Przepis własny.
Składniki (na 4-6 porcji):
- 400 g mięsa z podudzia indyka
- 600 g mięsa z piersi indyka
- 300 g pieczarek
- 3 pomidory
- 1 czerwona i 1 pomarańczowa papryka
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego (80 g)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz
Mięso pokroić w paseczki, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, zalać litrem gorącej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, przykryć i dusić na małym ogniu (przez około 30-45 minut).
Z papryki usunąć ziarenka i pokroić w cienkie paseczki o długości ok. 3 cm. pomidory obrać ze skórki, usunąć ziarenka i zmiksować w blenderze. Kiedy mięso będzie na wpół miękkie, dodać paprykę i zmiksowane pomidory.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, usmażyć na łyżce masła.
Kiedy mięso i papryka będą miękkie, do garnka włożyć usmażone pieczarki i koncentrat pomidorowy, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać gorące, z białym pieczywem.
OdpowiedzUsuńpanna_malwinna
2010/09/09 13:02:13
w taką pogodę zdecydowanie należy zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego;)
rafasia
2010/09/09 13:04:11
O rany, rany, jak to pysznie wygląda! Chcę tak, koniecznie. Muszę szybko zrobić :)
k80zbro
2010/09/09 14:59:31
faktycznie wydaje się idealne na panującą za oknem aurę! i do tego bardzo apetycznie wygląda :)
myniolinka
2010/09/09 15:33:47
u mnie od rana słońce ale takiej ciepłej potrawki nie odmówiłabym :)
Gość: gosiab_3, *.adsl.alicedsl.de
2010/09/09 15:45:53
no,juz powoli ten czas przychodzi,ze konkrety sa bardzo mile widziane,a takiemu danku trudno byloby odmowic :)
Pozdrawiam :)
zaytoona
2010/09/09 16:09:23
Dzisiaj był krupnik. Teraz zajadam się czekoladą. Czuję się chwilowo rozgrzana. Ale taka potrawka, to bez wątpienia rozgrzewa na dłużej. Nie tylko swoim ciepłem, ale i kolorem. Świetna! :)
Pozdrawiam!
majanaboxing
2010/09/09 17:22:32
Kolorowo i pysznie. Podoba mi się !:))
gosiaa99
2010/09/09 19:23:26
Cos dla mojej rodziny. Biale chude mieso w potrawce czy gulaszu kazdy uwielbia.
Ach wyglada mega aptycznie..zjadlaby, z pietka chleba;)
kulinarnespotkania
2010/09/10 07:35:02
takie jedzonko to super sprawa na obecna pogode. Sycace, rozgrzewajace i takie kolorowe, mniam:)
elau66wr
2010/09/10 09:23:25
Jednogarnkowe, rozgrzewające, pachnące i jak apetycznie wygląda. Czego chcieć więcej.
Gość: dori, 80.48.221.*
2010/09/10 09:27:51
cudne zdjęcia!
edysia79
2010/09/10 19:59:17
Dziękuję, cieszę się, że przepis się podoba, mam nadzieję, że jeszcze tej jesieni go wypróbujecie ;)
espresso9
2010/09/11 10:21:51
Piękny kolor tej potrawki :)
izaa_a
2010/09/14 00:01:36
bardzo apetycznie wygląda....;)