Wczoraj po południu upiekłam tą dużą
"kanapkę" i tym sposobem zapewniłam sobie kolację na wczorajszy wieczór,
oraz śniadanie i kolację na dzisiaj :)
Kanapka ma w sobie wszystko co lubimy, więc wszyscy, włącznie z synkiem jedliśmy ją ze smakiem, a przy tym po upieczeniu nie wymaga już wiele pracy, wystarczy ją tylko pokroić. Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po nocy spędzonej w lodówce i odgrzaniu drugiego dnia rano w piekarniku miała bardziej chrupiącą skórkę.
Polecam!
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 9/2010, a do 84 wydania Weekendowej Piekarni zaproponowała go Olciaky, co tylko przyspieszyło wypróbowanie go :)
Musiałam jednak wprowadzić pewne zmiany: dosypałam sporo mąki, żeby ciasto dało się rozwałkować i zamiast żółtkami roladę posmarowałam całym jajkiem. Przepis podaję z moimi zmianami.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 500 ml letniej wody
- 650 g mąki pszennej
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli czosnkowej
- 150 g salami w plasterkach
- 150 g mortadeli w plasterkach
- 150 g mozzarelli w plasterkach (u mnie dostępna jest taka do pizzy)
- 150 g wędzonego żółtego sera
- 1 jajko do posmarowania
W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Wsypać 350 g mąki, sól, dodać oliwę i wymieszać łyżką. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekłuć i wrobić z pozostałą mąką.
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posypać solą czosnkową, na cieście ułożyć plastry wędliny i serów. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę. Dokładnie skleić końce i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut.
Wyrośniętą roladę posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Piec przez 25-30 minut, aż rolada nabierze złotobrązowego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i pokroić na porcje.
Kanapka ma w sobie wszystko co lubimy, więc wszyscy, włącznie z synkiem jedliśmy ją ze smakiem, a przy tym po upieczeniu nie wymaga już wiele pracy, wystarczy ją tylko pokroić. Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po nocy spędzonej w lodówce i odgrzaniu drugiego dnia rano w piekarniku miała bardziej chrupiącą skórkę.
Polecam!
Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 9/2010, a do 84 wydania Weekendowej Piekarni zaproponowała go Olciaky, co tylko przyspieszyło wypróbowanie go :)
Musiałam jednak wprowadzić pewne zmiany: dosypałam sporo mąki, żeby ciasto dało się rozwałkować i zamiast żółtkami roladę posmarowałam całym jajkiem. Przepis podaję z moimi zmianami.
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 500 ml letniej wody
- 650 g mąki pszennej
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli czosnkowej
- 150 g salami w plasterkach
- 150 g mortadeli w plasterkach
- 150 g mozzarelli w plasterkach (u mnie dostępna jest taka do pizzy)
- 150 g wędzonego żółtego sera
- 1 jajko do posmarowania
W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Wsypać 350 g mąki, sól, dodać oliwę i wymieszać łyżką. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekłuć i wrobić z pozostałą mąką.
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posypać solą czosnkową, na cieście ułożyć plastry wędliny i serów. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę. Dokładnie skleić końce i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut.
Wyrośniętą roladę posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. Piec przez 25-30 minut, aż rolada nabierze złotobrązowego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i pokroić na porcje.
OdpowiedzUsuńmilk_chocolate84
2010/09/12 20:19:48
fajnie tak za jednym zamachem zapewnić sobie trzy kolejne posiłki ;) Smakowicie wygląda :)
Gość: Evitaa, 109.243.197.*
2010/09/12 20:28:29
Przepysznie wygląda! :)
ewelosa
2010/09/12 20:32:43
Edysiu wiesz ja też właśnie zrobiłam taką kanapke i tez tym samym zapewniłam sobie i śniedanie i kolacje i śniadanie:)
serdecznie pozdrawiam
nobleva
2010/09/12 20:40:46
To znaczy, że jeśli nie ma się ochoty jeść tego samego na śniadania i kolację to trzeba zrobić z mniejszej porcji, tak? Nawet nie wiesz jaka to cenna informacja :) Kanapka wygląda bardzo fajnie, zachęcająco.
zaytoona
2010/09/12 21:01:02
Świetna ta "kanapka", Edytko. Taką kolację i śniadanie, to mogłabym jeść zawsze. ;))
Pozdrawiam!
majanaboxing
2010/09/12 21:16:20
Pysznie się prezentuje Edysiu i na pewno jest smaczna :)
Pozdrowienia:)
myniolinka
2010/09/12 21:26:14
dałabym się takiej wyrolować :)
Gość: zawsze.e.ewelajna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/12 21:43:07
Edith, bardzo, bardzo ladna ta kanapkaa...:)
www.kuchniapelnasmakow.blogspot.com
silasmaku
2010/09/12 21:46:14
Przepyszny przepis! Proste dania, a daje niesamowity efekt. Ślimakowe kanapki na pewno smakowały Twojemu synkowi, bo komu by nie smakowały! Pozdrawiam, udanego tygodnia.
jolantaszyndlarewicz
2010/09/12 22:17:25
Edysiu śliczna ci wyszła:) ja będę ja robic po jutrzejszych zakupach:) już sie nie mogę doczekać:)
justmydelicious
2010/09/12 22:43:09
świetne są takie zawijasy :)
atina_bc
2010/09/13 06:03:11
Wygląda pysznie!
Gość: Anulka, *.olsztyn.vectranet.pl
2010/09/13 06:07:27
Wygląda rewelacyjnie i smakuje pewnie też :) Zrobię taką mojemu T. do pracy powinien być zachwycony :D
karmel-itka
2010/09/13 06:37:25
straszliwie podoba mi się ta kanapeczka ;] niezwykły pomysł!
Gość: gosiab_3, *.adsl.alicedsl.de
2010/09/13 07:50:57
wyszla Ci przepieknie!!!!!!!!!
Pozdrawiam :)
negresca
2010/09/13 08:46:44
Jaka ciekawa!
tilianara
2010/09/13 11:01:25
Ale pyszna rolada! Mogę się wprosić na kanapeczkę :)
Gość: aniek, *.torun.mm.pl
2010/09/13 12:51:15
wygląda rewelacyjnie, świetny pomysł:) pasowałby mi do tego jeszcze pieczarki, jak myślicie?
edysia79
2010/09/13 13:16:50
Nobleva w takim przypadku radzę zrobić z połowy składników ;)
Aniek pasowałyby, ale wtedy chyba lepiej smakowałoby podane na ciepło. Pieczarki musiałyby być wcześniej usmażone.
Dziękuję Wam za przemiłe komentarze i zyczę przyjemnego popołudnia!
olciaky
2010/09/13 16:10:48
Edytko,
cieszę się niesamowicie, że piekłaś:)
Ja dziś na śniadanko ją jadłam:)
Buziaczki wielkie;*
chanya13
2010/09/13 19:37:49
Kanapka wygląda rewelacyjnie, musi smakować jeszcze lepiej. Zapisuję do wypróbowania. Pozdrawiam
gang.stokrotek
2010/09/15 13:40:50
Upiekłam, jest fantastyczna ( do środka wrzuciłam wiórki masła, bo lubię czosnek i masło razem:)
Na początku wydawała mi się ogromna, ale okazało się, że na śniadanie zostały jakieś resztki:)
Pozdrawiam
gang.stokrotek
2010/10/09 19:32:21
A dziś rozwałkowałam ciasto w koło, pokroiłam jak pizzę i w każdy trójkąt zawinęłam berlinke i plaster sera. Cłość siedzi w piekarniku, widzę, że się skleiły, ale i tak domyślamy się dobrej kolacji!