wtorek, 28 września 2010

Ciasteczka serowo-jabłkowe

Próbowaliście kiedyś połączenia jabłek i sera żółtego, w dodatku na słodko? Bo ja pierwszy raz spróbowałam go właśnie w tych ciastkach. Muszę Wam się przyznać, że bardzo niecierpliwie czekałam kiedy się upieką i będę mogła spróbować jak smakują. Wyszły rewelacyjne!

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, niestety po nocy spędzonej w zamkniętym pudełku straciły chrupiącą skorupkę, ale  smak się nie zmienił i nadal nam bardzo smakowały. Ser nie był wyczuwalny, ale nadał ciasteczkom takiego lekko pikantnego smaku. Ciastka trafiają na listę moich ulubionych.




Składniki (na około 25 sztuk):
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka startego na drobnych oczkach ostrego żółtego sera
- 1 szklanka obranych i drobno pokrojonych jabłek (1 duże jabłko)
- 3/4 szklanki rodzynek


Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia, solą, płatkami owsianymi, tartym serem i rodzynkami. Wlać jajko roztrzepane z masłem i wanilią, wszystkie składniki dokładnie połączyć, stopniowo wsypując pokrojone jabłka.

Łyżeczką nakładać na natłuszczoną blachę porcje ciasta formując okrągłe ciasteczka.

Piec około 15 minut w 190 st.C.


Przepis z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 9/2010.





Ciasteczka dołączam oczywiście do dzisiejszego Dnia Jabłka zorganizowanego przez Tatter.

1 komentarz:


  1. zawszepolka
    2010/09/28 22:37:19
    No ba :)
    Ale powiem Ci Edytka że mnie zaskoczyłaś tym przepisem!
    Ale skoro gruszka z pleśniowym dobra to ja się chętnie skuszę :*
    abbra
    2010/09/28 22:38:23
    Ciekawy eksperyment :)
    Często pozornie nie pasujące do siebie smaki okazują się strzałem w dziesiątkę :)
    myniolinka
    2010/09/28 22:38:44
    z żółtym nie jadłam... ale jedno ciacho wciągnęłąbym bom smaku niezwykle ciekawa :)
    Gość: zawsze.e.ewelajna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/09/28 23:43:25
    Ciasteczka bardzo ciekawe:) Lubię żółty ser z dżemem, ale z jabłkiem nie próbowałam.
    A wiesz, że chrupkość straciły z powodu jabłek? Jak robię pierniki, one po jakimś czasie są twarde.Kiedy chcę aby trochę zmiękły wkładam do puszki skórke po jabłku i ta delikatna wilgoć ze skórki zmiękcza pierniki
    viridianka
    2010/09/29 00:26:09
    wow! gruszka z serem tak, ale z jabłkiem jeszcze nie i do tego na słodko! no coś takiego ((:
    majanaboxing
    2010/09/29 06:39:00
    O, ciekawe te ciasteczka, takich jeszcze nigdy nie próbowałam. Pewnie smakuja rewelacyjnie:)
    Pozdrowienia.
    dyrdymalki
    2010/09/29 07:21:45
    super połączenie ! muszę spróbować :)
    mikimama
    2010/09/29 07:50:08
    Ciekawe połączenie :)
    poswiatka
    2010/09/29 08:09:04
    Żółty ser i jabłka... Niesamowite!... I to jeszcze w wersji na słodko! Zadziwiasz nas! :-)
    milk_chocolate84
    2010/09/29 08:59:47
    najdziwniejsze połączenia okazują się często baaardzo trafnymi, więc jestem w stanie uwierzyć że taka kombinacja jest pyszna :) Ja np. uwielbiam banany z sosem czosnkowym.. Dzwine? No własnie.. a jakie smaczne.. :P
    Gość: Atria, 80.54.118.*
    2010/09/29 10:37:47
    Nie, nie próbowałam,.
    Ale takie dziwne połączenia potem za mną chodza..

    pozdrawiam!
    Gość: Usagi, *.chello.pl
    2010/09/29 11:25:18
    Fantastyczne. Koniecznie muszę je zrobić, bo wyglądają kusząco.
    kabamaiga
    2010/09/29 11:32:42
    Nie jadłam, ale ciekawa jestem strasznie.
    chantel111
    2010/09/29 12:38:49
    ciekawe połączenie
    dorota20w
    2010/09/29 12:45:32
    bardzo apetycznie sie prezntują
    edysia79
    2010/09/29 15:37:44
    Upieczcie sobie takie ciasteczka, przekonacie się jakie są pyszne ;)
    anytsujx
    2010/09/29 17:13:56
    Świetne połączenie, aż sama jestem ciekawa smaku tych ciasteczek, wyglądają ślicznie !
    Gość: , *.multimo.pl
    2010/10/05 17:14:47
    Dziś wypróbowałam, pyszności, trochę urozmaiciły monotonną dietę karmiącej młodej mamusi. dzięki za przepis.
    edysia79
    2010/10/05 18:42:06
    Cieszę się, że smakowały i pomogły w urozmaicaniu diety :)
    morsia
    2011/02/20 21:07:57
    Edysiu, zrobiłam już po raz drugi, są przepyszne i też się stały jednymi z moich ulubionych. :) Bardzo dziękuję za podanie na nie przepisu! Pozdrowienia. :)

    OdpowiedzUsuń