czwartek, 23 września 2010

Wieprzowina z morelami

Pierwszy raz jadłam mięso wieprzowe w połączeniu z owocami. Do tej pory znałam tylko kurczaka podawanego w różnych potrawach na słodko. Okazuje się, że wieprzowina i suszone morele bardzo do siebie pasują. Do tego ryż i glazurowana, a więc też lekko słodka marchewka i mamy bardzo smaczny, oryginalny obiad.





Składniki (na 4 porcje):
- 500 g wieprzowiny na gulasz (łopatka lub karkówka)
- 1 cebula
- 200 g suszonych moreli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- ząbek czosnku
- pieprz i suszony tymianek


Wieprzowinę pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Posypać przyprawami i wymieszać z łyżką oleju. Wrzucić na lekko rozgrzany olej. Smażyć, często mieszając w głębokiej patelni lub garnku.

Każdą morelę przekroić na pół, dodać do mięsa. Podlać 1/2 szklanki wody, dodać po łyżeczce miodu, sosu sojowego i octu balsamicznego. Dusić pod przykryciem do miękkości (około 10-20 minut). W razie potrzeby podlać jeszcze odrobiną wody.

Podawać z ryżem i gotowaną marchewką (ja podałam z marchewką glazurowaną).


Przepis z czasopisma "Kobieta i życie".

1 komentarz:


  1. mikimama
    2010/09/23 08:39:48
    Dla mnie pychota!
    milk_chocolate84
    2010/09/23 08:52:00
    wygląd mówi sam za siebie ;) Pycha :)
    karin-29
    2010/09/23 08:56:47
    Wyglada zachęcająco:)
    usmiecham-sie
    2010/09/23 09:03:59
    widzialam juz gdzies wątróbkę ze śliwkami, na jesien chyba duzo robi się mięs z owocami :)
    baaaraneeek
    2010/09/23 09:48:30
    Wygląda przeeeapetycznie :)
    panna_malwinna
    2010/09/23 10:11:33
    świetny obiadek;) bardzo jesienny
    Gość: , 89.238.33.*
    2010/09/23 10:33:35
    już wiem co zrobię dziś na obiadek:)))
    zaytoona
    2010/09/23 16:37:53
    Cudnie! I ja przyjemnie kolorowo... ;)

    Pozdrawiam!

    Gość: Krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/09/23 21:56:09
    W niedługim czasie przygotuję, bo brzmi smacznie. Pozdrawiam :-))
    kabamaiga
    2010/09/23 21:56:11
    Edysiu dzięki. Będzie urozmaicenie do naszego gulaszu :)
    abbra
    2010/09/24 06:32:52
    O , fajny pomysł na obiad !
    Lubię takie owocowo-mięsne połączenia :)
    szarlotek
    2010/09/24 10:40:10
    Wyglada pysznie ! Do tej pory dodawałam jabłka, śliwki i pomarańcze, tak więc tym chętniej sięgnę po morele :)*
    andzia-35
    2010/09/24 14:48:01
    Bardzo fajna propozycja! Jeszcze nie jadłam wieprzowiny z owocami.
    Pozdrawiam ciepło!
    Gość: , *.chello.pl
    2010/09/24 21:39:33
    :) Ja sie już przekonalam, że mięso może dobrze smakować z owocami :))
    Wygląda przepysznie!
    Pozdrawiam
    www.kucharzytrzech.blogspot.com
    olciaky
    2010/09/25 08:06:23
    To musi być niezwykle dobre połączenie
    Gość: beti, *.dynamic.chello.pl
    2011/05/11 20:44:35
    wczoraj przypadkiem trafiłam na Twojego bloga,dziś wypróbowałam pierwszy przepis-właśnie ten na wieprzowinę z morelami.wyszedł pyszny obiadek:).chyba "zagoszczę"u Ciebie na stałe.

    OdpowiedzUsuń