piątek, 17 września 2010

Ziemniaczane placuszki kminkowe z sosem pomidorowym

Placki i placuszki zazwyczaj są smażone na patelni, ale te, które dziś Wam proponuję, są pieczone na blasze w piekarniku. Dzięki temu są chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku i zawierają znacznie mniej tłuszczu od tych smażonych na oleju. Kminek i sos ze szczypiorkiem dodają im pikanterii.





Składniki (na 4 porcje):
- 800 g mączystych ziemniaków
- sól
- 50 g plus 2 łyżki masła
- 150 g mąki pszennej
- 4-5 łyżek mleka
- 3 łyżki ziaren kminku

sos pomidorowy:
- 250 g przecieru pomidorowego
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz (kolorowy), szczypta cukru
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku



Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i gotować do miękkości w osolonym wrzątku przez około 25 minut. Odlać wodę i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Dodać łyżeczkę soli i ostudzić.

Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić 50 g masła, lekko przestudzić, a następnie dodać je do ziemniaków wraz z mąką oraz mlekiem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Pokrytymi mąką rękami uformować z ciasta  12 kulek, ułożyć je na blasze i rozpłaszczyć na placuszki grubości palca i średnicy 8 cm.
Posypać kminkiem (u mnie ziarenka i mielony) i na każdym placuszku rozłożyć po kilka wiórków masła -  w sumie 2 łyżki  (o tym akurat zapomniałam).

Piec placuszki w gorącym piekarniku przez około 30 minut, aż się przyrumienią i będą chrupiące.


Przygotowanie sosu:
przecier pomidorowy wlać do rondelka i podgrzać na średnim ogniu. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wsypać szczypiorek.

Na talerze wlać sos, na nim ułożyć placuszki i od razu podawać.


Przepis z książki "Przepyszne ziemniaki" wyd. Reader's Digest.

1 komentarz:


  1. Gość: Evitaa, 89.174.219.*
    2010/09/17 13:16:11
    Pysznie!!! :)
    panna_malwinna
    2010/09/17 13:18:29
    ciekawy pomysł z tymi placuszkami.będę musiała w przyszłości wypróbować- i ten dodatek sosu ciekawie się zapowiada.
    pozdrawiam
    kabamaiga
    2010/09/17 13:31:42
    Ciekawe. A my dzisiaj jemy klasyczne ziemniaczane placki - już się nie mogę doczekać.
    mikimama
    2010/09/17 14:19:55
    Jak po przepis na placuszki to do Edysi. Dziś smażę twarogowo-owsiane. Ale o tych też pomyślę :)
    bryssska
    2010/09/17 14:41:14
    pysznie się prezentują
    ugotujmy
    2010/09/17 15:42:21
    ten szczypiorkowy dodatek mi się podoba, do kminku wciąż się przekonac nie mogę. no i pieczenie zamiast smażenia..
    zaytoona
    2010/09/17 15:43:25
    Wspaniała sprawa z tymi placuszkami, Edysiu! Ogromnie mi się podobają.

    Pozdrawiam! :)
    fantazjemagdyk
    2010/09/17 15:44:23
    mój M. ostatnio polubił się z kminkiem i myślę, że by mu takie kotleciki zasmakowały :) super
    majanaboxing
    2010/09/17 22:57:29
    Fajny pomysł Edysiu!:)
    karmel-itka
    2010/09/18 11:31:40
    puszyste jak diabli! och, moi domownicy byliby zachwyceni ;]
    marinia
    2010/09/18 13:07:26
    Takiej metody na ziemniaki nie znałam. Chętnie wypróbuję! Pozdrawiam!
    atina_bc
    2010/09/20 05:49:21
    Bardzo mi się podobają i jako wielbicielka ziemniaków, chętnie po nie sięgnę:) Muszę o nich pamiętać :)

    OdpowiedzUsuń