Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, niestety po nocy spędzonej w zamkniętym pudełku straciły chrupiącą skorupkę, ale smak się nie zmienił i nadal nam bardzo smakowały. Ser nie był wyczuwalny, ale nadał ciasteczkom takiego lekko pikantnego smaku. Ciastka trafiają na listę moich ulubionych.
Składniki (na około 25 sztuk):
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka startego na drobnych oczkach ostrego żółtego sera
- 1 szklanka obranych i drobno pokrojonych jabłek (1 duże jabłko)
- 3/4 szklanki rodzynek
Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia, solą, płatkami owsianymi, tartym serem i rodzynkami. Wlać jajko roztrzepane z masłem i wanilią, wszystkie składniki dokładnie połączyć, stopniowo wsypując pokrojone jabłka.
Łyżeczką nakładać na natłuszczoną blachę porcje ciasta formując okrągłe ciasteczka.
Piec około 15 minut w 190 st.C.
Przepis z miesięcznika "Moje Gotowanie" nr 9/2010.
Ciasteczka dołączam oczywiście do dzisiejszego Dnia Jabłka zorganizowanego przez Tatter.
OdpowiedzUsuńzawszepolka
2010/09/28 22:37:19
No ba :)
Ale powiem Ci Edytka że mnie zaskoczyłaś tym przepisem!
Ale skoro gruszka z pleśniowym dobra to ja się chętnie skuszę :*
abbra
2010/09/28 22:38:23
Ciekawy eksperyment :)
Często pozornie nie pasujące do siebie smaki okazują się strzałem w dziesiątkę :)
myniolinka
2010/09/28 22:38:44
z żółtym nie jadłam... ale jedno ciacho wciągnęłąbym bom smaku niezwykle ciekawa :)
Gość: zawsze.e.ewelajna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/28 23:43:25
Ciasteczka bardzo ciekawe:) Lubię żółty ser z dżemem, ale z jabłkiem nie próbowałam.
A wiesz, że chrupkość straciły z powodu jabłek? Jak robię pierniki, one po jakimś czasie są twarde.Kiedy chcę aby trochę zmiękły wkładam do puszki skórke po jabłku i ta delikatna wilgoć ze skórki zmiękcza pierniki
viridianka
2010/09/29 00:26:09
wow! gruszka z serem tak, ale z jabłkiem jeszcze nie i do tego na słodko! no coś takiego ((:
majanaboxing
2010/09/29 06:39:00
O, ciekawe te ciasteczka, takich jeszcze nigdy nie próbowałam. Pewnie smakuja rewelacyjnie:)
Pozdrowienia.
dyrdymalki
2010/09/29 07:21:45
super połączenie ! muszę spróbować :)
mikimama
2010/09/29 07:50:08
Ciekawe połączenie :)
poswiatka
2010/09/29 08:09:04
Żółty ser i jabłka... Niesamowite!... I to jeszcze w wersji na słodko! Zadziwiasz nas! :-)
milk_chocolate84
2010/09/29 08:59:47
najdziwniejsze połączenia okazują się często baaardzo trafnymi, więc jestem w stanie uwierzyć że taka kombinacja jest pyszna :) Ja np. uwielbiam banany z sosem czosnkowym.. Dzwine? No własnie.. a jakie smaczne.. :P
Gość: Atria, 80.54.118.*
2010/09/29 10:37:47
Nie, nie próbowałam,.
Ale takie dziwne połączenia potem za mną chodza..
pozdrawiam!
Gość: Usagi, *.chello.pl
2010/09/29 11:25:18
Fantastyczne. Koniecznie muszę je zrobić, bo wyglądają kusząco.
kabamaiga
2010/09/29 11:32:42
Nie jadłam, ale ciekawa jestem strasznie.
chantel111
2010/09/29 12:38:49
ciekawe połączenie
dorota20w
2010/09/29 12:45:32
bardzo apetycznie sie prezntują
edysia79
2010/09/29 15:37:44
Upieczcie sobie takie ciasteczka, przekonacie się jakie są pyszne ;)
anytsujx
2010/09/29 17:13:56
Świetne połączenie, aż sama jestem ciekawa smaku tych ciasteczek, wyglądają ślicznie !
Gość: , *.multimo.pl
2010/10/05 17:14:47
Dziś wypróbowałam, pyszności, trochę urozmaiciły monotonną dietę karmiącej młodej mamusi. dzięki za przepis.
edysia79
2010/10/05 18:42:06
Cieszę się, że smakowały i pomogły w urozmaicaniu diety :)
morsia
2011/02/20 21:07:57
Edysiu, zrobiłam już po raz drugi, są przepyszne i też się stały jednymi z moich ulubionych. :) Bardzo dziękuję za podanie na nie przepisu! Pozdrowienia. :)