Składniki (na 4 porcje):
- 800 g mączystych ziemniaków
- sól
- 50 g plus 2 łyżki masła
- 150 g mąki pszennej
- 4-5 łyżek mleka
- 3 łyżki ziaren kminku
sos pomidorowy:
- 250 g przecieru pomidorowego
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz (kolorowy), szczypta cukru
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i gotować do miękkości w osolonym wrzątku przez około 25 minut. Odlać wodę i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Dodać łyżeczkę soli i ostudzić.
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić 50 g masła, lekko przestudzić, a następnie dodać je do ziemniaków wraz z mąką oraz mlekiem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Pokrytymi mąką rękami uformować z ciasta 12 kulek, ułożyć je na blasze i rozpłaszczyć na placuszki grubości palca i średnicy 8 cm.
Posypać kminkiem (u mnie ziarenka i mielony) i na każdym placuszku rozłożyć po kilka wiórków masła - w sumie 2 łyżki (o tym akurat zapomniałam).
Piec placuszki w gorącym piekarniku przez około 30 minut, aż się przyrumienią i będą chrupiące.
Przygotowanie sosu:
przecier pomidorowy wlać do rondelka i podgrzać na średnim ogniu. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wsypać szczypiorek.
Na talerze wlać sos, na nim ułożyć placuszki i od razu podawać.
Przepis z książki "Przepyszne ziemniaki" wyd. Reader's Digest.
OdpowiedzUsuńGość: Evitaa, 89.174.219.*
2010/09/17 13:16:11
Pysznie!!! :)
panna_malwinna
2010/09/17 13:18:29
ciekawy pomysł z tymi placuszkami.będę musiała w przyszłości wypróbować- i ten dodatek sosu ciekawie się zapowiada.
pozdrawiam
kabamaiga
2010/09/17 13:31:42
Ciekawe. A my dzisiaj jemy klasyczne ziemniaczane placki - już się nie mogę doczekać.
mikimama
2010/09/17 14:19:55
Jak po przepis na placuszki to do Edysi. Dziś smażę twarogowo-owsiane. Ale o tych też pomyślę :)
bryssska
2010/09/17 14:41:14
pysznie się prezentują
ugotujmy
2010/09/17 15:42:21
ten szczypiorkowy dodatek mi się podoba, do kminku wciąż się przekonac nie mogę. no i pieczenie zamiast smażenia..
zaytoona
2010/09/17 15:43:25
Wspaniała sprawa z tymi placuszkami, Edysiu! Ogromnie mi się podobają.
Pozdrawiam! :)
fantazjemagdyk
2010/09/17 15:44:23
mój M. ostatnio polubił się z kminkiem i myślę, że by mu takie kotleciki zasmakowały :) super
majanaboxing
2010/09/17 22:57:29
Fajny pomysł Edysiu!:)
karmel-itka
2010/09/18 11:31:40
puszyste jak diabli! och, moi domownicy byliby zachwyceni ;]
marinia
2010/09/18 13:07:26
Takiej metody na ziemniaki nie znałam. Chętnie wypróbuję! Pozdrawiam!
atina_bc
2010/09/20 05:49:21
Bardzo mi się podobają i jako wielbicielka ziemniaków, chętnie po nie sięgnę:) Muszę o nich pamiętać :)