posiekane orzechy. Całość wymieszać łyżką.

Porcje ciasta nałożyć przygotowanej formy wyłożonej papilotkami, na wierzchu każdej babeczki ułożyć połówkę orzecha.

Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 20-25 minut. Muffinki powinny wyrosnąć i zrumienić się.

Po upieczeniu należy zostawić je w formie jeszcze przez 5 minut, a następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia na kratce.


Przepis z książki "Ciastka, ciasteczka i babeczki" H. Walden.

1 komentarz:


  1. milk_chocolate84
    2010/09/20 10:08:07
    szkoda że cierpię na brak syropu klonowego.. Moge co najwyżej pokusić się o zastąpienie go płynnym miodem, choć zapewne smak już nie ten.. :/
    karmel-itka
    2010/09/20 10:11:11
    rewelacyjne te muffinki! zauroczyły mnie. ten syrop klonowy... mniam ;]
    viridianka
    2010/09/20 10:14:48
    uwielbiam syrop klonowy, zawsze go zjadamy do placuszków zanim zdążę z nim coś upiec (; piękne babeczki!
    mikimama
    2010/09/20 10:16:30
    Wyglądają smakowicie i dodatek stokrotkowy mi się podoba...
    edysia79
    2010/09/20 10:18:25
    Milk_chocolate wiesz, do tej pory ja też zastępowałam syrop klonowy miodem, ale teraz już wiem ze to jednak nie to samo. Poza tym miód jest bardziej słodki, więc dałabym go mniej niż syropu klonowego.

    Karmel-itko dziękuje, cieszę się :)

    Viridianko a ja z placuszkami jeszcze nie jadłam ;)
    myniolinka
    2010/09/20 10:38:43
    no skoro polecacie wszyscy troje to muszą być pyszne :)
    milk_chocolate84
    2010/09/20 11:19:57
    zawsze pozostaje opcja zamówienia syropu klonowego :P Wtedy nie będzie problemu, a i syrop zapewne do innych celów też się przyda :)
    Gość: , *.3-1.cable.virginmedia.com
    2010/09/20 11:50:48
    Zrobiłam:) muffinki jak muffinki, liczyłam na to, że syrop kolonowy będzie bardziej wyczuwalny, a nie jest prawie w ogóle. W przepisie brakuje, w którym momencie dodajemy ten syrop, chyba że coś przeoczyłam. Milena
    edysia79
    2010/09/20 12:23:20
    Patrycja dziękuję, stokrotki zerwałam w ogrodzie :)

    Myniolinko no i właśnie takie są :)

    Milk_chocolate oczywiście że się przyda, na pewno do placuszków, albo do naleśników ;)

    Mileno już upiekłaś? Tak szybko to jeszcze nikt nie wykorzystał mojego przepisu ;) Może trzeba byłoby dodać więcej syropu, zmniejszając ilość cukru, żeby był bardziej wyczuwalny w smaku? Syrop klonowy należy dodać do ucieranego masła razem z cukrem (rzeczywiście przy przepisywaniu mi to umknęło, ale już dopisałam).
    dorota20w
    2010/09/20 15:32:52
    pysznie się zapowiadają
    majanaboxing
    2010/09/20 17:41:02
    Pychotki takie muffiny z syropem klonowym .Muszę kiedyś zimą zrobić:)
    ugotujmy
    2010/09/20 18:50:54
    z myślą o plackach właśnie.. i ja mam w planach zakup syropu. ale ten plan trwa już bardzo długo. gdy go już kupię.. to dobrze wiedziec, że i do muffinek się nada pysznie.
    baaaraneeek
    2010/09/20 19:45:11
    Takie muffinki muszą byc pyszne :)
    zaytoona
    2010/09/20 21:00:17
    Ja swój syrop klonowy już wykorzystałam - i przyznam szczerze, że nie doczekał się jakiejś spektakularnej roli. Ot, polewanie i dopełnianie. A szkoda! Bo bardzo lubię jego nieco dymny aromat. W takich muffinkach bez wątpienia sprawdziłby się idealnie.

    Pozdrawiam! :)
    cuda.wianki
    2010/09/21 11:38:35
    mam przepis na muffinki z syropem klonowym i orzechami w zwojach do wykorzystania, ale wciaz robie cos innego. teraz juz chyba jednak sie skusze, tak apetycznie wygladaja!
    majazteca
    2010/09/21 14:14:00
    Ja tez orzechy bardzo lubie. I syrop klonowy. Takie polaczenie musi byc niezwykle smakowite :)
    olciaky
    2010/09/25 08:08:59
    Muszą świetnie smakować;)

    OdpowiedzUsuń